Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 18.11.2020, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.196.2020.1.JS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.196.2020.1.JS

opodatkowanie produkcji cydru z zastosowaniem przedpłaty akcyzy

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 ze zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 13 października 2020 r. (data wpływu 14 października 2020 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania produkcji cydru z zastosowaniem przedpłaty akcyzy jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 14 października 2020 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania produkcji cydru z zastosowaniem przedpłaty akcyzy.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

Wnioskodawca planuje w tym roku (2020 r.) rozpoczęcie produkcji cydru w ilości do 10 tys. litrów rocznie na mocy ustawy o wyrobach winiarskich z dnia 12 maja 2011 r. Kod CN dla cydru 2206 00 10.

Wnioskodawca planuje, że zgodnie z ustawą o podatku akcyzowym będzie płacił podatek akcyzowy w formie przedpłat z pominięciem składu podatkowego.

Ponieważ posiadane sady jabłkowe idealnie nadają się do produkcji cydru wysokiej jakości, Wnioskodawca chce produkować cydr metodami naturalnymi.

Metody te oparte są o te same procesy zachodzące również w procesie produkcji win gronowych.

Proces produkcyjny składa się z następujących etapów:

  1. Zebranie jabłek,
  2. Mielenie i tłoczenie soku z jabłek,
  3. Fermentacja burzliwa uzyskanego nastawu,
  4. Zlanie znad osadu (I),
  5. Fermentacja cicha,
  6. Zlanie znad osadu (II),
  7. Klarowanie/leżakowanie w zbiornikach,
  8. Rozlew do butelek gotowego cydru,
  9. Banderolowanie i etykietowanie.

Przedstawiony proces zakłada, że po każdym etapie produkcji, gdy następuje zlanie znad osadu, cydru jest trochu mniej. Ubytki na każdym z tych etapów mogą sięgnąć od 5% do 30% nastawu w stosunku do wielkości pierwotnego soku.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00