Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 150 str. 71
Wersja aktualna od 2012-06-10
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 150 str. 71
Wersja aktualna od 2012-06-10
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 489/2012

z dnia 8 czerwca 2012 r.

ustanawiające przepisy wykonawcze dotyczące stosowania art.  16 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (1), w szczególności jego art. 16,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 16 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Komisja przedkłada Parlamentowi Europejskiemu i Radzie, najpóźniej dnia 1 lipca 2013 r., sprawozdanie na temat skutków wdrożenia tego rozporządzenia. W związku z tym państwa członkowskie dostarczają Komisji niezbędnych odpowiednich informacji.

(2) Niezbędne odpowiednie informacje dostarczane przez państwa członkowskie powinny dotyczyć rozwoju rynku żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, w tym danych o tendencjach rynkowych zaobserwowanych od czasu ujednolicenia na poziomie unijnym zasad dotyczących dodawania do żywności witamin i składników mineralnych.

(3) Informacje te powinny dotyczyć struktur konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, a także spożycia witamin i składników mineralnych w populacji, a w stosownych przypadkach – w określonych grupach populacyjnych, w tym zmian w nawykach żywieniowych zaobserwowanych od czasu ujednolicenia zasad dotyczących dodawania do żywności witamin i składników mineralnych.

(4) Informacje dostarczane przez państwa członkowskie powinny również dotyczyć dodawania do żywności, w tym suplementów żywnościowych zgodnie z definicją zawartą w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (2), substancji innych niż witaminy i składniki mineralne. Informacje te powinny dotyczyć m.in. spożycia takiej żywności oraz ilości dodawanych substancji, a także wszelkich krajowych środków legislacyjnych lub pozalegislacyjnych wprowadzanych w celu ograniczenia lub zakazu dodawania do żywności niektórych innych substancji.

(5) W drodze niniejszych przepisów wykonawczych należy opracować wykaz odpowiednich informacji, które powinny zostać zebrane i przedłożone Komisji przez państwa członkowskie, oraz ustalić wspólny format ich przedstawiania.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Przedmiot

W niniejszym rozporządzeniu ustanawia się przepisy wykonawcze dotyczące stosowania art. 16 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006, w szczególności w zakresie dostarczania do Komisji niezbędnych odpowiednich informacji przez państwa członkowskie w celu oceny skutków wykonania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006.

Artykuł 2

Odpowiednie informacje

1. Państwa członkowskie dostarczą Komisji, najpóźniej dnia 1 lipca 2012 r., niezbędne odpowiednie informacje dotyczące w szczególności:

a) rozwoju krajowego rynku żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, jaki nastąpił od terminu rozpoczęcia stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006;

b) struktur konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych;

c) poziomu spożycia witamin i składników mineralnych w populacji;

d) dodawania do żywności, w tym suplementów żywnościowych zgodnie z definicją zawartą w art. 2 lit. a) dyrektywy 2002/46/WE, substancji innych niż witaminy i składniki mineralne; jak również informacje o strukturach konsumpcji takiej żywności oraz ilości substancji dodawanych do żywności i suplementów żywnościowych.

2. Niezbędne odpowiednie informacje, o których mowa w ust. 1, dostarczane Komisji przez państwa członkowskie, obejmują co najmniej informacje określone w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Niezbędne odpowiednie informacje zawierające stosowne szczegóły przedkłada się Komisji w formacie określonym w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

3. W przypadku gdy nie wszystkie informacje określone w załączniku I są dostępne lub gdy zaistnieją inne powody, dla których nie mogą one zostać dostarczone Komisji przed dniem 1 lipca 2012 r., państwo członkowskie informuje Komisję o tym fakcie.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 czerwca 2012 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.

(2) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.

ZAŁĄCZNIK I

Niezbędne odpowiednie informacje dostarczane przez państwa członkowskie w celu oceny skutków wykonania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006

A. Informacje dotyczące rozwoju krajowego rynku żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych obejmują:

1. ogólne informacje o rynku krajowym, w tym dane o udziale w rynku określonej żywności lub kategorii żywności;

2. informacje o tendencjach w rozwoju rynku krajowego.

Informacje określone w pkt 1 i 2 obejmują informacje o żywności z najczęściej dodawanymi witaminami i składnikami mineralnymi oraz informacje na temat ilości witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności. Informacje te można otrzymać z dostępnych komercyjnie raportów rynkowych, za pomocą krajowych środków monitorowania, a także z innych istotnych i określonych źródeł.

B. Informacje o strukturach konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych obejmują:

1. informacje o strukturach konsumpcji określonej żywności lub kategorii żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych w populacji lub, w stosownych przypadkach, w określonych grupach populacyjnych, z uwzględnieniem takich informacji o żywności z najczęściej dodawanymi witaminami i składnikami mineralnymi oraz informacji na temat ilości witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności;

2. informacje zebrane za pomocą ogólnokrajowych badań dotyczących zwyczajów żywieniowych, dane z badań naukowych oraz dane otrzymane z innych istotnych i określonych źródeł, a także informacje o metodologii badań żywieniowych, takie jak metodologia oceny zwyczajów żywieniowych, oraz o poddanych badaniu podgrupach populacyjnych i grupach wiekowych;

3. informacje o zaobserwowanych zmianach w ogólnych zwyczajach żywieniowych i tendencjach w konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza zmianach mogących mieć związek z rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006. Państwa członkowskie dostarczą szczegółów na temat podłoża zaobserwowanych zmian, w tym danych wyjściowych użytych przy porównywaniu przeszłej i obecnej konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych.

C. Informacje o poziomie spożycia witamin i składników mineralnych obejmują:

1. informacje o poziomie spożycia witamin i składników mineralnych w populacji oraz, w stosownych przypadkach – w określonych grupach populacyjnych. Takie informacje otrzymuje się ze źródeł określonych w pkt B2 niniejszego załącznika;

2. informacje o zaobserwowanych zmianach w poziomie spożycia witamin i składników mineralnych, w tym tendencjach, które mogą być związane z terminem rozpoczęcia stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006. Państwa członkowskie dostarczają szczegółów na temat podłoża zaobserwowanych zmian w tym danych wyjściowych użytych przy porównywaniu ilości spożywanych witamin i składników mineralnych przed rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 i po nim.

D. Informacje o dodawaniu do żywności substancji innych niż witaminy i składniki mineralne obejmują:

1. informacje o krajowym rynku żywności z dodatkiem niektórych innych substancji, w tym dane o udziale w rynku określonej żywności lub kategorii żywności;

2. informacje o krajowym rynku suplementów żywnościowych zgodnie z definicją zawartą w art. 2 lit. a) dyrektywy 2002/46/WE;

3. informacje o najczęściej dodawanych do żywności substancjach oparte na dostępnych komercyjnie raportach rynkowych, danych otrzymanych za pomocą krajowych środków monitorowania oraz z innych istotnych i określonych źródeł, łącznie z informacjami o ilości innych substancji dodawanych do określonej żywności lub kategorii żywności;

4. informacje o krajowych środkach legislacyjnych lub pozalegislacyjnych przedsięwziętych w celu ograniczenia lub zakazu użycia innych substancji w produkcji żywności, w tym suplementów żywnościowych.

ZAŁĄCZNIK II

Format, w jakim należy przedstawiać informacje dostarczane przez państwa członkowskie

Rozwój rynku żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych

Rodzaj dostarczanych informacji

Źródło danych

Udział w rynku krajowym różnych produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych, które zostały podzielone na 20 głównych kategorii żywności zgodnie z systemem klasyfikacji żywności FoodEx (1), z wyjątkiem żywności specjalnego przeznaczenia i suplementów żywnościowych.

Tendencje w wielkości rynku żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, w szczególności informacje o rynku przed rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) 1925/2006 i po nim.

(1) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; System klasyfikacji i opisu żywności FoodEx 2 (zmieniony projekt 1). Dodatkowe publikacje 2011:215 [438 stron] dostępne na stronie internetowej: www.efsa.europa.eu

Struktury konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych

Rodzaj dostarczanych informacji

Źródło danych

Średni poziom spożycia żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych w populacji.

Średni poziom spożycia żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych w następujących grupach populacyjnych:

– dorośli (powyżej 18 roku życia),

– dzieci (poniżej 18 roku życia); oraz, w stosownych przypadkach, bardziej szczegółowe grupy wiekowe, a także

– według 20 głównych kategorii żywości systemu klasyfikacji żywności FoodEx, z wyjątkiem środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów żywnościowych.

Ilości witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności podzielonej na 20 głównych kategorii żywności zgodnie z systemem klasyfikacji żywności FoodEx. Informacje te należy podać jako ilości lub zakres ilości dodawanych substancji.

Zaobserwowane zmiany w strukturach konsumpcji żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, w tym dane wyjściowe użyte przy porównywaniu spożycia przed rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) 1925/2006 i po nim.

Ilość spożywanych witamin i składników mineralnych

Rodzaj dostarczanych informacji

Źródło danych

Średni poziom spożycia witamin i składników mineralnych w populacji.

Średni poziom spożycia witamin i składników mineralnych w następujących grupach populacyjnych:

– dorośli (powyżej 18 roku życia),

– (poniżej 18 roku życia); oraz, w stosownych przypadkach, bardziej szczegółowe grupy wiekowe.

Metodologia badań żywieniowych (zwłaszcza metody oceny zwyczajów żywieniowych, grupy wiekowe i podgrupy populacyjne).

Zaobserwowane zmiany w poziomie spożywanych witamin i składników mineralnych, w tym dane wyjściowe użyte przy porównywaniu spożycia przed rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 i po nim.

Dodawanie substancji innych niż witaminy i składniki mineralne

Rodzaj dostarczanych informacji

Źródło danych

Udział w krajowym rynku produktów spożywczych, w tym suplementów żywnościowych, z dodatkiem innych substancji, zgodnie z następującym podziałem na kategorie użytych substancji:

1. aminokwasy;

2. enzymy;

3. prebiotyki i probiotyki;

4. niezbędne kwasy tłuszczowe oraz inne szczególne kwasy tłuszczowe;

5. składniki i ekstrakty roślinne;

6. inne substancje.

Tendencje w wielkości rynku, zwłaszcza informacje o rynku przed rozpoczęciem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 i po nim.

Krajowe środki wprowadzane w celu ograniczenia lub zakazu używania innych substancji w produkcji żywności, w tym suplementów żywnościowych.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00