Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 16.06.2005, sygn. 1437/ZI/443/235/KO/05, Urząd Skarbowy Warszawa-Targówek, sygn. 1437/ZI/443/235/KO/05

Ze stanu faktycznego przedstawionego we wniosku wynika, iż Wnioskodawca jest Spółka budowlaną, która zatrudnia pracowników na otwartej przestrzeni. W związku z powyższym Spółka zobowiązana jest do wydawania pracownikom posiłków na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Z uwagi na rodzaj wykonywanej przez pracowników pracy w przeważającej części na budowach w terenie z dala od siedziby Spółki oraz ze względów organizacyjnych zakupowane są konserwy mięsne, które wydawane są pracownikom zamiennie za gorące posiłki. Spółka wystąpiła z zapytaniem, czy przysługuje jej prawo do odliczania podatku naliczonego VAT od zakupionych konserw mięsnych, przekazanych pracownikom jako posiłki profilaktyczne? Na tle takich okoliczności Strona formuje stanowisko, iż Spółka ma prawo do odliczenia podatku naliczonego dotyczącego zakupu konserw mięsnych ze względu na fakt, iż nie są usługami gastronomicznymi, nabyte są w hurtowni jako produkty, wydawane są w stanie nieprzetworzonym, są związane z prowadzoną działalnością gospodarczą, stanowią koszty uzyskania przychodu oraz zakup ich stanowi realizację przez pracodawcę obowiązków nałożonych odpowiednimi przepisami prawa.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00