Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 27.08.2007, sygn. ŁUS-II-2-423/247/07/AT, Łódzki Urząd Skarbowy, sygn. ŁUS-II-2-423/247/07/AT

dotyczy zaliczenia wydatków poniesionych na wynajem sali w restauracji oraz poczęstunek albo na nabycie artykułów spożywczych z przeznaczeniem do spożycia przez uczestników szkoleń produktowych organizowanych przez Spółkę dla jej odbiorców, wykonawców projektów budowlanych, a także pracowników, do kosztów uzyskania przychodów w świetle art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 15.02.1992r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2000r. Nr 54, poz. 654 ze zm.).

Pytanie podatnika

Naczelnik Łódzkiego Urzędu Skarbowego w Łodzi na podstawie art. 14a § 1 i 4 ustawy z dnia 29.08.1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego w sprawie zaliczenia wydatków poniesionych na wynajem sali w restauracji oraz poczęstunek albo na nabycie artykułów spożywczych z przeznaczeniem do spożycia przez uczestników szkoleń produktowych organizowanych przez Spółkę dla jej odbiorców, wykonawców projektów budowlanych, a także pracowników, do kosztów uzyskania przychodów w świetle art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 15.02.1992r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2000r. Nr 54, poz. 654 ze zm.)
uznajeza prawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku

Pismem z dnia 15 czerwca 2007r. (data wpływu 27.06.2007r.) Spółka zwróciła się z prośbą o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w sprawie zaliczenia wydatków poniesionych na wynajem sali w restauracji oraz poczęstunek albo na nabycie artykułów spożywczych z przeznaczeniem do spożycia przez uczestników szkoleń produktowych do kosztów uzyskania przychodów zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 15.02.1992r. o podatku dochodowym od osób prawnych (t.j. Dz.U. z 2000r. Nr 54, poz. 654 ze zm.). Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, że Spółka ponosi wydatki na zorganizowanie poczęstunku dla swoich kontrahentów, ich klientów oraz wykonawców prac budowlanych jako uczestników szkoleń produktowych. Przygotowanie poczęstunku często zlecane jest firmie zewnętrznej, która zajmuje się organizacją całego wydarzenia wystawiając na koniec faktury (zazwyczaj oddzielnie na wynajem sali w restauracji oraz "catering" oraz koszty związane ze szkoleniem). W pozostałych przypadkach Spółka samodzielnie zajmuje się zakupem artykułów do spożycia w trakcie szkoleń.Ponadto firma ponosi wydatki na nabycie artykułów spożywczych, również w formie cateringu do biura. W części te artykuły są przeznaczone do spożycia przez pracowników Spółki, w części jako poczęstunek (w formie kawa, herbata, mleko, cukier, ciastka, kanapki, przekąski) dla gości Spółki na terenie jej siedziby. Zdaniem Wnioskodawcy, wydatki poniesione na wynajem sali w restauracji oraz poczęstunek albo na nabycie artykułów spożywczych z przeznaczeniem do spożycia przez uczestników szkoleń produktowych organizowanych przez Spółkę stanowią koszty uzyskania przychodu Spółki.Szkolenie obejmuje takie zagadnienia bez znajomości których sprzedaż produktów przez pracowników kontrahenta byłaby niemożliwa albo mniej efektywna. W związku z tym szkolenie przyczynia się bezpośrednio do zapewnienia sprzedaży towarów (utrzymanie źródła przychodów) albo jej zwiększenia (pozytywny wpływ na wartość przychodów).Spółka decyduje się ponieść koszty tego szkolenia, w tym koszty posiłków, aby dotrzeć z informacją o swojej ofercie, do jak największej liczby najlepszych sprzedawców i w ten sposób zwiększać sprzedaż swoich produktów.Wydatki poniesione na artykuły spożywcze z przeznaczeniem dla pracowników stanowią koszty uzyskania przychodów. Poprzez wzrost poziomu efektywności pracowników maja one pośredni wpływ na wysokość przychodów Spółki.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00