Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 166 str. 145
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 166 str. 145
Wersja aktualna od 2022-06-16

DECYZJA RADY (UE) 2022/970

z dnia 16 czerwca 2022 r.

w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Komitetu Ambasadorów AKP-UE w odniesieniu do zmiany decyzji nr 3/2019 Komitetu Ambasadorów AKP-UE w sprawie przyjęcia środków przejściowych zgodnie z art. 95 ust. 4 Umowy o partnerstwie AKP-UE

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 217, w związku z art. 218 ust. 9,

Umowa o partnerstwie między członkami grupy państw Afryki, Karaibów i Pacyfiku, z jednej strony, a Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z drugiej strony (1) (zwana dalej "Umową o partnerstwie AKP-UE") została podpisana w Kotonu dnia 23 czerwca 2000 r. i weszła w życie w dniu 1 kwietnia 2003 r. Zgodnie z decyzją nr 3/2019 Komitetu Ambasadorów AKP-UE (2) (zwaną dalej "decyzją w sprawie środków przejściowych") ma ona obowiązywać do dnia 30 czerwca 2022 r.

Zgodnie z art. 95 ust. 4 akapit pierwszy Umowy o partnerstwie AKP-UE we wrześniu 2018 r. rozpoczęto negocjacje w sprawie nowej umowy o partnerstwie AKP-UE (zwanej dalej "nową umową"). Nowa umowa nie będzie przygotowana w formie pozwalającej na jej stosowanie przed dniem 30 czerwca 2022 r., czyli datą wygaśnięcia obecnych ram prawnych. W związku z tym konieczna jest zmiana decyzji w sprawie środków przejściowych w celu dalszego przedłużenia obowiązywania postanowień Umowy o partnerstwie AKP-UE.

Art. 95 ust. 4 akapit drugi Umowy o partnerstwie AKP-UE stanowi, że Rada Ministrów AKP-UE przyjmuje środki przejściowe, które mogą być niezbędne do momentu wejścia w życie nowej umowy.

Zgodnie z art. 15 ust. 4 Umowy o partnerstwie AKP-UE w dniu 23 maja 2019 r. Rada Ministrów AKP-UE przekazała Komitetowi Ambasadorów AKP-UE uprawnienia do przyjmowania środków przejściowych (3). W związku z tym to Komitet Ambasadorów AKP-UE podejmuje decyzje o zmianie środków przejściowych zgodnie z art. 95 ust. 4 Umowy o partnerstwie AKP-UE.

Należy określić stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Komitetu Ambasadorów AKP-UE, ponieważ planowany akt będzie wiążący dla Unii.

Postanowienia Umowy o partnerstwie AKP-UE będą nadal stosowane w celu utrzymania ciągłości w stosunkach między Unią i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a państwami AKP z drugiej strony. W związku z tym zmieniane środki przejściowe nie mają na celu wprowadzenia zmian do Umowy o partnerstwie AKP-UE, jak przewidziano w jej art. 95 ust. 3,

1. Stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Komitetu Ambasadorów AKP-UE, zgodnie z art. 95 ust. 4 Umowy o partnerstwie AKP-UE, polega na zmianie decyzji nr 3/2019 Komitetu Ambasadorów AKP-UE w celu przedłużenia obowiązywania postanowień Umowy o partnerstwie AKP-UE do dnia 30 czerwca 2023 r. lub do dnia wejścia w życie nowej umowy o partnerstwie lub rozpoczęcia jej tymczasowego stosowania między Unią a państwami AKP, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej.

2. Postanowienia Umowy o partnerstwie AKP-UE są stosowane zgodnie z celem i zamierzeniem jej art. 95 ust. 4.

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Luksemburgu dnia 16 czerwca 2022 r.

O. DUSSOPT

(1) Umowa (Dz.U. L 317 z 15.12.2000, s. 3) zmieniona umową podpisaną w Luksemburgu w dniu 25 czerwca 2005 r. (Dz.U. L 209 z 11.8.2005, s. 27) i umową podpisaną w Wagadugu w dniu 22 czerwca 2010 r. (Dz.U. L 287 z 4.11.2010, s. 3).

(2) Decyzja nr 3/2019 Komitetu Ambasadorów AKP-UE z dnia 17 grudnia 2019 r. w sprawie przyjęcia środków przejściowych zgodnie z art. 95 ust. 4 umowy o partnerstwie AKP-UE (Dz.U. L 1 z 3.1.2020, s. 3).

(3) Decyzja nr 1/2019 Rady Ministrów AKP-UE z dnia 23 maja 2019 r. w sprawie przekazania Komitetowi Ambasadorów AKP-UE uprawnień w zakresie decyzji o przyjęciu środków tymczasowych zgodnie z art. 95 ust. 4 Umowy o partnerstwie AKP-UE (Dz.U. L 146 z 5.6.2019, s. 114).