Artykuł
Gdzie podlegają opodatkowaniu usługi gastronomiczne i hotelarskie
Omówienie problematyki VAT w gastronomii i hotelarstwie należy rozpocząć od zdefiniowania tych pojęć. Zgodnie ze Słownikiem języka polskiego „gastronomia” to „działalność o charakterze produkcyjno-usługowym obejmująca prowadzenie otwartych zakładów zbiorowego żywienia (restauracji, barów, gospód itp.)”. Usługi gastronomiczne są klasyfikowane na gruncie stosowanego dla celów podatkowych PKWiU w grupowaniu o symbolu 55.3 i dzielą się na usługi gastronomiczne w restauracjach (PKWiU 55.30.11), usługi gastronomiczne w wagonach restauracyjnych oraz w innych środkach transportu (PKWiU 55.30.12), usługi gastronomiczne w lokalach samoobsługowych (PKWiU 55.30.13) oraz usługi gastronomiczne pozostałe (PKWiU 55.30.14).
Oprócz usług gastronomicznych przepisy PKWiU wyróżniają również usługi związane z podawaniem napojów (PKWiU 55.4), usługi stołówkowe (PKWiU 55.51) oraz usługi przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU 55.52). Usługi te mają charakter zbliżony do usług gastronomicznych. W potocznym rozumieniu stanowią wręcz gastronomię, zatem usługi te zaliczane będą, obok usług gastronomicznych z grupowania PKWiU 55.3, do usług gastronomicznych w szerokim rozumieniu (w odróżnieniu od usług gastronomicznych w wąskim rozumieniu, do których będą zaliczane tylko usługi gastronomiczne klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 55.3).
Z kolei „hotelarstwo” to według Słownika języka polskiego „prowadzenie przedsiębiorstwa hotelowego”. Usługi hoteli (hotelarskie) są klasyfikowane na gruncie stosowanego dla celów podatkowych PKWiU w grupowaniu o symbolu 55.1 i obejmują usługi w zakresie zakwaterowania świadczone przez hotele i motele z restauracjami (PKWiU 55.11) oraz usługi w zakresie zakwaterowania świadczone przez hotele i motele bez restauracji (PKWiU 55.12).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right