Data publikacji: 2006-01-01

Kosztem którego roku podatkowego jest wynagrodzenie wypłacone biegłemu rewidentowi za zbadanie sprawozdania finansowego

Zgodnie z ustawą o rachunkowości nasza spółka z o.o. ma obowiązek poddać swoje roczne sprawozdanie finansowe badaniu przez biegłego rewidenta. Wynagrodzenie wypłacone biegłemu rewidentowi za przeprowadzenie tego badania oraz za sporządzenie opinii wraz z raportem o prawidłowości i rzetelności sprawozdania powinno, moim zdaniem, stanowić koszt uzyskania przychodu. Badanie rocznego sprawozdania finansowego można przeprowadzić dopiero po sporządzeniu tego sprawozdania, a więc w roku następnym. W tym też roku można więc dopiero ponieść koszt tego badania (nie zamierzamy płacić audytorowi z góry). Jednak koszt tego badania (wynagrodzenie biegłego rewidenta) związany jest przecież z rokiem poprzednim, tj. rokiem, którego dotyczy sprawozdanie. Stąd nasze pytanie: do kosztów którego roku podatkowego należy zaliczyć wynagrodzenie wypłacone biegłemu rewidentowi za zbadanie sprawozdania finansowego?

PROBLEM