Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 05.02.2015, sygn. IPPP2/443-1155/14-2/MT, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-1155/14-2/MT

stawka podatku VAT dla towarów sprzedawanych na wynos

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. 2012 r., poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 19 listopada 2014 r. (data wpływu 24 listopada 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla towarów sprzedawanych na wynos jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 24 listopada 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla towarów sprzedawanych na wynos.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą w trzech miejscach:

  1. restauracja,
  2. punkt sprzedaży umiejscowiony w dużym centrum handlowym,
  3. punkt sprzedaży umiejscowiony w biurowcu.

W restauracji Wnioskodawca świadczy usługi gastronomiczne (PKWiU ex. 56.10) tj. podawanie dań i napoi z obsługą kelnerską oraz produkcję i sprzedaż na wynos gotowych zestawów sushi oraz gotowych zestawów lunchowych (lunchbox).

W dwóch pozostałych miejscach nie ma obsługi kelnerskiej sprzedaż polega na wydawaniu:

  • gotowych zestawów sushi na wynos,
  • gotowych zestawów lunchowych na wynos (lunchbox), czyli dań przygotowanych wcześniej,

wymagających nałożenia do opakowania jednorazowego przez sprzedawcę.

Towary sprzedawane na wynos nie zawierają żadnych produktów z zawartością alkoholu powyżej 1,2% i są przygotowane przez kucharzy:

  • w restauracji (gotowe zestawy sushi na wynos dla wszystkich punktów sprzedaży oraz gotowe zestawy lunchowe dla restauracji),
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00