Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 257 str. 8
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 257 str. 8
Wersja aktualna od 2022-09-29

DECYZJA RADY (UE) 2022/1851

z dnia 29 września 2022 r.

w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Wspólnego Komitetu ustanowionego na mocy Umowy ramowej o partnerstwie i współpracy między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Mongolią, z drugiej strony, w odniesieniu do utworzenia grupy roboczej ds. współpracy na rzecz rozwoju

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 209 w związku z jego art. 218 ust. 9,

Umowa ramowa o partnerstwie i współpracy między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Mongolią, z drugiej strony (1) (zwana dalej "Umową") została zawarta przez Unię w drodze decyzji Rady (UE) 2017/2270 (2) i weszła w życie dnia 1 listopada 2017 r.

Na mocy Umowy Wspólny Komitet ustanowiony Umową (zwany dalej "Wspólnym Komitetem") może utworzyć specjalistyczne grupy robocze celem udzielenia mu wsparcia w wykonywaniu jego zadań. Te grupy robocze zdają szczegółowe sprawozdania ze swej działalności Wspólnemu Komitetowi na każdym z jego posiedzeń.

Zarówno Unia, jak i Mongolia wyraziły zainteresowanie utworzeniem wyspecjalizowanej grupy roboczej ds. współpracy na rzecz rozwoju w celu sformalizowania i pogłębienia współpracy na rzecz rozwoju pomiędzy Stronami oraz wniosłaby wkład w prace Wspólnego Komitetu.

Wspólny Komitet ma przyjąć decyzję dotyczącą utworzenia wyspecjalizowanej grupy roboczej ds. współpracy na rzecz rozwoju i przyjęcia zakresu jej uprawnień podczas swojej czwartej sesji, lub, w razie potrzeby, w drodze procedury pisemnej przed tą sesją zgodnie ze swoim regulaminem.

Należy ustalić stanowisko, które ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Wspólnego Komitetu, gdyż jego decyzja będzie wiążąca dla Unii.

Stanowisko Unii w ramach Wspólnego Komitetu powinno zatem być oparte na dołączonym projekcie decyzji,

1. Stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej na czwartej sesji Wspólnego Komitetu lub, w razie potrzeby, przed tą sesją, w drodze procedury pisemnej, opiera się na projekcie decyzji Wspólnego Komitetu załączonym do niniejszej decyzji.

2. Niewielkie zmiany do projektu decyzji Wspólnego Komitetu mogą być uzgodnione przez przedstawicieli Unii we Wspólnym Komitecie bez konieczności podejmowania kolejnej decyzji przez Radę.

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 września 2022 r.

J. SÍKELA

(1) Dz.U. L 326 z 9.12.2017, s. 7.

(2) Decyzja Rady (UE) 2017/2270 z dnia 9 października 2017 r. w sprawie zawarcia Umowy ramowej o partnerstwie i współpracy między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Mongolią, z drugiej strony (Dz.U. L 326 z 9.12.2017, s. 5).