Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 108 str. 16
Wersja aktualna od 2022-04-27
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 108 str. 16
Wersja aktualna od 2022-04-27
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/557

z dnia 1 kwietnia 2022 r.

dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury scalonej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiające unijny kodeks celny (1), w szczególności jego art. 57 ust. 4 i art. 58 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 (2), konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towaru określonego w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2)

Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono Ogólne reguły interpretacji Nomenklatury scalonej. Reguły te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, która jest w całości lub w części oparta na Nomenklaturze scalonej bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która została ustanowiona szczególnymi przepisami unijnymi, w celu stosowania środków taryfowych i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.

(3)

Stosownie do wymienionych wyżej ogólnych reguł towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku należy klasyfikować do kodu CN wskazanego w kolumnie 2, na mocy uzasadnień określonych w kolumnie 3 tej tabeli.

(4)

Należy zagwarantować, aby wiążąca informacja taryfowa wydana odnośnie do towarów, o których mowa w niniejszym rozporządzeniu, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, mogła być nadal przywoływana przez posiadacza przez pewien okres zgodnie z art. 34 ust. 9 rozporządzenia (UE) nr 952/2013. Okres ten powinien wynosić trzy miesiące.

(5)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku klasyfikuje się w Nomenklaturze scalonej do kodu CN wskazanego w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł 2

Wiążąca informacja taryfowa, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez okres trzech miesięcy od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zgodnie z art. 34 ust. 9 rozporządzenia (UE) nr 952/2013.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 1 kwietnia 2022 r.

W imieniu Komisji

Gerassimos THOMAS

Dyrektor generalna

Dyrekcja Generalna ds. Podatków i Unii Celnej


(1) Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1.

(2) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).


ZAŁĄCZNIK

Opis towarów

Klasyfikacja (kod CN)

Uzasadnienie

(1)

(2)

(3)

1)

Frakcja bogata w białko uzyskana w wyniku rozdzielenia mąki grochowej na frakcję bogatą w białko i frakcję bogatą w skrobię, przedstawiana w postaci beżowego, drobnego proszku albo w postaci granulek, w małych workach (15-20 kg) albo w workach typu "big bag" (500-1 000 kg).

Produkt posiada następujące cechy analityczne (zawartość w suchej masie):

-

7,4 % skrobi,

-

54 % białka.

Produkt wytwarzany jest z suszonego grochu (Pisum sativum), który jest myty, łuskany i mielony w celu uzyskania mąki grochowej. Mąka ta jest następnie rozdzielana w separatorze odśrodkowym na frakcję bogatą w białko i frakcję bogatą w skrobię. Po tym procesie frakcja bogata w białko jest zachowana w postaci proszku albo aglomerowana do postaci granulek.

Produkt jest rozpoznawalny jako pasza dla zwierząt i wykorzystywany wyłącznie w tym celu.

2309 90 31

Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej, uwagę 1 do działu 23 oraz brzmienie kodów CN 2309 , 2309 90 i 2309 90 31 .

Produkt utracił zasadniczy charakter wyjściowego materiału w wyniku frakcjonowania w separatorze odśrodkowym. Wyklucza się zatem klasyfikację do pozycji 1106 jako mąkę z suszonych warzyw strączkowych, jak również klasyfikację jako dalej przetworzony produkt warzywny objęty pozycją 2005.

Wyklucza się również klasyfikację do pozycji 2302 , ponieważ produkt nie jest pozostałością odsiewu, przemiału lub innej obróbki roślin strączkowych (zob. Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2302 , pkt (C)). Produkt został wytworzony celowo z mąki grochowej. Jest on dalej przetworzony i wykorzystywany wyłącznie jako pasza dla zwierząt (zob. również uwagi ogólne Not wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do działu 23).

W związku z tym produkt należy klasyfikować do kodu CN 2309 90 31 jako pozostały preparat, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, zawierający mniej niż 10 % masy skrobi.

2)

Frakcja bogata w skrobię uzyskana w wyniku rozdzielenia mąki grochowej na frakcję bogatą w białko i frakcję bogatą w skrobię, przedstawiana w postaci jasnożółtego proszku albo w postaci granulek, luzem albo w workach typu "big bag" (25-1 000 kg).

Produkt posiada następujące cechy analityczne (zawartość w suchej masie):

-

73 % skrobi,

-

13 % białka.

Produkt wytwarzany jest z suszonego grochu (Pisum sativum), który jest myty, łuskany i mielony w celu uzyskania mąki grochowej. Mąka ta jest następnie rozdzielana w separatorze odśrodkowym na frakcję bogatą w białko i frakcję bogatą w skrobię. Po tym procesie frakcja bogata w skrobię jest zachowana w postaci proszku albo aglomerowana do postaci granulek.

Produkt jest rozpoznawalny jako pasza dla zwierząt i wykorzystywany wyłącznie w tym celu.

2309 90 51

Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej, uwagę 1 do działu 23 oraz brzmienie kodów CN 2309 , 2309 90 i 2309 90 51 .

Produkt utracił zasadniczy charakter wyjściowego materiału w wyniku frakcjonowania w separatorze odśrodkowym. Wyklucza się zatem klasyfikację do pozycji 1106 jako mąkę z suszonych warzyw strączkowych, jak również klasyfikację jako dalej przetworzony produkt warzywny objęty pozycją 2005 .

Wyklucza się również klasyfikację do pozycji 2302 , ponieważ produkt nie jest pozostałością odsiewu, przemiału lub innej obróbki roślin strączkowych (zob. Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2302 , pkt (C)). Produkt został wytworzony celowo z mąki grochowej. Jest on dalej przetworzony i wykorzystywany wyłącznie jako pasza dla zwierząt (zob. również uwagi ogólne Not wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do działu 23).

W związku z tym produkt należy klasyfikować do kodu CN 2309 90 51 jako pozostały preparat, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, zawierający więcej niż 30 % masy skrobi.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00