Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 228 str. 10
Wersja aktualna od 2022-09-22
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 228 str. 10
Wersja aktualna od 2022-09-22
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/1451

z dnia 1 września 2022 r.

dotyczące zezwolenia na stosowanie białego olejku eterycznego kamforowego z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. oraz nalewki cynamonowej z Cinnamomum verum J. Presl. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2).

(2)

Biały olejek eteryczny kamforowy i nalewka cynamonowa zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Dodatki te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3)

Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę białego olejku eterycznego kamforowego z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. oraz nalewki cynamonowej z Cinnamomum verum J. Presl. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt.

(4)

Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(5)

Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatku również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie substancji aromatyzujących w wodzie do pojenia. W związku z tym nie należy zezwalać na stosowanie białego olejku kamforowego i nalewki cynamonowej w wodzie do pojenia.

(6)

W swoich opiniach z dnia 10 listopada 2021 r. (3) (4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania biały olejek eteryczny kamforowy z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. oraz nalewka cynamonowa z Cinnamomum verum J. Presl. nie mają negatywnego wpływu na zdrowie zwierząt, zdrowie konsumentów ani na środowisko. Urząd stwierdził również, że biały olejek eteryczny kamforowy z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. i nalewka cynamonowa z Cinnamomum verum J. Presl. należy uznać za drażniące dla skóry i oczu oraz działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatków

(7)

Urząd stwierdził ponadto, że biały olejek eteryczny kamforowy z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. i nalewka cynamonowa z Cinnamomum verum J. Presl. są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ponieważ ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, dalsze wykazanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(8)

Ocena białego olejku eterycznego kamforowego z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. oraz nalewki cynamonowej z Cinnamomum verum J. Presl. dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych dodatków, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(9)

Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów.

(10)

Fakt, że biały olejek eteryczny kamforowy z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. i nalewka cynamonowa z Cinnamomum verum J. Presl. nie są dopuszczone do stosowania jako składnik aromatyzujący w wodzie do pojenia, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.

(11)

Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(12)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Zezwolenie

Substancje wyszczególnione w załączniku, należąca do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 marca 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 września 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 września 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których nie pozyskuje się żywności.

Artykuł 3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 1 września 2022 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.

(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych(Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).

(3) Dziennik EFSA 2022;20(1):6985.

(4) Dziennik EFSA 2021;19(12):6986.


ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b130-eo

Biały olejek eteryczny kamforowy

Skład dodatku

Biały olejek eteryczny kamforowy otrzymywany z całej rośliny Cinnamomum camphora (L.) J. Presl.

Kamfora ≤ 0.1 %

Safrol ≤ 0.0002 %

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Biały olejek eteryczny kamforowy otrzymywany z destylacji parowej z całej

rośliny Cinnamomum camphora (L.) J. Presl zgodnie z definicją Rady Europy (1).

1,8-cyneol: 27-43 %

d-Limonen (18-27 %)

1-izopropylo-4-metylobenzen (p-cymen): 6-15 %

α-Pinen (pin-2(3)-en): 4-10 %

Numer CAS: 8008-51-3

Numer EINECS 294-760-2

Numer FEMA: 2231

Numer CoE: 130

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia 1,8-cyneolu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

-

chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (zgodnie z metodą określoną w normie ISO 11024)

Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem kotów

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Mieszanie z innymi dodatkami zawierającymi kamforę i safrol jest niedozwolone.

4.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

-

kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego 28 mg;

-

kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu do celów nieśnych i hodowlanych: 42 mg;

-

indyki rzeźne: 37 mg;

-

świniowate, konie, króliki, ryby, ryby ozdobne i psy: 30 mg;

-

przeżuwacze 50 mg;

-

Inne gatunki z wyjątkiem kotów: 22 mg.".

5.

Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 4, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

6.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

22 września 2032 r.

Koty

-

-

22


Numer identyfikacyjny dodatku

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksymalny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Pozostałe przepisy

Data ważności zezwolenia

mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące

2b2289-t

Nalewka cynamonowa

Skład dodatku

Nalewka cynamonowa otrzymywana z kory Cinnamomum verum J. Presl.

PL: Metyloeugenol ≤ 0.00001 %

Safrol ≤ 0.00002 %

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Nalewka cynamonowa otrzymywana przez przedłużoną ekstrakcję mieszaniną wody i etanolu (3:1, v/v) z kory Cinnamomum verum J. Presl. zgodnie z definicją Rady Europy (3).

Aldehyd cynamonowy: ≤ 0,0012 %

Numer FEMA cynamon: 2289

Metoda analityczna (4)

W celu scharakteryzowania dodatku paszowego (nalewka cynamonowa):

-

grawimetria do oznaczania suchej masy i zawartości popiołu;

-

spektrofotometria do oznaczania całkowitej zawartości polifenoli i całkowitej zawartości flawonoidów;

-

wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC) do oznaczania zawartości aldehydu cynamonowego.

Wszystkie gatunki zwierząt

-

-

-

1.

Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2.

W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3.

Mieszanie z innymi dodatkami zawierającymi metyloeugenol jest niedozwolone.

4.

Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

-

Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem koni: 50 mg;

-

Konie: 60 mg.".

5.

Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 4, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

6.

Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

22 września 2032 r.


(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en

(3) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(4) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00