Czy sprzedaż piwa na festynach musi być ewidencjonowana na kasie rejestrującej
Na czas trwania stanu epidemii COVID-19 zostało wprowadzonych wiele ułatwień dla podatników, również w rozliczeniu VAT i akcyzy. 16 maja 2022 r. stan epidemii został odwołany. Obecnie obowiązuje stan zagrożenia epidemicznego. W związku z tym podatnicy już nie mogą korzystać z części ułatwień.
Od 1 stycznia 2022 r. obowiązują zmiany w zakresie opodatkowania akcyzą małych producentów alkoholu. Wprowadzono preferencyjne stawki akcyzy na alkohole wyprodukowane przez małych producentów. Aby mogli oni korzystać z preferencji, muszą posiadać certyfikat małego producenta. Natomiast od 7 marca 2022 r. zarówno mały winiarz, jak i producent napojów fermentowanych, którzy chcą korzystać z preferencji
Od 4 czerwca br. obowiązuje rozporządzenie Ministra Finansów zmieniające rozporządzenie w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, które umożliwia podatnikom odliczenie akcyzy zapłaconej od zniszczonego piwa, zwróconego po upływie jego terminu przydatności do spożycia.
13 marca 2019 r. zapadł wyrok TSUE w sprawie opodatkowania niższą akcyzą piwa z mniejszą zawartością słodu. Dotychczas organy podatkowe uznawały taki wyrób za napój fermentowany, a nie za piwo. W rezultacie producenci płacili wyższą akcyzę. TSUE uznał jednak, że żaden przepis nie zakazuje uznawania za piwa słodowe wyrobów, do których produkcji użyto śladowych ilości składników słodowych.
1 lutego 2018 r. Rzecznik Generalny Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej przedstawił swoją opinię w sprawie C-30/17 dotyczącej wieloletniego sporu pomiędzy polską administracją skarbową a browarami w zakresie opodatkowania akcyzą piw smakowych. Uznał, że dosłodzenie gotowego piwa substancjami smakowymi nie wpływa na stawkę akcyzy. Dlatego stosowany w Polsce sposób opodatkowania piw smakowych