Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 21.01.2020, sygn. 0112-KDIL2-1.4011.160.2019.1.KF, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-1.4011.160.2019.1.KF

Obowiązki płatnika w związku z finansowaniem posiłków dla pracowników.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 20 grudnia 2019 r. (data wpływu 30 grudnia 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie obowiązków płatnika w związku z finansowaniem posiłków dla pracowników jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 30 grudnia 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie obowiązków płatnika w związku z finansowaniem posiłków dla pracowników.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

S.A. (dalej: Spółka) jest spółką z siedzibą w Polsce, podlegającą nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce.

Przedmiotem przeważającej działalności Spółki jest działalność sklasyfikowana w Polskiej Klasyfikacji Działalności jako hotele i podobne obiekty zakwaterowania (PKD 55.10.Z). W związku z prowadzoną działalnością Spółka dysponuje siecią hoteli, które poza usługami czasowego zakwaterowania oferują również usługi gastronomiczne.

W celu zapewnienia najwyższych standardów obsługi gości, Spółka w poszczególnych miejscach prowadzenia działalności gospodarczej zatrudnia pracowników (pracodawcą jest Spółka).

Stosownie do zasad panujących w Spółce, pracownikom świadczącym pracę w jednostce organizacyjnej, która prowadzi działalność hotelarską i gastronomiczną (dalej: Hotele), przysługują bezpłatne posiłki w dniach świadczenia przez nich pracy (dalej: Posiłki). Pracownicy powinni spożywać Posiłki w takim czasie, aby nie kolidowało to z ich obowiązkami pracowniczymi. Posiłki wydawane mogą być w czasie pracy pracownika lub bezpośrednio przed jej rozpoczęciem, względnie po jej zakończeniu, w miejscu wyznaczonym przez dyrektorów poszczególnych Hoteli. Rodzaje i ilość posiłków oraz zasady ich wydawania określa dyrektor Hotelu. Za niewykorzystany posiłek pracownikowi nie przysługuje inne świadczenie ani ekwiwalent pieniężny.

W praktyce udostępnienie Posiłków odbywa się w ten sposób, że albo produkty do samodzielnego skomponowania Posiłku znajdują się w pojemnikach zbiorczych, są wystawione na stołach i każdy pracownik może mieć do nich swobodny dostęp i przygotować Posiłek wedle własnego uznania, albo gotowe dania wydawane są przez kucharzy (z zastrzeżeniem, że każdy pracownik może sobie dowolnie zażyczyć modyfikacji w zakresie otrzymywanych porcji i składników dania, Spółka zatem nie może przyjąć a priori założenia, że wydawane porcje są równe).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00