Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 249 str. 47
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 249 str. 47
Wersja aktualna od 2022-10-17

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2022/1655

z dnia 26 września 2022 r.

uznająca sprawozdanie zawierające informacje na temat typowych emisji gazów cieplarnianych pochodzących z uprawy soi w Argentynie na podstawie art. 31 ust. 3 i 4 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/2001

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/2001 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie promowania stosowania energii ze źródeł odnawialnych (1), w szczególności jej art. 31 ust. 4,

Dyrektywa (UE) 2018/2001 stanowi, że biopaliwa, biopłyny i paliwa z biomasy muszą pozwalać na znaczne ograniczenie emisji gazów cieplarnianych w porównaniu z paliwami kopalnymi, aby można je było zaliczać na poczet celów określonych w tej dyrektywie. W tym celu w art. 29 ust. 10 określono konkretne progi ograniczenia emisji dla tych paliw, a w art. 31 określono sposób obliczania ograniczenia emisji gazów cieplarnianych dzięki wykorzystaniu tych paliw. Przy dokonywaniu tych obliczeń można zastosować wartości standardowe określone w załącznikach V i VI do dyrektywy (UE) 2018/2001. Zamiast wartości standardowych odnoszących się do emisji gazów cieplarnianych pochodzących z uprawy surowców rolnych możliwe jest pod pewnymi warunkami stosowanie wartości typowych. Te wartości typowe, reprezentujące średnią wartość na konkretnym obszarze, mogą być zgłaszane Komisji przez państwa członkowskie lub państwa trzecie. Mogą one być stosowane tylko wtedy, gdy Komisja uzna je za dokładne.

16 lutego 2022 r. Argentyna przekazała Komisji sprawozdanie końcowe zawierające dane służące do pomiaru emisji gazów cieplarnianych związanych z uprawą nasion soi typowo produkowanych w regionach Argentyny równoważnych regionom NUTS 2 (2) Unii Europejskiej, zwracając się o uznanie dokładności takich danych zgodnie z art. 31 ust. 4 dyrektywy (UE) 2018/2001.

Komisja oceniła sprawozdanie i stwierdziła, że zawiera ono dokładne dane służące do pomiaru emisji gazów cieplarnianych związanych z uprawą nasion soi typowo produkowanych w regionach Argentyny równoważnych regionom NUTS 2 Unii Europejskiej.

Środki przewidziane w tej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Zrównoważonego Charakteru Biopaliw, Biopłynów i Paliw z Biomasy,

Sprawozdanie, które 16 lutego 2022 r. Argentyna przedłożyła Komisji do uznania, zawiera dokładne dane służące do pomiaru emisji gazów cieplarnianych związanych z uprawą nasion soi typowo produkowanych w regionach Argentyny równoważnych regionom NUTS 2 Unii Europejskiej, na podstawie art. 31 ust. 4 dyrektywy (UE) 2018/2001. Zestawienie danych przedstawionych w sprawozdaniu znajduje się w załączniku.

Niniejsza decyzja obowiązuje przez okres pięciu lat od dnia jej wejścia w życie. Jeżeli zakres sprawozdania, w postaci przedłożonej 16 lutego 2022 r. Komisji do uznania, ulegnie zmianom, które mogłyby mieć wpływ na przesłanki wydania niniejszej decyzji, o zmianach takich niezwłocznie powiadamia się Komisję. Komisja ocenia zgłoszone zmiany w celu ustalenia, czy sprawozdanie nadal zawiera dokładne dane, w odniesieniu do których zostało uznane.

Komisja może uchylić niniejszą decyzję, jeżeli zostanie wyraźnie wykazane, że sprawozdanie nie zawiera już dokładnych danych służących do pomiaru emisji gazów cieplarnianych związanych z uprawą nasion soi produkowanych w Argentynie.

Niniejsza decyzja wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 września 2022 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN

(1) Dz.U. L 328 z 21.12.2018, s. 82.

(2) NUTS jest systemem klasyfikacji jednostek terytorialnych UE do celów statystycznych.

ZAŁĄCZNIK

Zestawienie łącznej emisji gazów cieplarnianych pochodzących z uprawy soi w podziale na kategorie w regionach Argentyny w kg ekwiwalentu CO2 na suchą tonę nasion soi

Prowincja

Emisja gazów cieplarnianych resztki pożniwne (kg ekwiwalentu CO2/suchą tonę)