Data publikacji: 2010-09-21

Jak ewidencjonować zaliczkę, a następnie jej rozliczenie w związku z kosztami badania sprawozdania finansowego za 2010 r.

Sierpień i wrzesień to tradycyjnie czas, gdy jednostki (zobowiązane lub chcące dobrowolnie poddać sprawozdanie finansowe badaniu) zebrały już oferty na wybór podmiotu uprawnionego do badania sprawozdania finansowego. Wynikiem tego jest podpisanie umowy o badanie sprawozdania finansowego między kierownikiem jednostki a podmiotem uprawnionym do badania sprawozdań finansowych. Ponieważ proces tego badania jest wieloetapowy, to wynagrodzenie za jego wykonanie ustalane jest zazwyczaj w ratach (pierwsza rata jako zaliczka płatna do określonego dnia, druga rata płatna po otrzymaniu opinii i raportu z przeprowadzonego badania). W związku z tym, zgodnie z zasadą memoriału i współmierności (art. 6 ustawy o rachunkowości), powinno się utworzyć w 2010 r. bierne rozliczenia międzyokresowe kosztów na koszty badania sprawozdania finansowego, lub też, zgodnie z zasadą istotności (art. 4 ust. 4 uor), takiej swoistej rezerwy nie tworzyć i zaewidencjonować koszt badania sprawozdania finansowego do kosztów 2011 r.