Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 192 str. 1
Wersja aktualna od 2022-08-10
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 192 str. 1
Wersja aktualna od 2022-08-10
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1264

z dnia 20 lipca 2022 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fludioksonilu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fludioksonilu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

Na podstawie art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek w sprawie tolerancji importowych w odniesieniu do fludioksonilu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na powierzchni korzeni buraka cukrowego oraz w Gwatemali, Hondurasie i Kolumbii na powierzchni bananów. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w powyższych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby zapobiec barierom handlowym w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(3)

Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji.

(4)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił wniosek i sprawozdanie z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP (2). Przekazał tę opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(5)

Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpił wnioskodawca, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Stwierdzając to, Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowej substancji. Długotrwałe narażenie na działanie substancji w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą ją zawierać, wykazało, że nie istnieje ryzyko przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia. Ponadto w oparciu o niski profil ostrej toksyczności przedmiotowej substancji czynnej Urząd stwierdził, że ustanowienie ostrej dawki referencyjnej nie jest konieczne.

(6)

Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(8)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 lipca 2022 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) "Reasoned opinion on the setting of import tolerances for fludioxonil in sugar beet roots and bananas" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowych w odniesieniu do fludioksonilu w korzeniach buraka cukrowego i bananach). Dziennik EFSA 2021;19(11):6919. Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.


ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca fludioksonilu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Fludioksonil (R) (F)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000

Owoce cytrusowe

10

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarańcze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0120010

Migdały

0,01 (*1)

0120020

Orzechy brazylijskie

0,01 (*1)

0120030

Orzechy nerkowca

0,01 (*1)

0120040

Kasztany jadalne

0,01 (*1)

0120050

Orzechy kokosowe

0,01 (*1)

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0,01 (*1)

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0,01 (*1)

0120080

Orzechy pekan

0,01 (*1)

0120090

Orzeszki piniowe

0,01 (*1)

0120100

Orzeszki pistacjowe

0,2

0120110

Orzechy włoskie

0,01 (*1)

0120990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0130000

Owoce ziarnkowe

5

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

0140010

Morele

5

0140020

Czereśnie

5

0140030

Brzoskwinie

10

0140040

Śliwki

5

0140990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

0151010

Winogrona stołowe

5

0151020

Winogrona do produkcji wina

4

0152000

b)

truskawki

4

0153000

c)

owoce leśne

5

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0154010

Borówki amerykańskie

4

0154020

Żurawiny

4

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

4

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

4

0154050

Róża dzika

0,01 (*1)

0154060

Morwy (czarne i białe)

0,01 (*1)

0154070

Głóg włoski

0,01 (*1)

0154080

Bez czarny

4

0154990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0160000

Owoce różne z

0161000

a)

jadalną skórką

0,01 (*1)

0161010

Daktyle

0161020

Figi

0161030

Oliwki stołowe

0161040

Kumkwat

0161050

Karambola

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0161070

Czapetka kuminowa

0161990

Pozostałe (2)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

15

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0,01 (*1)

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0,01 (*1)

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,01 (*1)

0162050

Caimito

0,01 (*1)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,01 (*1)

0162990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

1,5

0163020

Banany

2

0163030

Mango

2

0163040

Papaja

0,01 (*1)

0163050

Granaty/Jabłka granatu

3

0163060

Czerymoja

0,01 (*1)

0163070

Gujawa/Gruszla

0,5

0163080

Ananasy

7

0163090

Owoce chlebowca

0,01 (*1)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,01 (*1)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,01 (*1)

0163990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0211000

a)

ziemniaki

5

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0,01 (*1)

0212020

Kartofel słodki/Batat

10

0212030

Pochrzyn

10

0212040

Maranta trzcinowata

0,01 (*1)

0212990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

1

0213020

Marchew

1

0213030

Seler zwyczajny

0,2

0213040

Chrzan pospolity

1

0213050

Słonecznik bulwiasty

0,01 (*1)

0213060

Pasternak

1

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

1

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0,3

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

1

0213100

Brukiew/Karpiel

0,01 (*1)

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0,01 (*1)

0213990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0220000

Warzywa cebulowe

0220010

Czosnek

0,5

0220020

Cebula

0,5

0220030

Szalotka

0,5

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

5

0220990

Pozostałe (2)

0,5

0230000

Warzywa owocowe

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

3

0231020

Papryka roczna

1

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,4

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,01 (*1)

0231990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,4

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,3

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 (*1)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0241000

a)

kapustne kwitnące

0241010

Brokuły

0,7

0241020

Kalafiory

0,01 (*1)

0241990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,01 (*1)

0242020

Kapusta głowiasta

2

0242990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0243000

c)

kapustne liściowe

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

10

0243020

Jarmuż

0,01 (*1)

0243990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0244000

d)

kalarepa

0,01 (*1)

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0251010

Roszpunka warzywna

20

0251020

Sałaty

40

0251030

Endywia o liściach szerokich

20

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

20

0251050

Gorczycznik wiosenny

20

0251060

Rokietta siewna/rukola

20

0251070

Gorczyca sarepska

20

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

20

0251990

Pozostałe (2)

20

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0252010

Szpinak

30

0252020

Portulaka pospolita

20

0252030

Boćwina

20

0252990

Pozostałe (2)

20

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

10

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,02

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

20

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera

0256040

Pietruszka - nać

0256050

Szałwia lekarska

0256060

Rozmaryn lekarski

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100

Estragon

0256990

Pozostałe (2)

0260000

Warzywa strączkowe

0260010

Fasola (w strąkach)

1

0260020

Fasola (bez strąków)

0,4

0260030

Groch (w strąkach)

1

0260040

Groch (bez strąków)

0,3

0260050

Soczewica

0,05

0260990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

0270010

Szparagi

0,01 (*1)

0270020

Karczochy hiszpańskie

0,01 (*1)

0270030

Seler

1,5

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

1,5

0270050

Karczochy zwyczajne

0,01 (*1)

0270060

Pory

0,01 (*1)

0270070

Rabarbar

0,7

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*1)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*1)

0270990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0300010

Fasola

0,5

0300020

Soczewica

0,4

0300030

Groch

0,4

0300040

Łubin biały

0,4

0300990

Pozostałe (2)

0,4

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,3

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,01 (*1)

0401030

Nasiona maku

0,01 (*1)

0401040

Ziarna sezamu

0,3

0401050

Ziarna słonecznika

0,01 (*1)

0401060

Ziarna rzepaku

0,3

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,2

0401080

Nasiona gorczycy

0,3

0401090

Nasiona bawełny

0,01 (*1)

0401100

Nasiona dyni

0,01 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,01 (*1)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,3

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,3

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,3

0401150

Rącznik pospolity

0,01 (*1)

0401990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0,01 (*1)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Nasiona palm olejowych

0402030

Owoce palm olejowych

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe (2)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*1)

0500010

Jęczmień

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030

Kukurydza

0500040

Proso zwyczajne

0500050

Owies zwyczajny

0500060

Ryż siewny

0500070

Żyto zwyczajne

0500080

Sorgo japońskie

0500090

Pszenica zwyczajna

0500990

Pozostałe (2)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0610000

Herbaty

0,05 (*1)

0620000

Ziarna kawy

0,05 (*1)

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

0,05 (*1)

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

0,05 (*1)

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0633010

Kozłek lekarski

1

0633020

Żeń-szeń

4

0633990

Pozostałe (2)

1

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,05 (*1)

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,05 (*1)

0700000

CHMIEL

0,05 (*1)

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

1

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

1

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

1

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0900010

Korzenie buraka cukrowego

4

0900020

Trzcina cukrowa

0,01 (*1)

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,01 (*1)

0900990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,02

1011020

Tłuszcz

0,02

1011030

Wątroba

0,1

1011040

Nerka

0,1

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,1

1011990

Pozostałe (2)

0,02

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,02

1012020

Tłuszcz

0,02

1012030

Wątroba

0,1

1012040

Nerka

0,1

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,1

1012990

Pozostałe (2)

0,02

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,02

1013020

Tłuszcz

0,02

1013030

Wątroba

0,1

1013040

Nerka

0,1

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,1

1013990

Pozostałe (2)

0,02

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,02

1014020

Tłuszcz

0,02

1014030

Wątroba

0,1

1014040

Nerka

0,1

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,1

1014990

Pozostałe (2)

0,02

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,02

1015020

Tłuszcz

0,02

1015030

Wątroba

0,1

1015040

Nerka

0,1

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,1

1015990

Pozostałe (2)

0,02

1016000

f)

drobiu

1016010

Mięśnie

0,01 (*1)

1016020

Tłuszcz

0,01 (*1)

1016030

Wątroba

0,1

1016040

Nerka

0,1

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,1

1016990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,02

1017020

Tłuszcz

0,02

1017030

Wątroba

0,1

1017040

Nerka

0,1

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,1

1017990

Pozostałe (2)

0,02

1020000

Mleko

0,04

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,02

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

1050000

Płazy i gady

0,01 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,02

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Fludioksonil (R) (F)

(R)

Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fludioksonil - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma fludioksonilu i jego metabolitów utlenionych do postaci metabolitu kwas 2,2-difluoro-benzo[1,3]dioksol-4 karboksylowy, wyrażona jako fludioksonil

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach"


(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00