Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 2 str. 1
Wersja aktualna od 2022-01-07
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 2 str. 1
Wersja aktualna od 2022-01-07
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/7

z dnia 5 stycznia 2022 r.

zmieniające załącznik V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2020/2235 w odniesieniu do wymagań w zakresie zdrowia zwierząt na potrzeby wprowadzania do Unii produktów mlecznych zawartych w produktach złożonych trwałych w temperaturze pokojowej

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (1), w szczególności jego art. 7 ust. 2 lit. a),

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniające i uchylające niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt ("Prawo o zdrowiu zwierząt") (2), w szczególności jego art. 238 ust. 3 i art. 239 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (3), w szczególności jego art. 90 akapit pierwszy lit. a) i e) oraz art. 126 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2020/692 (4) uzupełniono przepisy dotyczące zdrowia zwierząt ustanowione w rozporządzeniu (UE) 2016/429, między innymi w odniesieniu do wprowadzania do Unii przesyłek niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. W szczególności w art. 163 tego rozporządzenia delegowanego, ostatnio zmienionego rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2021/1703 (5), ustanowiono wymagania szczególne dotyczące wprowadzania do Unii produktów pochodzenia zwierzęcego zawartych w produktach złożonych trwałych w temperaturze pokojowej. Artykuł ten ustanawia między innymi wymagania w zakresie procesów obróbki zmniejszających ryzyko mające zastosowanie do produktów mlecznych zawartych w takich produktach złożonych, z uwzględnieniem statusu zdrowotnego państwa trzeciego lub terytorium, lub ich strefy pochodzenia.

(2)

W rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2020/2235 (6) ustanowiono przepisy dotyczące stosowania rozporządzeń (UE) 2016/429 i (UE) 2017/625 między innymi w odniesieniu do wzorów poświadczeń na potrzeby wprowadzania do Unii niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dokładniej rzecz ujmując, w załączniku V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2020/2235 określono wzór poświadczenia prywatnego wystawianego przez podmiot wprowadzający na terytorium Unii produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej zgodnie z art. 14 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/625 (7).

(3)

Poświadczenie prywatne określone w załączniku V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2020/2235 należy zastąpić zaktualizowaną wersją uwzględniającą wymagania dotyczące procesów obróbki zmniejszających ryzyko, którym poddaje się produkty mleczne, określone w rozporządzeniu delegowanym (UE) 2020/692 zmienionym rozporządzeniem delegowanym (UE) 2021/1703.

(4)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2020/2235.

(5)

Ponieważ rozporządzenie wykonawcze (UE) 2020/2235 stosuje się od dnia 21 kwietnia 2021 r., ze względu na pewność prawa zmiany, które należy wprowadzić w rozporządzeniu (UE) 2020/2235 niniejszym rozporządzeniem, powinny stać się skuteczne w trybie pilnym.

(6)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik V do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2020/2235 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 5 stycznia 2022 r.

W imieniu Komisji

Ursula VON DER LEYEN

Przewodnicząca


(1) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.

(2) Dz.U. L 84 z 31.3.2016, s. 1.

(3) Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1.

(4) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692 z dnia 30 stycznia 2020 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do przepisów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt, materiału biologicznego i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz przemieszczania ich i postępowania z nimi po ich wprowadzeniu (Dz.U. L 174 z 3.6.2020, s. 379).

(5) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2021/1703 z dnia 13 lipca 2021 r. zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2020/692 w odniesieniu do wymagań w zakresie zdrowia zwierząt dotyczących wprowadzania do Unii produktów pochodzenia zwierzęcego zawartych w produktach złożonych (Dz.U. L 339 z 24.9.2021, s. 29).

(6) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/2235 z dnia 16 grudnia 2020 r. ustanawiające przepisy dotyczące stosowania rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 i (UE) 2017/625 w odniesieniu do wzorów świadectw zdrowia zwierząt, wzorów świadectw urzędowych i wzorów świadectw zdrowia zwierząt/świadectw urzędowych do celów wprowadzania do Unii i przemieszczania w obrębie terytorium Unii przesyłek niektórych kategorii zwierząt i towarów oraz urzędowej certyfikacji dotyczącej takich świadectw i uchylające rozporządzenie (WE) nr 599/2004, rozporządzenia wykonawcze (UE) nr 636/2014 i (UE) 2019/628, dyrektywę 98/68/WE oraz decyzje 2000/572/WE, 2003/779/WE i 2007/240/WE (Dz.U. L 442 z 30.12.2020, s. 1).

(7) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/625 z dnia 4 marca 2019 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wymogów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 131 z 17.5.2019, s. 18).


ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK V

WZÓR POŚWIADCZENIA PRYWATNEGO WYSTAWIANEGO PRZEZ PODMIOT WPROWADZAJĄCY NA TERYTORIUM UNII PRODUKTY ZŁOŻONE TRWAŁE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ ZGODNIE Z ART. 14 ROZPORZĄDZENIA DELEGOWANEGO (UE) 2019/625

Image 1

Część II: Poświadczenie

II. Informacje dot. zdrowia

II.a

Poświadczenie

II.b

Nr referencyjny IMSOC

Ja, niżej podpisany …

(nazwa (nazwisko), adres oraz pełne dane dotyczące importera)

jako odpowiedzialny za wprowadzenie do Unii przesyłki produktów złożonych opisanych w części I oświadczam, że produkty złożone, do których dołączone jest niniejsze poświadczenie:

1.

są zgodne ze stosownymi wymogami, o których mowa w art. 126 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 (A);

2.

nie muszą być przechowywane ani transportowane w kontrolowanej temperaturze;

3.

nie zawierają innego przetworzonego mięsa niż żelatyna, kolagen lub wysoko przetworzone produkty, o których mowa w sekcji XVI załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (B);

4.

zawierają następujące składniki pochodzenia roślinnego i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (2):

….;

5.

zawierają przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, w odniesieniu do których wymogi określono w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004, pochodzące z następującego zatwierdzonego zakładu(3):

…..;

6.

zawierają przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące z państw trzecich lub ich regionów upoważnionych do wywozu do Unii każdego przetworzonego produktu pochodzenia zwierzęcego zgodnie z wykazem w decyzji Komisji 2011/163/UE (C);

7.

pochodzą z państw trzecich lub ich regionów upoważnionych do wywozu do Unii produktów mięsnych, produktów mlecznych, produktów na bazie siary, produktów rybołówstwa lub produktów jajecznych na podstawie unijnych wymagań w zakresie zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego, które zostały umieszczone w wykazie w odniesieniu do co najmniej jednego z tych produktów pochodzenia zwierzęcego na podstawie rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/405 (D) i rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/404 (E);

8.

zostały wyprodukowane w zakładzie, który spełnia normy higieny uznawane za równoważne z normami wymaganymi na podstawie rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (F);

9.

wyprodukowano je w warunkach gwarantujących zgodność z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (G) oraz najwyższymi dopuszczalnymi poziomami zanieczyszczeń określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 (H);

10.

zawierają produkty mleczne, które:

(4)(5) nie

zostały poddane konkretnemu procesowi obróbki zmniejszającemu ryzyko przewidzianemu w załączniku XXVII do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/692 (I);

(4)(6) albo

zostały poddane konkretnemu procesowi obróbki zmniejszającemu ryzyko, przewidzianemu w kolumnie A lub B tabeli zawartej w załączniku XXVII do rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692;

(4)(7) albo

zostały poddane konkretnemu procesowi obróbki zmniejszającemu ryzyko co najmniej równoważnemu względem jednego z rodzajów obróbki przewidzianych w kolumnie B tabeli zawartej w załączniku XXVII do rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692;

11.

zawierają produkty jajeczne, które poddano konkretnemu procesowi obróbki zmniejszającemu ryzyko co najmniej równoważnemu względem jednego z rodzajów obróbki przewidzianych w tabeli określonej w załączniku XXVIII do rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692(4).

Uwagi

Zgodnie z Umową o wystąpieniu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z Unii Europejskiej i Europejskiej Wspólnoty Energii Atomowej, w szczególności z art. 5 ust. 4 Protokołu w sprawie Irlandii / Irlandii Północnej w związku z załącznikiem 2 do tego protokołu odniesienia do Unii Europejskiej w niniejszym poświadczeniu obejmują Zjednoczone Królestwo w odniesieniu do Irlandii Północnej.

Data

Kwalifikacje i tytuł importera(8)

Pieczęć

Podpis

(2)

Należy wymienić składniki w porządku malejącym pod względem masy. Dozwolone jest grupowanie określonych składników w podziale na produkty mleczne, produkty rybołówstwa, produkty jajeczne, produkty niepochodzące od zwierząt, stosownie do przypadku.

(3)

Należy podać numer zatwierdzenia zakładu lub zakładów, w których wyprodukowano przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego zawarte w produkcie złożonym, oraz państwo trzecie, terytorium lub ich strefa, w których znajduje się zatwierdzony zakład, jak przewidziano w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, wskazane przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze zajmujący się przywozem.

(4)

Niepotrzebne skreślić.

(5)

Tylko wówczas, gdy:

a)

państwo trzecie lub terytorium, lub strefa pochodzenia produktu złożonego (kod kraju ISO wprowadzony w rubryce I.7 części I poświadczenia) są wymienione w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii mleka surowego i produktów mlecznych niepodlegających procesowi obróbki zmniejszającej ryzyko zgodnie z załącznikiem XVII do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404 (J);

oraz

b)

zatwierdzony zakład pochodzenia mleka surowego lub produktów mlecznych (wskazany w części II pkt 5 poświadczenia) znajduje się:

(i)

w państwie trzecim lub na terytorium, lub w ich strefie, umieszczonych w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii mleka surowego lub produktów mlecznych, niepodlegających procesowi obróbki zmniejszającej ryzyko zgodnie z załącznikiem XVII do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404; albo

(ii)

w Unii.

(6)

Tylko wówczas, gdy:

a)

państwo trzecie lub terytorium, lub strefa pochodzenia produktu złożonego (kod kraju ISO wprowadzony w rubryce I.7 części I poświadczenia) są wymienione w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii produktów mlecznych podlegających procesowi obróbki zmniejszającej ryzyko zgodnie z załącznikiem XVIII do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404;

oraz

b)

zatwierdzony zakład pochodzenia mleka surowego lub produktów mlecznych (wskazany w części II pkt 5 poświadczenia) znajduje się:

(i)

w państwie trzecim lub na terytorium, lub w ich strefie, umieszczonych w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii produktów mlecznych podlegających procesowi obróbki zmniejszającej ryzyko zgodnie z załącznikiem XVIII do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404; albo

(ii)

w Unii.

(7)

Jeżeli:

a)

państwo trzecie, terytorium ani strefa pochodzenia produktu złożonego (kod kraju ISO wprowadzony w rubryce I.7 części I poświadczenia) nie są wymienione w załączniku XVII ani XVIII do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404 w odniesieniu do wprowadzania do Unii mleka surowego lub produktów mlecznych;

oraz

b)

zatwierdzony zakład pochodzenia produktów mlecznych (wskazany w części II pkt 5 poświadczenia) znajduje się:

(i)

w państwie trzecim lub na terytorium, lub w ich strefie, umieszczonych w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii mleka surowego lub produktów mlecznych zgodnie z załącznikiem XVII lub XVIII do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404; albo

(ii)

w Unii.

(8)

Importer: Przedstawiciel podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze zajmującego się przywozem, jak określono w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/625 z dnia 4 marca 2019 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wymogów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 131 z 17.5.2019, s. 18).
"

(A) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1).

(B) Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55).

(C) Decyzja Komisji 2011/163/UE z dnia 16 marca 2011 r. w sprawie zatwierdzenia planów przedłożonych przez państwa trzecie zgodnie z art. 29 dyrektywy Rady 96/23/WE (Dz.U. L 70 z 17.3.2011, s. 40).

(D) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/405 z dnia 24 marca 2021 r. ustanawiające wykazy państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 (Dz.U. L 114 z 31.3.2021, s. 118).

(E) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/404 z dnia 24 marca 2021 r. ustanawiające wykazy państw trzecich, terytoriów lub ich stref, z których zezwolone jest wprowadzanie do Unii zwierząt, materiału biologicznego i produktów pochodzenia zwierzęcego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 (Dz.U. L 114 z 31.3.2021, s. 1).

(F) Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).

(G) Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1).

(H) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).

(I) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692 z dnia 30 stycznia 2020 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do przepisów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt, materiału biologicznego i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz przemieszczania ich i postępowania z nimi po ich wprowadzeniu (Dz.U. L 174 z 3.6.2020, s. 379).

(J) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/404 z dnia 24 marca 2021 r. ustanawiające wykazy państw trzecich, terytoriów lub ich stref, z których zezwolone jest wprowadzanie do Unii zwierząt, materiału biologicznego i produktów pochodzenia zwierzęcego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 (Dz.U. L 114 z 31.3.2021, s. 1).

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00