Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 23 czerwca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL3.4012.111.2022.4.MC

Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej w kwestii braku obowiązku zastosowania kasy rejestrującej on-line w przyczepie typu food truck.

Interpretacja indywidualna

– stanowisko prawidłowe

Szanowna Pani,

stwierdzam, że Pani stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w podatku od towarów i usług jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

18 marca 2022 r. wpłynął Pani wniosek z 11 marca 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy podatku od towarów i usług w zakresie braku obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących on-line w przyczepie gastronomicznej typu food truck.

Uzupełniła go Pani pismem z 2 maja 2022 r. (wpływ 9 maja 2022 r.) oraz pismem  z 10 czerwca 2022 r. (wpływ 15 czerwca 2022 r.)

Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Proszę o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących on-line w przyczepie gastronomicznej typu food truck, tymczasowo obudowanej deskami.

Działalność jest prowadzona w niestacjonarnej placówce gastronomicznej, jest to przyczepa gastronomiczna typu food truck. Przyczepa gastronomiczna została zakupiona w celu prowadzenia działalności, która nie wymagała pozwolenia na postawienie obiektu tymczasowego do 180 dni.

Ze względu na wymagania konserwatora zabytków i zarządzenia Burmistrza (…) w sprawie wyglądu obiektów handlowych, również typu food truck, została obudowana deskami drewnianymi i wykorzystywana jest do prowadzenia działalności sezonowej. W każdej chwili, w zależności od potrzeb można nią odjechać. Prowadzę działalność polegającą m.in. na sprzedaży (...), produktów cukierniczych oraz napojów. Wszystkie produkty i potrawy przygotowywane są na miejscu z gotowych produktówi z półproduktów zaakceptowanych przez stację sanitarno-epidemiologiczną.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00