Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 21.01.2020, sygn. 0112-KDIL2-1.4011.146.2019.1.KF, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-1.4011.146.2019.1.KF

Obowiązki płatnika w związku z finansowaniem posiłków dla pracowników.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 13 grudnia 2019 r. (data wpływu 30 grudnia 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie obowiązków płatnika w związku z finansowaniem posiłków dla pracowników jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 30 grudnia 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie obowiązków płatnika w związku z finansowaniem posiłków dla pracowników.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Spółka z o.o. (dalej: Spółka, Wnioskodawca) prowadzi działalność hotelarską, zatrudniając pracowników.

Od 2012 r. do dnia dzisiejszego w Spółce obowiązywały zarządzenia dotyczące wydawania pracownikom posiłków. Zgodnie z ostatnim Zarządzeniem pracodawcy, tj. Dyrektora Hotelu z dnia 1 grudnia 2017 r. w sprawie zasad wydawania posiłków dla pracowników Hotelu (dalej: Zarządzenie), pracownikom Hotelu wydawane są posiłki (śniadania i obiady/kolacje) w formie bufetu. Posiłki dla pracowników, przygotowywane są na podstawie specjalnej karty menu tylko dla pracowników, a ich receptury są inne od potraw podlegających sprzedaży klientom hotelu. Posiłki te przygotowywane są przez kuchnię hotelu.

Wnioskodawca wskazuje, że zagadnienie wydawania posiłków profilaktycznych jest poza obszarem wniosku.

W Spółce nie są prowadzone zapisy na posiłki, nikt nie sprawdza kto i ile razy korzysta z posiłku. Zgodnie z Zarządzeniem koszt surowca gastronomicznego przeznaczonego na posiłki dla pracowników nie przekracza 80 zł w przeliczeniu na jednego zatrudnionego, wartość ta obejmuje wyłącznie jedzenie. Łączna kwota limitu kosztów dla Spółki obliczana jest na podstawie planowanego zatrudnienia w danym miesiącu, które szacowane jest przez dział kadr na każdy miesiąc z góry. W koszt wytworzenia posiłku uwzględniane są koszty ogólne wytworzenia w wysokości 20 zł miesięcznie na osobę, koszty te to m.in. koszty pracy, mediów.

Wnioskodawca dla celów podatku dochodowego od osób fizycznych oraz dla celów ZUS przyjmuje kwotę ryczałtu za posiłki w wysokości 108 zł miesięcznie (80 zł koszty surowca gastronomicznego + 20 zł koszty ogólne wytworzenia + VAT 8%) dla każdego pracownika, bez względu na to ile razy w miesiącu był nieobecny w pracy. W przypadku gdy pracownik był nieobecny w hotelu przez pełen miesiąc kalendarzowy kwoty ryczałtu za posiłki nie dolicza się do dochodu. Pracownikowi za niewykorzystane posiłki nie przysługuje ekwiwalent pieniężny. Dla osób zatrudnionych w niepełnym wymiarze czasu pracy Wnioskodawca przyjmuje rozliczenie w taki sposób że: dla osób zatrudnionych w wymiarze 50% etatu i mniej przyjmuje się miesięczną kwotę ryczałtu w wysokości 54 zł, natomiast dla osób zatrudnionych w wymiarze czasu powyżej 50% etatu przyjmuje się miesięczną kwotę ryczałtu w wysokości 108 zł. Zgodnie z Zarządzeniem Spółka każdemu pracownikowi nalicza zryczałtowany dochód do opodatkowania z tytułu nieodpłatnego świadczenia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00