Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 07.05.2015, sygn. ITPP1/4512-148/15/MS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/4512-148/15/MS

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy dostawie produktów do spożycia na wynos.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 2 lutego 2015 r. (data wpływu 10 lutego 2015 r.), uzupełnionym w dniu 6 maja 2015 r., o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku w zakresie stawki podatku przy dostawie produktów do spożycia na wynos- jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 10 lutego 2015 r. został złożony wniosek, uzupełniony w dniu 6 maja 2015 r., o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy dostawie produktów do spożycia na wynos.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Prowadzi Pan działalność gastronomiczną, polegającą na przygotowywaniu i dostarczaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering). Nie prowadzi Pan restauracji w ścisłym znaczeniu tego słowa, nie można bowiem do Pana wejść z ulicy i zamówić posiłku na miejscu. Zawiera Pan umowy z kontrahentami na dostawy posiłków, które następnie dowozi Pan pod wskazany adres. Przedmiotem sprzedaży są wyłącznie gotowe dania i posiłki.

W ofercie firmy znajdują się posiłki na bazie mięsa, warzyw i owoców, wyrobów mącznych oraz napojów bezalkoholowych. Przykładowo menu zawiera dania mięsne, rybne, pierogi, placki, surówki, zupy, desery i napoje (soki i kompoty). Wszystkie dania przygotowywane są w kuchni, z produktów i półproduktów kupowanych na zewnątrz lub dostarczanych przez zewnętrznych dostawców. Sprzedaż gotowych dań i posiłków, ich przygotowanie ogranicza się do czynności pobieżnych i standardowych takich jak:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00