Artykuł
Jakie stawki VAT obowiązują w gastronomii
Usługi gastronomiczne są opodatkowane, co do zasady, według obniżonej stawki 7%. W przypadku usług gastronomicznych w wąskim rozumieniu (tj. usług gastronomicznych zaliczanych do grupowania PKWiU 55.3) wynika to z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit c) ustawy o VAT, zaś w przypadku pozostałych usług zaliczanych do usług gastronomicznych w szerokim rozumieniu (usług związanych z podawaniem napojów, usług stołówkowych oraz usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych) - z § 40 rozporządzenia wykonawczego.
W obu przypadkach przepisy przewidują, że obniżona stawka podatku stosowana jest tylko do końca 2007 r. (co oznacza, że jeśli ustawodawca nie przedłuży jej stosowania, od 1 stycznia 2008 r. usługi gastronomiczne będą opodatkowane stawką podstawową 22%) i nie ma zastosowania do:
1) sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right