Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 13.02.2014, sygn. IPPP1/443-80/14-3/AW, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-80/14-3/AW

prawo do odliczenia podatku naliczonego VAT od nabywanych usług cateringowych

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 22 stycznia 2014 r. (data wpływu 27 stycznia 2014 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku VAT od nabywanych usług cateringowych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 27 stycznia 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku VAT od nabywanych usług cateringowych.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

Spółka (dalej: Spółka) jest aktywnym, zarejestrowanym podatnikiem VAT, prowadzącym działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich i konferencyjnych w prowadzonym przez siebie hotelu (dalej: Hotel).

Wymienione wyżej usługi są świadczone przez Spółkę m.in. na rzecz organizatorów spotkań grupowych, konferencji, bali, kongresów i innych wydarzeń. W szczególności z uwagi na te usługi Spółka zawarła umowę, w ramach której wyspecjalizowana firma cateringowa (dalej: Firma Cateringowa lub Wykonawca) będzie świadczyła usługi obejmujące przygotowanie i dostarczanie żywności, zgodne z poniższym opisem.

Usługi świadczone przez Wykonawcę będą polegały na dostarczeniu do Hotelu żywności lub napojów, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie (przy czym usługi te będą częściowo realizowane już w Hotelu i będą obejmowały przykładowo podgrzanie posiłków, podział na porcje itp.). Produkty żywnościowe będą podawane gościom hotelowym (w szczególności uczestnikom organizowanych w Hotelu spotkań grupowych, konferencji, bali, kongresów i innych wydarzeń) na ciepło lub na zimno, w zależności od rodzaju posiłku. Zasadnicze przygotowanie żywności będzie wykonywane w miejscu prowadzenia działalności gospodarczej przez Wykonawcę (tj. w jego lokalu).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00