Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 27.09.2019, sygn. 0112-KDIL4.4012.328.2019.1.TKU, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL4.4012.328.2019.1.TKU

Stawka podatku dla sprzedaży wysłodzin browarnianych.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 1 lipca 2019 r. (data wpływu 5 lipca 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży wysłodzin browarnianych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 5 lipca 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży wysłodzin browarnianych.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca rozpoczął pozarolniczą działalność gospodarczą w roku 2019. Zainteresowany jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. Głównym przedmiotem działalności gospodarczej jest sprzedaż pasz dla zwierząt, w tym m.in. wysłodzin browarnianych.

Zakup wysłodzin browarnianych opodatkowany jest stawką 23% i sklasyfikowany w PKWiU z roku 2008 pod symbolem 11.05.20.0 jako pozostałości i odpady browarne i gorzelniane, które powiązane są z kodem CN 23 03 30 00.

W rozporządzeniu Komisji Europejskiej nr 68/2013 z dnia 16 stycznia 2013 r. w sprawie katalogu materiałów paszowych, w Części C Wykaz materiałów paszowych w pkt 1, nr 1.12.12 Młóto browarniane występuje: Produkt browarnictwa zawierający pozostałości słodowanych i niesłodowanych zbóż i innych produktów skrobiowych, które mogą zawierać chmiel. Zwykle wprowadzany do obrotu w stanie wilgotnym, ale może być sprzedawany także w postaci suchej. Może zawierać maksymalnie 0,3% polisiloksanu dwumetylu, może zawierać maksymalnie 1,5% enzymów, może zawierać maksymalnie 1,8% bentonitu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00