comment

Artykuł

Data publikacji: 2010-05-28

Najnowsze interpretacje urzędowe. Prowadzenie ksiąg rachunkowych w systemach informatycznych - nowe stanowisko Komitetu Standardów Rachunkowości

Komitet Standardów Rachunkowości 13 kwietnia 2010 r. wydał nowe stanowisko w sprawie niektórych zasad prowadzenia ksiąg rachunkowych. Stanowisko dotyczy rozdziału 2 ustawy o rachunkowości pt. Prowadzenie ksiąg rachunkowych i wyjaśnia m.in. następujące kwestie:

● Co należy rozumieć przez prowadzenie ksiąg rachunkowych, system komputerowy, system FK, raport oraz oddział?

● Co to są dokumenty elektroniczne i jakie warunki muszą spełnić, żeby można było je uznać za dokumenty księgowe?

Przedstawiamy pełną treść stanowiska KSR wraz z komentarzem redakcji Biuletynu Rachunkowości.

Stanowisko Komitetu Standardów Rachunkowości w sprawie niektórych zasad prowadzenia ksiąg rachunkowych

I. Uzasadnienie wydania stanowiska

Niniejsze stanowisko poświęcone jest wyjaśnieniu niektórych zasad prowadzenia ksiąg rachunkowych określonych w ustawie z 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz.U. z 2009 r. Nr 152, poz. 1223 ze zm.), zwanej dalej ustawą.

Brak niektórych szczegółowych uregulowań w ustawie oraz wątpliwości powstające przy praktycznym stosowaniu rozdziału 2 ustawy "Prowadzenie ksiąg rachunkowych" uzasadniają potrzebę przedstawienia przez Komitet Standardów Rachunkowości stanowiska w sprawie niektórych zasad prowadzenia ksiąg rachunkowych.

Stanowisko uwzględnia stan prawny na dzień jego wydania.

II. Definicje pojęć

Użyte w stanowisku określenia oznaczają:

1. Księgi rachunkowe - to zbiory zapisów księgowych, obrotów (sum zapisów) i sald, które tworzą dziennik, księgę główną, księgi pomocnicze, zestawienia: obrotów i sald kont księgi głównej oraz sald kont ksiąg pomocniczych, wykaz składników aktywów i pasywów (inwentarz) - art. 13 ust. 1 ustawy.

2. - dokonywanie w księgach rachunkowych w sposób zorganizowany i ciągły, na podstawie dowodów księgowych, zapisów zdarzeń gospodarczych w porządku chronologicznym i systematycznym oraz ich grupowanie i uzgadnianie.