Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 329 str. 1
Wersja archiwalna od 2015-09-03 do 2022-01-11
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 329 str. 1
Wersja archiwalna od 2015-09-03 do 2022-01-11
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1200/2009

z dnia 30 listopada 2009 r.

wdrażające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej w odniesieniu do współczynników dotyczących sztuk dużych oraz definicji cech objętych badaniem

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2015 r., Nr 215, poz. 11)  

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 571/88 (1), w szczególności jego art. 2 lit. b) oraz art. 7 ust. 4 i art. 11 ust. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1166/2008 ustanawia nowe ramy tworzenia porównywalnych statystyk wspólnotowych dotyczących struktury gospodarstw rolnych oraz badania metod produkcji rolnej.

(2) Wykorzystanie współczynników dotyczących sztuk dużych, zamiast faktycznej liczby zwierząt, umożliwia sumowanie poszczególnych kategorii zwierząt gospodarskich do celów porównawczych.

(3) Współczynniki dotyczące sztuk dużych powinny opierać się na wspólnym zbiorze wartości, aby zapewnić na obszarze całej Wspólnoty porównywalność pod względem stosowania wymogów dotyczących zakresu badań i wymogów dokładności.

(4) Zgodnie z art. 2 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1166/2008 konieczne jest przyjęcie współczynników dotyczących sztuk dużych do wykorzystania w badaniach struktury gospodarstw rolnych oraz badania metod produkcji rolnej.

(5) Dla zachowania porównywalności, terminy zawarte w liście cech objętych badaniem muszą być rozumiane i stosowane w sposób jednolity na terenie całej Wspólnoty.

(6) Zgodnie z art. 7 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1166/2008 konieczne jest przyjęcie definicji cech objętych badaniem, które mają być stosowane w kontekście struktury gospodarstw rolnych.

(7) Zgodnie z art. 11 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 1166/2008 konieczne jest przyjęcie definicji cech objętych badaniem, które mają być stosowane w kontekście badania metod produkcji rolnej.

(8) Decyzja Komisji 2000/115/WE z dnia 24 listopada 1999 r. odnosząca się do definicji cech charakterystycznych, listy produktów rolnych, wyjątków od definicji oraz regionów i okręgów, odnoszących się do badań statystycznych w zakresie struktury gospodarstw rolnych (2) wdraża rozporządzenie Rady (EWG) nr 571/88 (3). Właściwe jest zastąpienie decyzji niniejszym rozporządzeniem.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyk Rolniczych ustanowionego decyzją Rady 72/279/EWG (4),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Współczynniki dotyczące sztuk dużych, w odniesieniu do stosowania wymogów dotyczących zakresu badań i wymogów dokładności, dla wspólnotowych badań struktury gospodarstw rolnych oraz badania metod produkcji rolnej, zostały określone w załączniku I.

Artykuł 2

Definicje cech dla wspólnotowego badania struktury gospodarstw rolnych określone są w załączniku II.

Artykuł 3

Definicje cech dla wspólnotowego badania metod produkcji rolnej określone są w załączniku III.

Artykuł 4

Decyzja 2000/115/WE traci moc.

Artykuł 5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 listopada 2009 r.

ZAŁĄCZNIK I

WSPÓŁCZYNNIKI DOTYCZĄCE SZTUK DUŻYCH

Bydło

Poniżej roku

0,400

Rok, ale nie więcej niż 2 lata

0,700

Byczki, dwuletnie i starsze

1,000

Jałówki, dwuletnie i starsze

0,800

Krowy mleczne

1,000

Pozostałe krowy, dwuletnie i starsze

0,800

Owce i kozy

0,100

Koniowate

0,800

Trzoda chlewna

Prosiaki o wadze do 20 kg

0,027

Lochy do dalszego chowu o wadze 50 kg i powyżej

0,500

Pozostała trzoda chlewna

0,300

Drób

Brojlery

0,007

Kury nioski

0,014

Strusie

0,350

Pozostały drób

0,030

Króliki, samice hodowlane

0,020

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ZAŁĄCZNIK II

Definicje cech objętych badaniem struktury gospodarstw rolnych w Unii (1) [1]

I.OGÓLNE CECHY OBJĘTE BADANIEM

Położenie gospodarstwa

Położenie gospodarstwa rolnego zdefiniowano w art. 2 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 1166/2008.

Region NUTS 3

Region NUTS 3 (zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 31/2011 (2)), w którym znajduje się gospodarstwo.

Czy gospodarstwo znajduje się na obszarze o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW)?

Należy podać informacje na temat ONW zgodnie z art. 32 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1305/2013 (3).

L – gospodarstwo znajduje się na obszarze o niekorzystnych warunkach gospodarowania innym niż obszar górski, charakteryzującym się znaczącymi ograniczeniami naturalnymi, lub na innym obszarze charakteryzującym się szczególnymi ograniczeniami.

M – gospodarstwo znajduje się na obszarze górskim o niekorzystnych warunkach gospodarowania.

N – obszar normalny (niebędący ONW).

Status prawny gospodarstwa

Status prawny gospodarstwa zależy od statusu posiadacza.

Czy gospodarstwo jest częścią gruntów wspólnych?

Specjalna „jednostka rolnicza gruntów wspólnych” – wirtualna jednostka stworzona do celów gromadzenia i rejestrowania danych, którą stanowi powierzchnia użytkowanych użytków rolnych wykorzystywanych przez gospodarstwa rolne, ale nienależących do nich bezpośrednio, tj. do których mają zastosowanie wspólne prawa własności.

Czy odpowiedzialność prawną i ekonomiczną za gospodarstwo ponosi:

osoba fizyczna, która jest wyłącznym posiadaczem, w przypadku gdy gospodarstwo jest niezależne?

Pojedyncza osoba fizyczna, która jest posiadaczem gospodarstwa niezwiązanego z żadnymi gospodarstwami należącymi do innych posiadaczy ani wspólnym zarządem, ani też podobnymi uzgodnieniami.

Jeżeli odpowiedź na poprzednie pytanie brzmi „tak”, to czy osoba ta (posiadacz) jest także osobą zarządzającą gospodarstwem?

Jeśli osoba ta nie jest osobą zarządzającą gospodarstwem, to czy osoba zarządzająca jest członkiem rodziny posiadacza?

Jeśli osoba zarządzająca gospodarstwem jest członkiem rodziny posiadacza, to czy osobą zarządzającą gospodarstwem jest współmałżonek posiadacza?

jedna lub więcej osób fizycznych będących partnerami, gdy gospodarstwo jest gospodarstwem grupowym?

Partner lub partnerzy gospodarstwa grupowego to osoby fizyczne, które posiadają, dzierżawią lub w inny sposób razem zarządzają jednym gospodarstwem rolnym albo też zarządzają swymi indywidualnymi gospodarstwami, tak jakby to było jedno gospodarstwo. Współpraca taka musi być uregulowana w przepisach prawa albo w umowie pisemnej.

osoba prawna?

Podmiot prawny inny niż osoba fizyczna, ale posiadający normalne prawa i obowiązki osoby fizycznej, takie jak zdolność występowania przed sądem w charakterze powoda lub pozwanego (ogólna zdolność prawna).

Struktura własnościowa (w odniesieniu do posiadacza) i system gospodarki rolnej

Użytkowane użytki rolne:

Użytkowane użytki rolne to całkowity obszar zajęty przez grunty orne, trwałe użytki zielone, uprawy trwałe i ogrody przydomowe wykorzystywane przez gospodarstwo, niezależnie od rodzaju struktury własnościowej czy też wykorzystywania tych gruntów jako terenu wspólnego.

własne

Użytkowane użytki rolne uprawiane przez gospodarstwo, które są własnością posiadacza bądź są uprawiane przez niego jako użytkownika lub dziedzicznego dzierżawcę długoterminowego, lub w drodze innego równoważnego rodzaju struktury własnościowej.

dzierżawione

Użytkowane użytki rolne wydzierżawione przez gospodarstwo w zamian za uprzednio uzgodnioną stałą cenę dzierżawy (pieniężną, w naturze lub inną), na co istnieje pisemna lub ustna umowa dzierżawy. Użytkowane użytki rolne przydzielane są tylko do jednego gospodarstwa. W przypadku gdy użytkowane użytki rolne wydzierżawione są więcej niż jednemu gospodarstwu podczas roku referencyjnego, zwykle przydzielane są one gospodarstwu, z którym są powiązane w dniu referencyjnym badania lub które wykorzystywało je przez najdłuższy czas podczas roku referencyjnego.

połownictwo lub inne rodzaje

a) Użytki rolne uprawiane wspólnie to użytkowane użytki rolne (które mogą stanowić całe gospodarstwo) uprawiane na zasadzie współpracy właściciela i połownika na podstawie pisemnej lub ustnej umowy o wspólnej uprawie. Produkcja (w sensie ekonomicznym albo fizycznym) z obszaru o dzielonych plonach jest dzielona w uzgodniony sposób pomiędzy te dwie strony.

b) Użytkowane użytki rolne wykorzystywane zgodnie z innymi rodzajami struktury własnościowej to użytkowane użytki rolne nieuwzględnione w poprzednich pozycjach.

Grunty wspólne

Użytkowane użytki rolne wykorzystywane przez gospodarstwo rolne, ale do niego bezpośrednio nienależące, tj. do których mają zastosowanie wspólne prawa własności.

Rolnictwo ekologiczne

Praktyki rolnicze zgodnie z ustalonymi normami i zasadami określonymi w (i) rozporządzeniu Rady (WE) nr 834/2007 (4) lub, jeśli mają zastosowanie, w najnowszym prawodawstwie; oraz (ii) w odpowiednich wykonawczych przepisach krajowych dotyczących produkcji ekologicznej.

Całkowita powierzchnia użytkowanych użytków rolnych gospodarstwa, na której stosuje się ekologiczne metody produkcji certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej

Ta część obszaru użytków rolnych gospodarstwa, na której stosowane są metody produkcji w pełni zgodne z zasadami produkcji ekologicznej w gospodarstwie określonymi w (i) rozporządzeniu (WE) nr 834/2007 lub, jeśli mają zastosowanie, w najnowszym prawodawstwie; oraz (ii) w odpowiednich wykonawczych przepisach krajowych w zakresie certyfikacji produkcji ekologicznej.

Całkowita powierzchnia użytkowanych użytków rolnych gospodarstwa, która jest w trakcie przestawiania na ekologiczne metody produkcji, które będą certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej

Ta część obszaru użytków rolnych gospodarstwa, na której stosuje się ekologiczne metody produkcji, ale gdzie nie zakończył się jeszcze okres przejściowy konieczny, by można było uznać, że istnieje pełna zgodność z zasadami produkcji ekologicznej w gospodarstwie określonymi w (i) rozporządzeniu (WE) nr 834/2007 lub, jeśli mają zastosowanie, w najnowszym prawodawstwie; oraz (ii) w odpowiednich wykonawczych przepisach krajowych w zakresie certyfikacji produkcji ekologicznej.

Powierzchnia gospodarstwa, na której stosuje się ekologiczne metody produkcji certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej lub która jest w trakcie przestawiania na ekologiczne metody produkcji, które będą certyfikowane zgodnie z tymi zasadami

Obszar użytków rolnych gospodarstwa, na którym stosuje się ekologiczne i certyfikowane metody produkcji lub który jest na etapie przestawiania się na takie metody, które będą certyfikowane zgodnie z ustalonymi normami i zasadami określonymi w (i) rozporządzeniu (WE) nr 834/2007 lub, jeśli mają zastosowanie, w najnowszym prawodawstwie; oraz (ii) w odpowiednich wykonawczych przepisach krajowych dotyczących produkcji ekologicznej, według kategorii upraw.

Poniżej znajduje się wykaz poszczególnych kategorii upraw w ramach produkcji ekologicznej. Uwaga: uprawy są zdefiniowane w sekcji II. Grunty.

Zboża na ziarno (w tym materiał siewny)

Strączkowe jadalne na ziarno i uprawy białkowe na ziarno (w tym materiał siewny i mieszanki zbóż oraz nasion roślin strączkowych)

Ziemniaki (w tym odmiany wczesne i uprawy ziemniaków na sadzeniaki)

Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych)

Uprawy oleiste

Świeże warzywa, melony i truskawki

Pastwiska i łąki, z wyjątkiem terenów ekstensywnego wypasu

Sady i plantacje roślin jagodowych

Plantacje owoców cytrusowych

Plantacje oliwek

Winnice

Inne uprawy (rośliny włókniste itp.), w tym tereny ekstensywnego wypasu

Metody produkcji ekologicznej stosowane w produkcji zwierzęcej i certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej

Liczba zwierząt, których chów jest prowadzony w gospodarstwie, w którym całość lub część produkcji zwierzęcej jest w pełni zgodna z zasadami produkcji ekologicznej w gospodarstwie określonymi w (i) rozporządzeniu (WE) nr 834/2007 lub, jeśli mają zastosowanie, w najnowszym prawodawstwie; oraz (ii) w odpowiednich przepisach krajowych w zakresie certyfikacji produkcji ekologicznej, według kategorii zwierząt.

Zwierzęta gospodarskie są zdefiniowane w sekcji III. Zwierzęta gospodarskie.

Bydło

Trzoda chlewna

Owce i kozy

Drób

Pozostałe zwierzęta

Przeznaczenie produkcji gospodarstwa

Ponad 50 % wartości produkcji końcowej przeznaczone jest na konsumpcję gospodarstwa domowego

Gospodarstwo domowe to rodzina, do której należy posiadacz i w której członkowie gospodarstwa dzielą te same pomieszczenia mieszkalne, na którą przeznaczają część lub całość swojego dochodu i majątku oraz razem korzystają z pewnych towarów i usług, głównie mieszkania i żywności.

Produkcja końcowa, o której mowa w ramach tej cechy, pojawia się w rachunkach gospodarczych dla rolnictwa (5) po definicji produkcji globalnej do wykorzystania.

Ponad 50 % całkowitej sprzedaży gospodarstwa przeznaczone jest na bezpośrednią sprzedaż konsumentom końcowym

Bezpośrednia sprzedaż konsumentom końcowym oznacza sprzedaż przez gospodarstwo własnych produktów rolnych, przetworzonych lub nie, bezpośrednio konsumentom z przeznaczeniem do spożycia. Wartość procentowa jest obliczana na podstawie wartości pieniężnej, niezależnie od tego, czy zapłaty za sprzedaż dokonano w gotówce, w naturze czy też w innej formie.

II. UŻYTKOWANIE GRUNTÓW

Całkowita powierzchnia gospodarstwa obejmuje użytkowane użytki rolne (grunty orne, trwałe użytki zielone, uprawy trwałe i ogrody przydomowe) oraz pozostałe grunty (nieużytkowane grunty rolne, lasy i grunty leśne oraz pozostałe grunty).

Grunty orne

Grunty poddawane stałej uprawie (orane lub uprawiane w inny sposób), na ogół w systemie płodozmianu.

Płodozmian to praktyka polegająca na corocznej zmianie upraw na danym polu, przeprowadzanej w zaplanowany sposób lub w zaplanowanej kolejności w kolejnych latach uprawy, tak aby te same gatunki nie były uprawiane bez przerwy na tym samym polu. Zazwyczaj co roku następuje zmiana upraw, choć mogą być one zmieniane co kilka lat. Aby wprowadzić rozróżnienie między gruntami ornymi a uprawami trwałymi lub trwałymi użytkami zielonymi, stosuje się próg pięcioletni. Oznacza to, że jeśli działka jest wykorzystywana pod tę samą uprawę przez pięć lub więcej lat bez usunięcia w tym czasie uprawy poprzedniej i wprowadzenia nowej, to nie jest uważana za grunty orne.

Zboża na ziarno (w tym materiał siewny)

W tej pozycji ujmuje się wszystkie obszary, na których zbierane są zboża w stanie suchym na ziarno, niezależnie od jego wykorzystania (w tym zboża wykorzystywane do produkcji energii odnawialnej)

Pszenica zwyczajna i orkisz

Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol., Triticum spelta L. i Triticum monococcum L.

Pszenica durum

Triticum durum Desf.

Żyto

Secale cereale L., w tym mieszanki żyta i innych zbóż siane jesienią (mieszanka żyta z pszenicą).

Jęczmień

Hordeum vulgare L.

Owies zwyczajny

Avena sativa L., w tym mieszanki owsa i innych zbóż siane wiosną.

Kukurydza na ziarno

Kukurydza (Zea mays L.) zbierana na ziarno.

Ryż

Oryza sativa L.

Pozostałe zboża na ziarno

Zboża siane samodzielnie i zbierane w stanie suchym na ziarno, nieujęte w żadnej z poprzednich pozycji.

Strączkowe jadalne na ziarno i uprawy białkowe na ziarno (w tym materiał siewny i mieszanki zbóż oraz nasion roślin strączkowych)

Uprawy siane i zbierane głównie ze względu na zawartość protein.

W tej pozycji ujmuje się wszystkie obszary upraw roślin strączkowych jadalnych i upraw białkowych zbieranych w stanie suchym na ziarno, niezależnie od jego wykorzystania (w tym zboża wykorzystywane do produkcji energii odnawialnej).

w tym groch, bób i łubin słodki

Pisum sativum L., Vicia faba L., Lupinus spp., wysiewane samodzielnie, zbierane w stanie suchym na ziarno.

Ziemniaki (w tym odmiany wczesne i uprawy ziemniaków na sadzeniaki)

Solanum tuberosum L.

Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych)

Beta vulgaris L. przeznaczone dla cukrownictwa i produkcji alkoholu (w tym do produkcji energii).

Pastewne rośliny okopowe i kapustne (z wyjątkiem upraw nasiennych)

Buraki pastewne (Beta vulgaris L.) oraz rośliny z rodziny kapustnych zbierane głównie na paszę, niezależnie od tego, czy zbierany jest korzeń czy łodyga, a także inne rośliny uprawiane głównie ze względu na korzeń na paszę, gdzie indziej niewymienione.

Rośliny przemysłowe

Rośliny, które normalnie nie są sprzedawane bezpośrednio do celów konsumpcyjnych, ponieważ przed ostatecznym użyciem wymagają obróbki przemysłowej.

W tej pozycji ujmuje się wszystkie uprawy roślin przemysłowych, niezależnie od ich wykorzystania (w tym zboża wykorzystywane do produkcji energii odnawialnej).

Tytoń

Nicotiana tabacum L.

Chmiel

Humulus lupulus L.

Bawełna

Gossypium spp., zbierana zarówno na włókno, jak i na nasiona oleiste.

Rzepak i rzepik

Brassica napus L. (partim) i Brassica rapa L. var. sylvestris (Lam.) Briggs, uprawiane do produkcji oleju, zbierane jako suche ziarno.

Słonecznik

Helianthus annuus L., zbierany jako suche ziarno.

Soja

Glycine max L. Merril, zbierana jako suche ziarno.

Siemię lniane (len oleisty)

Linum usitatissimum L., różne gatunki uprawiane głównie do produkcji oleju, zbierane jako suche ziarno.

Inne rośliny oleiste

Inne rośliny uprawiane głównie ze względu na zawartość oleju, zbierane jako suche ziarno, gdzie indziej niewymienione.

Len

Linum usitatissimum L., różne gatunki uprawiane głównie do produkcji włókna.

Konopie

Cannabis sativa L.

Inne rośliny włókniste

Inne rośliny uprawiane głównie ze względu na zawartość włókien, gdzie indziej niewymienione.

Rośliny aromatyczne oraz o zastosowaniu medycznym i kulinarnym

Rośliny lub części roślin używane w celach farmaceutycznych, do produkcji perfum lub spożycia przez ludzi.

Rośliny o zastosowaniu kulinarnym różnią się od warzyw tym, że są używane w małych ilościach i dodają smaku pokarmowi, nie stanowiąc jego podstawy.

Inne rośliny przemysłowe, gdzie indziej niewymienione

Inne rośliny przemysłowe, gdzie indziej niewymienione.

Ujęte są obszary upraw wykorzystywanych wyłącznie do produkcji energii odnawialnej.

Świeże warzywa, melony i truskawki, w tym:

Uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami

Świeże warzywa, melony i truskawki, gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami.

Na otwartym polu

Świeże warzywa, melony i truskawki uprawiane na gruntach ornych w płodozmianie z innymi uprawami rolnymi.

Ogrodnictwo towarowe

Świeże warzywa, melony i truskawki uprawiane na gruntach ornych w płodozmianie wyłącznie z uprawami ogrodniczymi.

Uprawy pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami

Uprawy, które przez cały okres wzrostu lub przez większość tego okresu znajdują się w szklarni lub pod stałym albo ruchomym przykryciem wysokim (szklanym czy też ze sztywnego lub elastycznego tworzywa sztucznego).

Kwiaty i rośliny ozdobne (z wyłączeniem szkółek)

Uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami

Kwiaty i rośliny ozdobne (z wyłączeniem szkółek), uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami.

Uprawy pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami

Kwiaty i rośliny ozdobne (z wyłączeniem szkółek), które przez cały okres wzrostu lub przez większość tego okresu znajdują się w szklarni lub pod stałym albo ruchomym przykryciem wysokim (szklanym czy też ze sztywnego lub elastycznego tworzywa sztucznego).

Uprawy pastewne na zielonkę

Niniejsza pozycja obejmuje wszystkie uprawy na gruntach ornych zbierane na zielonkę i przeznaczone głównie na pasze dla zwierząt, produkcję energii odnawialnej (np. produkcję biomasy z zielonej kukurydzy) lub nawożenie zielone, tzn. zboża, trawy, rośliny strączkowe lub przemysłowe i inne uprawy na gruntach rolnych zbierane lub wykorzystywane jako zielonki.

Rośliny powinny być uprawiane w płodozmianie z innymi uprawami na tym samym gruncie przez okres krótszy niż pięć lat (rośliny pastewne jednoroczne lub wieloletnie).

Pozycja obejmuje uprawy niewykorzystywane w gospodarstwach, ale sprzedawane do bezpośredniego użytku w innych gospodarstwach rolnych lub na potrzeby przemysłu.

Trawy polowe

Rośliny trawiaste przeznaczone na wypas, na siano lub kiszonki, stosowane jako element normalnego płodozmianu upraw, pozostające na polu przez przynajmniej jeden rok uprawy, a krócej niż przez pięć lat, wysiewane z trawą lub mieszankami traw. Przed ponownym zasiewem grunty są zaorywane lub przygotowywane innymi metodami, albo też rośliny niszczy się w inny sposób, np. przy użyciu środków chwastobójczych.

Niniejsza pozycja obejmuje mieszanki roślin, głównie trawiastych, i innych upraw paszowych (zwykle strączkowych), przeznaczone na wypas, zbierane na zielonkę lub jako suche siano.

Pozostałe uprawy na zielonkę

Pozostałe roczne lub wieloletnie (trwające krócej niż pięć lat) uprawy zbierane na zielonkę, zgodnie z opisem w pozycji „Uprawy pastewne na zielonkę”.

Kukurydza na zielonkę

Wszystkie formy kukurydzy (Zea mays L.) uprawianej głównie na kiszonkę, której nie zbiera się na ziarno (całe kolby, części całej rośliny lub cała roślina).

Pozycja obejmuje kukurydzę zieloną spożywaną bezpośrednio przez zwierzęta (bez silosowania) oraz całe kolby (ziarno, szypułka główna/oś kwiatostanu, łuska) zbierane na pasze lub kiszonki, jak również do produkcji energii odnawialnej.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe uprawiane i zbierane na zielonkę, jako całe rośliny, głównie z przeznaczeniem na paszę, produkcję energii lub nawożenie zielone.

Niniejsza pozycja obejmuje mieszanki upraw złożone głównie z roślin strączkowych (normalnie > 80 %) i trawiastych, zbierane na zielonkę lub jako suche siano.

Pozostałe uprawy na zielonkę, gdzie indziej niewymienione

Pozostałe uprawy na gruntach ornych przeznaczone głównie na pasze dla zwierząt, zbierane na zielonkę, gdzie indziej niewymienione.

Nasiona i sadzonki na gruntach ornych

Grunty, na których produkuje się nasiona i sadzonki na sprzedaż, z wyjątkiem zbóż, ryżu, jadalnych nasion roślin strączkowych, ziemniaków oraz nasion oleistych. Niniejsza pozycja obejmuje obszary upraw pasz zielonych zbieranych na nasiona, korzenie zbierane na nasiona, przeznaczone na sprzedaż nasiona i sadzonki do produkcji warzyw i kwiatów itp.

Pozostałe uprawy na gruntach ornych

Rośliny uprawne nieujęte gdzie indziej.

Grunty ugorowane

Wszystkie grunty orne włączone w system płodozmianu albo utrzymywane według norm utrzymania w dobrej kulturze rolnej zgodnej z ochroną środowiska (GAEC (6)), niezależnie od tego, czy są uprawiane, czy też nie, ale nieprzeznaczone do produkcji plonów w ciągu roku uprawy.

Podstawową cechą charakterystyczną gruntów ugorowanych jest pozostawienie ich na odpoczynek, zwykle na okres pełnego roku uprawy.

Gruntem ugorowanym może być:

1. grunt niepokryty roślinnością, bez jakichkolwiek upraw;

2. grunt pokryty roślinnością, która wyrosła w sposób naturalny i którą można wykorzystać jako paszę lub zaorać;

3. grunt obsiany wyłącznie do produkcji nawozu zielonego (grunt ugorowany zielony).

Ogrody przydomowe

Obszary przeznaczone pod uprawę produktów rolnych, przeznaczonych do konsumpcji przez posiadacza i jego gospodarstwo domowe, zwykle oddzielone od reszty gruntów rolnych i uznawane za ogrody przydomowe.

Produkty pochodzące z tego obszaru gospodarstwo sprzedaje tylko okazjonalnie. Wszystkie obszary, z których produkty są stale sprzedawane na rynku, przynależą do innych pozycji, nawet jeśli część produktów jest konsumowana przez posiadacza i jego gospodarstwo domowe.

Trwałe użytki zielone

Grunt wykorzystywany w sposób ciągły (przez przynajmniej pięć lat) do uprawy bylin paszowych, zarówno uprawnych (sianych), jak również zasianych naturalnie, niewłączony do systemu płodozmianu w gospodarstwie.

Takie grunty można wykorzystywać jako tereny do wypasu, kosić porastającą je roślinność na kiszonki lub siano lub wykorzystywać ją do produkcji energii odnawialnej.

Pastwiska i łąki, z wyjątkiem terenów ekstensywnego wypasu

Trwałe pastwiska na glebach średniej lub dobrej jakości. Obszary te można normalnie wykorzystywać do intensywnego wypasu.

Tereny ekstensywnego wypasu

Niskourodzajne trwałe użytki zielone, zwykle na glebach niskiej jakości, na przykład w terenie pagórkowatym i na dużych wysokościach, na ogół nienawożone, nieuprawiane, bez dosiewów i drenażu.

Obszary te można normalnie wykorzystywać do ekstensywnego wypasu i normalnie nie są one koszone lub są koszone ekstensywnie; nie są one w stanie wykarmić większej populacji zwierząt.

Trwałe użytki zielone niewykorzystywane już do produkcji i objęte dopłatami

Trwałe użytki zielone i łąki wyłączone z produkcji, które zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 1782/2003 (7) lub, jeśli ma zastosowanie, z najnowszym prawodawstwem, są utrzymywane według norm utrzymania w dobrej kulturze rolnej zgodnej z ochroną środowiska, kwalifikują się do objęcia ich dopłatami.

Uprawy trwałe

Uprawy nieuprawiane w systemie płodozmianu, inne niż trwałe użytki zielone, które zajmują glebę przez długi okres i przynoszą plony przez wiele lat.

Sady i plantacje roślin jagodowych

Obszary zawierające drzewa, krzaki i wieloletnie zarośla jagodowe inne niż truskawkowe przeznaczone do produkcji owoców. Sady mogą być typu ciągłego z minimalnymi odstępami między drzewami lub typu nieciągłego z dużymi odstępami.

Gatunki owoców, w tym:

owoce umiarkowanych stref klimatycznych

Sady owocowe uprawiane tradycyjnie w umiarkowanych strefach klimatycznych w celu uzyskania owoców.

owoce podzwrotnikowych stref klimatycznych

Sady owocowe uprawiane tradycyjnie w podzwrotnikowych strefach klimatycznych w celu uzyskania owoców.

Gatunki jagodowe

Plantacje roślin jagodowych uprawiane tradycyjnie zarówno w umiarkowanych, jak i w podzwrotnikowych strefach klimatycznych w celu uzyskania owoców jagodowych.

Orzechy

Plantacje drzew orzechowych uprawiane tradycyjnie zarówno w umiarkowanych, jak i w podzwrotnikowych strefach klimatycznych.

Plantacje owoców cytrusowych

Plantacje Citrus spp.

Plantacje oliwek

Plantacje Olea europaea L.

Zwykle produkujące oliwki stołowe

Plantacje gatunków uprawianych zwykle z przeznaczeniem na oliwki stołowe.

Zwykle produkujące oliwki do produkcji oliwy

Plantacje gatunków uprawianych zwykle z przeznaczeniem na produkcję oliwy.

Winnice, w tym zwykle produkujące:

Plantacje Vitis vinifera L.

Wina wysokiej jakości

Gatunki winogron uprawiane zwykle z przeznaczeniem na produkcję wina o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP), spełniające wymogi określone w (i) rozporządzeniu Rady (WE) nr 479/2008 (8) lub, jeśli mają zastosowanie, w najnowszym prawodawstwie; i (ii) w odpowiednich przepisach krajowych.

Gatunki winogron uprawiane zwykle z przeznaczeniem na produkcję wina o chronionym oznaczeniu geograficznym (ChOG), spełniające wymogi określone w (i) rozporządzeniu (WE) nr 479/2008 lub, jeśli mają zastosowanie, w najnowszym prawodawstwie; i (ii) w odpowiednich przepisach krajowych.

Inne wina

Gatunki winogron uprawiane zwykle z przeznaczeniem na produkcję win innych niż wina ChNP i ChOG.

Winogrona stołowe

Gatunki winogron uprawiane zwykle z przeznaczeniem na produkcję winogron stołowych.

Rodzynki

Gatunki winogron uprawiane zwykle z przeznaczeniem na produkcję rodzynek.

Szkółki

Obszary młodych zdrewniałych (drzewnych) sadzonek uprawianych na otwartym powietrzu w celu przesadzenia w przyszłości:

a) szkółki winorośli oraz szkółki sadzonek;

b) szkółki drzew owocowych i roślin jagodowych;

c) szkółki roślin ozdobnych;

d) komercyjne szkółki drzew leśnych (z wyjątkiem rosnących w lasach szkółek przeznaczonych na potrzeby własne gospodarstwa);

e) drzewa i krzewy do sadzenia w ogrodach, parkach, przy drogach i na chodnikach (np. rośliny na żywopłoty, róże i inne krzewy ozdobne, iglaki ozdobne), we wszystkich przypadkach włączając ich kłącza, rozłogi i młode sadzonki.

Pozostałe uprawy trwałe

Trwałe uprawy na wolnym powietrzu inne niż te, o których mowa w poprzedniej pozycji, w szczególności uprawy roślin do wyplatania i tkania, zbierane na ogół co roku, oraz drzewka uprawiane w celach handlowych jako choinki świąteczne na użytkowanych użytkach rolnych.

Uprawy trwałe pod szkłem

Pozostałe grunty

„Pozostałe grunty” obejmują nieużytkowane grunty rolne (grunty rolne, które nie są już uprawiane z przyczyn ekonomicznych, społecznych lub innych i które nie są wykorzystywane w systemie płodozmianu), lasy i grunty leśne i pozostałe grunty zajęte przez budynki, podwórza gospodarstw, trakty, stawy, kamieniołomy, grunty nieurodzajne, skały itd.

Nieużytkowane grunty orne

Obszary uprzednio używane do celów rolniczych, ale w roku referencyjnym badania już nieuprawiane ze względów ekonomicznych, społecznych lub innych, a także niewykorzystywane w systemie płodozmianu, tj. grunty, co do których nie przewiduje się ich wykorzystania rolnego.

Grunty takie można przywrócić uprawie, wykorzystując zasoby normalnie istniejące w gospodarstwie rolnym.

Lasy i grunty leśne

Obszary zarośnięte drzewami lub krzakami typu leśnego, w tym również plantacje topoli i innych podobnych drzew w lasach lub poza nimi oraz szkółki drzew leśnych rosnące w lesie na potrzeby własne gospodarstwa, a także udogodnienia leśne (drogi leśne, składy drewna itp.).

w tym zagajniki o krótkiej rotacji

Lasy i grunty leśne zarządzane w celu uprawy sadzonek drzewnych, gdzie okres zmianowania wynosi najwyżej 20 lat.

Okres zmianowania jest okresem między pierwszym siewem/sadzeniem drzew a zbiorem produktów ostatecznych, gdzie zbiory nie obejmują działań związanych ze zwyczajnym zarządzaniem, takim jak trzebienie.

Pozostałe grunty (grunty zajęte pod budynki, podwórza gospodarstw, trakty, stawy, kamieniołomy, grunty nieurodzajne, skały itd.)

Wszystkie części całkowitej powierzchni gospodarstwa rolnego, które nie są użytkowanymi użytkami rolnymi ani nieużytkowanymi gruntami, ani też lasami i gruntami leśnymi.

Uprawy grzybów

Grzyby uprawiane w budynkach specjalnie do tego celu zbudowanych lub przystosowanych, jak również w podziemnych pomieszczeniach, grotach i piwnicach.

Uprawy energetyczne (do produkcji biopaliw lub innych rodzajów energii odnawialnej)

Powierzchnia upraw określonych roślin energetycznych, które nie są wykorzystywane do żadnych innych celów niż produkcja energii i są uprawiane na rolnych gruntach ornych.

Powierzchnia nawadniana

Całkowita powierzchnia, która może być nawadniana

Całkowita maksymalna powierzchnia użytków rolnych, która mogłaby być nawadniana w roku referencyjnym z wykorzystaniem dostępnych w gospodarstwie urządzeń i przy ilości normalnie dostępnej wody.

Całkowity obszar uprawny nawadniany co najmniej raz w ciągu poprzednich 12 miesięcy

Powierzchnia upraw, które zostały faktycznie nawodnione przynajmniej raz w ciągu 12 miesięcy poprzedzających dzień referencyjny badania.

Stosowane metody nawadniania:

Nawadnianie powierzchniowe (nawadnianie zalewowe, rowy melioracyjne)

Rozprowadzanie wody po ziemi albo metodą zalewania całej powierzchni, albo prowadzeniem jej małymi rowkami między rzędami upraw z wykorzystaniem siły grawitacji.

Nawadnianie przy użyciu deszczowni

Podlewanie roślin metodą rozprowadzania pod wysokim ciśnieniem wody tworzącej deszcz.

Nawadnianie kropelkowe

Podlewanie roślin przez nakrapianie wody, kropla po kropli, w okolicę dolnych części roślin lub przy użyciu mikrozraszaczy, lub przez tworzenie warunków zbliżonych do mgły.

Źródło wody służącej do nawadniania, wykorzystywane przez gospodarstwo:

Źródło całej lub większości wody do nawadniania wykorzystywanej w gospodarstwie.

Wody gruntowe na terenie gospodarstwa rolnego

Źródła wody znajdujące się na terenie gospodarstwa lub w jego pobliżu, wykorzystujące wodę pompowaną ze studni wierconych albo wykopanych, z naturalnych źródeł swobodnie płynącej wody gruntowej lub źródeł podobnych.

Wody powierzchniowe na terenie gospodarstwa rolnego

Małe stawy naturalne lub stworzone przez zbudowanie tam, umieszczone całkowicie na terenie gospodarstwa lub wykorzystywane tylko przez jedno gospodarstwo.

Wody powierzchniowe poza terenem gospodarstwa rolnego z jezior, rzek i cieków wodnych

Powierzchniowe wody słodkie (jeziora, rzeki, inne cieki wodne) niestworzone sztucznie do celów irygacyjnych.

Woda ze wspólnych sieci wodociągowych spoza terenu gospodarstwa rolnego

Źródła wody poza terenem gospodarstwa, inne niż wymienione w pozycji „Wody powierzchniowe poza terenem gospodarstwa rolnego z jezior, rzek i cieków wodnych”, dostępne dla co najmniej dwóch gospodarstw.

Pozostałe źródła

Pozostałe źródła wody do nawadniania, gdzie indziej niewymienione. Mogą to być źródła silnie zasolone, np. Atlantyk lub Morze Śródziemne, gdzie woda podlega przed użyciem obróbce redukującej stężenie soli (odsalaniu), lub woda ze źródeł wody słonawej (o niskiej zawartości soli), np. z Bałtyku i z niektórych rzek, której można używać bezpośrednio bez uzdatniania. Może to być również woda po uzdatnieniu wód ściekowych dostarczana użytkownikowi jako odzyskana woda ściekowa.

III. ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE

Liczba zwierząt użytkowych znajdujących się w bezpośrednim posiadaniu osób kierujących gospodarstwem lub na ich utrzymaniu w dniu referencyjnym badania.

Zwierzęta nie muszą być własnością posiadacza. Zwierzęta te mogą znajdować się w gospodarstwie (na użytkowanych użytkach rolnych lub w wykorzystywanych przez gospodarstwo budynkach) lub poza nim (na gminnych terenach do wypasu, w trakcie migracji itd.).

Koniowate

Zwierzęta domowe należące do rodziny Equidae, rodzaju Equus (konie, osły itd.).

Bydło

Zwierzęta domowe gatunków Bos taurus i Bubalus bubalus, w tym mieszańce takie jak Beefalo.

Cielęta poniżej 1 roku, byczki i jałówki

Byczki w wieku 1–2 lat

Jałówki w wieku 1–2 lat

Byczki w wieku dwóch lat i powyżej

Jałówki w wieku dwóch lat i powyżej

Jałówki w wieku 2 lat i powyżej, które jeszcze się nie cieliły.

Krowy mleczne

Krowy, które się cieliły (w tym te w wieku poniżej dwóch lat), które z powodu swej rasy lub szczególnej jakości utrzymywane są wyłącznie lub głównie dla produkcji mleka do spożycia przez ludzi lub do przetwórstwa na produkty mleczarskie.

Pozostałe krowy

Krowy, które się cieliły (w tym te w wieku poniżej dwóch lat), które z powodu swej rasy lub szczególnej jakości utrzymywane są wyłącznie lub głównie dla produkcji cieląt i których mleko nie jest przeznaczone do spożycia przez ludzi ani do przetwórstwa na produkty mleczarskie.

Owce i kozy

Owce (w każdym wieku)

Zwierzęta domowe z gatunku Ovis aries.

Maciorki do dalszego chowu

Maciorki i jarki dopuszczone do tryka.

Pozostałe owce

Wszystkie owce, inne niż maciorki do dalszego chowu.

Kozy (w każdym wieku)

Zwierzęta domowe należące do podgatunku Capra aegagrus hircus.

Samice do dalszego chowu

Kozy, które już miały potomstwo i kozy pokryte.

Pozostałe kozy

Wszystkie kozy, inne niż samice do dalszego chowu.

Trzoda chlewna

Zwierzęta domowe z gatunku Sus scrofa domesticus.

Prosiaki o wadze do 20 kilogramów

Prosiaki o wadze na ogół do 20 kilogramów.

Lochy do dalszego chowu o wadze 50 kilogramów i powyżej

Samice świń o wadze 50 kg i powyżej przeznaczone do celów hodowlanych, niezależnie od tego, czy prosiły się, czy też nie.

Pozostała trzoda chlewna

Trzoda chlewna niewyszczególniona w innym miejscu.

Drób

Brojlery

Zwierzęta domowe gatunku Gallus gallus utrzymywane do produkcji mięsa.

Kury nioski

Zwierzęta domowe gatunku Gallus gallus, które osiągnęły zdolność do składania jaj i są utrzymywane do produkcji jaj.

Pozostały drób

Drób niewymieniony w pozycjach brojlery lub kury nioski.

Indyki

Zwierzęta domowe z gatunku Meleagris.

Kaczki

Zwierzęta domowe z gatunku Anas i Cairina moschata.

Gęsi

Zwierzęta domowe z gatunku Anser anser dom.

Strusie

Strusie (Struthio camelus).

Inny drób, gdzie indziej niewymieniony

Króliki, samice hodowlane

Samice królików (gatunku Oryctolagus), które już miały potomstwo, do produkcji tuczonych królików.

Pszczoły

Liczba uli zajętych przez pszczoły (Apis mellifera) trzymane do produkcji miodu.

Zwierzęta gospodarskie gdzie indziej niewymienione

Wszelkie użytkowe zwierzęta gospodarskie niewymienione gdzie indziej w niniejszej sekcji.

IV. SIŁA ROBOCZA

(i) PRACA W GOSPODARSTWIE ROLNYM

Siła robocza w gospodarstwie

Siła robocza w gospodarstwie obejmuje wszystkie osoby, które ukończyły obowiązek szkolny (osiągnęły wiek opuszczenia szkoły), wykonujące w podlegającym badaniu gospodarstwie pracę podczas 12 miesięcy poprzedzających dzień referencyjny badania.

Chociaż krajowe ustawodawstwo określa minimalny wiek obowiązkowej edukacji w pełnym wymiarze czasu do określonego wieku oraz obowiązkowej edukacji w wymiarze częściowym, należy przyjąć, że 15 lat jest normalnym wiekiem opuszczenia szkoły.

Wyłącznie posiadacze niewykonujący pracy w gospodarstwie są rejestrowani w badaniu, ale niezaliczani do „Łącznej siły roboczej w gospodarstwie”.

Wszystkie osoby w wieku emerytalnym, które nadal pracują w gospodarstwie, są zaliczane do siły roboczej w gospodarstwie.

Osoby pracujące w gospodarstwie, ale zatrudnione przez osobę trzecią lub w ramach umów o pomocy wzajemnej (np. praca rolnych pracowników kontraktowych lub spółdzielni), nie są zaliczane do siły roboczej w gospodarstwie.

Praca w gospodarstwie rolnym

Przez pracę w gospodarstwie rolnym rozumie się każdy rodzaj pracy wykonywanej w gospodarstwie, która ma wpływ na (i) działania określone w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1166/2008; (ii) utrzymanie środków produkcji albo na (iii) działania wynikające bezpośrednio z działań o charakterze produkcyjnym.

Czas spędzony na wykonywaniu pracy w gospodarstwie rolnym

Czas spędzony na wykonywaniu pracy w gospodarstwie rolnym to czas pracy faktycznie poświęcony w gospodarstwie na pracę na rzecz gospodarstwa, z wyjątkiem pracy w gospodarstwach domowych posiadacza lub osoby zarządzającej gospodarstwem.

Roczna jednostka pracy (AWU)

Równoważne zatrudnienie w pełnym wymiarze godzin, tj. ogólna liczba przepracowanych godzin podzielona przez średnią roczną liczbę godzin pracy w pełnym wymiarze godzin w danym kraju.

Pełny wymiar godzin oznacza minimalną liczbę godzin wymaganą przez przepisy krajowe dotyczące umów o pracę. Jeśli te nie wskazują liczby godzin rocznie, wówczas za liczbę minimalną powinno zostać przyjęte 1 800 godzin (225 dni roboczych razy osiem godzin dziennie).

Posiadacz

Posiadacz jest osobą fizyczną, grupą osób fizycznych lub prawnych, na rzecz których lub w imieniu których gospodarstwo jest prowadzone i które są odpowiedzialne za gospodarstwo prawnie i ekonomicznie, tj. które podejmują ryzyko ekonomiczne związane z gospodarstwem.

Posiadacz może być bezpośrednim właścicielem gospodarstwa, może je dzierżawić, może być długoterminowym dzierżawcą dziedzicznym, użytkownikiem lub powiernikiem.

Płeć

Wiek

Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Osoba zarządzająca gospodarstwem

Osoba zarządzająca gospodarstwem jest osobą fizyczną odpowiedzialną za normalne, codzienne, rutynowe procedury finansowe i produkcyjne występujące przy prowadzeniu danego gospodarstwa.

Płeć

Wiek

Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Poziom wykształcenia osoby zarządzającej gospodarstwem

Poziom wykształcenia rolniczego osoby zarządzającej gospodarstwem

Tylko praktyczne doświadczenie rolnicze

Doświadczenie zdobyte w drodze praktycznej pracy w gospodarstwie rolnym.

Zasadnicze wykształcenie rolnicze

Wszelkie kursy szkoleniowe ukończone w ogólnej szkole rolniczej lub instytucji specjalizującej się w pewnych przedmiotach (włączając w to ogrodnictwo, uprawę winorośli, leśnictwo, hodowlę ryb, weterynarię, technikę rolniczą i przedmioty powiązane). Za wykształcenie zasadnicze uważa się ukończoną praktykę rolniczą.

Pełne wykształcenie rolnicze

Wszelkie kursy szkoleniowe z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa, uprawy winorośli, leśnictwa, hodowli ryb, weterynarii, techniki rolniczej lub przedmiotów powiązanych trwające przez okres odpowiadający dwóm latom szkoleń w pełnym wymiarze godzin po zakończeniu obowiązkowej edukacji ukończone w uczelni rolniczej, na uniwersytecie lub w innej instytucji szkolnictwa wyższego.

Kształcenie zawodowe podjęte przez osobę zarządzającą gospodarstwem w ciągu ostatnich 12 miesięcy

Kształcenie zawodowe jest to działanie szkoleniowe prowadzone przez osobę lub instytucję szkoleniową, którego podstawowym celem jest nabycie nowych umiejętności związanych z działalnością gospodarstwa lub działalnością bezpośrednio związaną z gospodarstwem lub rozwojem i ulepszaniem istniejących gospodarstw.

Członkowie rodziny wyłącznego posiadacza pracujący w gospodarstwie rolnym

Członkowie rodziny wyłącznego posiadacza, w tym współmałżonek, pracujący w gospodarstwie rolnym, ale niekoniecznie mieszkający w gospodarstwie.

Ogólnie biorąc, członkami rodziny posiadacza są: współmałżonek, krewni wstępni lub zstępni (również drogą małżeństwa i adopcji) oraz bracia i siostry posiadacza lub jego/jej współmałżonka.

Dwie osoby żyjące ze sobą jak małżeństwo, ale nim niebędące, także są traktowane jak współmałżonkowie.

Członkowie rodziny wyłącznego posiadacza pracujący w gospodarstwie rolnym: mężczyźni

— Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Członkowie rodziny wyłącznego posiadacza pracujący w gospodarstwie rolnym: kobiety

— Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Pracownicy najemni stali

Wszystkie osoby inne niż posiadacz i członkowie jego rodziny, pracujące w gospodarstwie rolnym i otrzymujące za to wynagrodzenie (pobory, płace, zyski lub inne płatności, w tym również płatności w naturze).

Pracownicy najemni stali oznaczają osoby, które pracowały w gospodarstwie rolnym w każdym tygodniu 12-miesięcznego okresu kończącego się w dniu referencyjnym badania, niezależnie od długości tygodnia roboczego.

Włącza się również osoby pracujące na stałe przez część tego okresu, które nie były w stanie pracować przez cały okres z następujących powodów:

1. specjalne warunki produkcji w gospodarstwie (na przykład gospodarstwa specjalizujące się w gruntowej uprawie oliwek, winogron lub owoców i warzyw, lub w tuczu bydła wypasanego na trawie i wymagające siły roboczej przez ograniczoną liczbę miesięcy);

2. nieobecność w związku ze świętami, służbą wojskową, chorobą, wypadkiem lub śmiercią;

3. rozpoczęcie lub zakończenie zatrudnienia w gospodarstwie (dotyczy również robotników, którzy podczas 12-miesięcznego okresu poprzedzającego dzień referencyjny badania zaprzestali pracy w jednym gospodarstwie, aby rozpocząć pracę w innym gospodarstwie);

4. całkowite wstrzymanie prac w gospodarstwie w wyniku zdarzeń o charakterze losowym (powódź, pożar itp.).

Pracownicy najemni stali: mężczyźni

— Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Pracownicy najemni stali: kobiety

— Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Pracownicy najemni dorywczy: mężczyźni i kobiety

Osoby zatrudniane dorywczo to robotnicy, którzy nie pracowali w gospodarstwie rolnym w każdym tygodniu 12-miesięcznego okresu kończącego się w dniu referencyjnym badania z przyczyn innych niż wskazane w pozycji „Pracownicy najemni stali”.

Dniówki przepracowane przez pracowników najemnych dorywczych oznaczają każdy dzień pracy na tyle długi, że robotnik otrzymuje wynagrodzenie lub inną formę zapłaty (płacę, zyski lub inne płatności, w tym również płatności w naturze) za całą dniówkę, w ciągu którego wykonał pracę normalnie wykonywaną przez robotnika rolnego zatrudnionego w pełnym wymiarze godzin. Dni urlopu i choroby nie liczą się jako dniówki.

Pełna dniówka to normalny dzień roboczy pracowników zatrudnionych na stałe w pełnym wymiarze godzin.

(ii) INNA DZIAŁALNOŚĆ ZAROBKOWA: PRACE POZAROLNICZE W GOSPODARSTWIE (NIEZWIĄZANE BEZPOŚREDNIO Z GOSPODARSTWEM ROLNYM) I PRACA POZA GOSPODARSTWEM

Inna działalność zarobkowa to każde działanie różniące się od pracy w gospodarstwie rolnym określonej w sekcji IV ppkt (i), wykonywane za wynagrodzeniem (pobory, płace, zyski lub inne płatności, w tym również płatności w naturze, odpowiednio do świadczonych usług), i inna działalność zarobkowa związana bezpośrednio z gospodarstwem określona w sekcji V ppkt (i).

Obejmuje to pracę wykonywaną przez siłę roboczą jednego gospodarstwa na rzecz drugiego gospodarstwa.

Informacje te są zbierane jedynie w przypadku wyłącznych posiadaczy gospodarstw, gdy posiadacz jest osobą fizyczną (tj. gdy posiadacz jest jednocześnie osobą zarządzającą gospodarstwem), oraz w przypadku wszystkich gospodarstw grupowych. Nie zbiera się informacji w przypadku gospodarstw mających wyłącznego posiadacza, gdy posiadacz ten nie jest osobą zarządzającą gospodarstwem, ani w przypadku osób prawnych.

Informacje na temat innej działalności zarobkowej są rejestrowane w odniesieniu do posiadacza i do pozostałych członków rodziny wyłącznego posiadacza. Informacje te są rejestrowane tylko wówczas, gdy osoby te są zaangażowane w pracę na gospodarstwie lub w pracę bezpośrednio związaną z gospodarstwem.

Wyłącza się tu niemożliwą do wydzielenia, pozarolniczą dodatkową działalność zarobkową w gospodarstwie.

Działalność objętą niniejszą pozycją klasyfikuje się jako:

— działalność podstawową, która zabiera co najmniej tyle samo czasu co praca na rzecz gospodarstwa,

— działalność dodatkową, która zabiera mniej czasu niż praca na rzecz gospodarstwa.

Inna działalność zarobkowa, wykonywana przez posiadacza będącego również osobą zarządzającą gospodarstwem:

Wszelka działalność zarobkowa niezwiązana bezpośrednio z gospodarstwem, wykonywana przez posiadacza będącego również osobą zarządzającą gospodarstwem jako jego działalność podstawowa lub dodatkowa.

Inna działalność zarobkowa pozostałych członków rodziny wyłącznego posiadacza:

Działalność podstawowa

Liczba osób (współmałżonek wyłącznego posiadacza lub pozostali członkowie rodziny wyłącznego posiadacza) wykonujących działalność zarobkową niezwiązaną z gospodarstwem jako działalność podstawową.

Działalność dodatkowa

Liczba osób (współmałżonek wyłącznego posiadacza lub pozostali członkowie rodziny wyłącznego posiadacza) wykonujących działalność zarobkową niezwiązaną z gospodarstwem jako działalność dodatkową.

V. DZIAŁALNOŚĆ ZAROBKOWA GOSPODARSTWA INNA NIŻ ROLNICZA (BEZPOŚREDNIO ZWIĄZANA Z GOSPODARSTWEM)

(i) WYKAZ RODZAJÓW ZAROBKOWEJ DZIAŁALNOŚCI INNEJ NIŻ ROLNICZA

Działalność zarobkowa gospodarstwa inna niż rolnicza to wszelka działalność inna niż praca rolnicza, związana bezpośrednio z gospodarstwem i mająca wpływ ekonomiczny na to gospodarstwo.

„Działalność bezpośrednio związana z gospodarstwem” oznacza działalność, w ramach której wykorzystywane są zasoby gospodarstwa (obszar, budynki, maszyny itp.) lub jego produkty. Jeśli wykorzystywana jest tylko siła robocza w gospodarstwie (rodzina i pracownicy najemni), bez angażowania innych zasobów gospodarstwa, robotników uważa się za pracujących dla dwóch różnych firm; tego rodzaju inna działalność zarobkowa nie jest uważana za bezpośrednio związaną z gospodarstwem.

Obejmuje ona prace rolnicze i inne niż rolnicze na rzecz innych gospodarstw.

W tym kontekście działalność zarobkowa oznacza aktywną pracę; w związku tym nie są uwzględniane inwestycje o czysto finansowym charakterze. Z pozycji tej wyłączona jest również dzierżawa ziemi na potrzeby różnej działalności bez dalszego zaangażowania w tą działalność.

Świadczenie usług zdrowotnych, socjalnych i edukacyjnych

Wszelka działalność związana ze świadczeniem usług zdrowotnych, socjalnych lub edukacyjnych lub działalność gospodarcza o charakterze społecznym, do której wykorzystywane są zasoby gospodarstwa lub wytwarzane przez nie produkty podstawowe.

Turystyka, wynajem pokoi i inna działalność związana z wypoczynkiem

Wszelka działalność związana z turystyką, usługi noclegowe, pokazywanie gospodarstwa turystom lub innym grupom, sport, wypoczynek itp., przy których wykorzystywane są grunt, budynki lub inne zasoby gospodarstwa.

Rękodzieło

Produkty rękodzieła wytwarzane w gospodarstwie przez posiadacza albo członków jego rodziny, albo przez pracowników najemnych, pod warunkiem że wykonują oni także prace rolnicze, niezależnie od sposobu sprzedaży produktów.

Przetwórstwo produktów rolnych

Wszelkie przetwórstwo w gospodarstwie podstawowego produktu rolnego na produkt wtórny, niezależnie od miejsca wyprodukowania surowca – w gospodarstwie lub poza nim. Obejmuje to m.in. przetwórstwo mięsa, produkcję serów itp.

Pozycja ta obejmuje wszelkie przetwórstwo produktów rolnych, chyba że przetwórstwo uznaje się za część działalności rolniczej. Wyłączone jest zatem przetwórstwo win i produkcja oliwy z oliwek, chyba że ilość skupionego wina lub oliwy z oliwek jest znaczna.

Produkcja energii odnawialnej

Komercyjna produkcja energii odnawialnej, m.in. biogazu, biopaliw lub energii elektrycznej z elektrowni napędzanych wiatrem, z innych urządzeń lub z surowców rolnych.

Nie włącza się tu energii odnawialnej produkowanej wyłącznie na potrzeby własne gospodarstwa.

Przetwórstwo drewna (np. piłowanie)

Przetwórstwo drewna surowego w gospodarstwie z przeznaczeniem na cele rynkowe (piłowanie drewna itp.).

Akwakultura

Produkcja ryb, raków itp. w gospodarstwie. Wyłączone są działania obejmujące tylko połowy.

Prace najemne (z wykorzystaniem środków produkcji gospodarstwa)

Prace kontraktowe z wykorzystaniem urządzeń należących do gospodarstwa, z rozróżnieniem na prace wykonywane w obrębie lub poza obrębem sektora rolnego, np. usuwanie śniegu, prace transportowe, utrzymanie krajobrazu, usługi rolnicze i środowiskowe itp.

Rolnicze (na rzecz innych gospodarstw)

Nierolnicze

Leśnictwo

Prace w leśnictwie z wykorzystaniem siły roboczej w gospodarstwie oraz maszyn i urządzeń gospodarstwa zwykle używanych do celów rolniczych.

Inne

Pozostała działalność zarobkowa związana bezpośrednio z gospodarstwem, gdzie indziej niewymieniona.

Kto jest zaangażowany?

Działalność objętą niniejszą pozycją klasyfikuje się jako:

— działalność podstawową, która zabiera co najmniej tyle samo czasu co praca na rzecz gospodarstwa,

— działalność dodatkową, która zabiera mniej czasu niż praca na rzecz gospodarstwa.

Posiadacz, który jest także osobą zarządzającą gospodarstwem

Pozostali członkowie rodziny wyłącznego posiadacza: działalność podstawowa

Pozostali członkowie rodziny wyłącznego posiadacza: działalność dodatkowa

Pracownicy najemni stali w gospodarstwie: działalność podstawowa

Pracownicy najemni stali w gospodarstwie: działalność dodatkowa

(ii) ZNACZENIE INNEJ DZIAŁALNOŚCI ZAROBKOWEJ ZWIĄZANEJ BEZPOŚREDNIO Z GOSPODARSTWEM

Procentowy udział w produkcji końcowej gospodarstwa rolnego

Znaczenie innej działalności zarobkowej związanej bezpośrednio z gospodarstwem dla produkcji gospodarstwa szacuje się jako udział obrotu z innej działalności zarobkowej związanej bezpośrednio z gospodarstwem w obrotach ogółem tego gospodarstwa i w płatnościach bezpośrednich otrzymywanych przez to gospodarstwo na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 (9).

WSKAŹNIK =

Obroty z tytułu innej działalności zarobkowej związanej bezpośrednio z gospodarstwem

Obroty gospodarstwa ogółem (działalność rolnicza i inna działalność zarobkowa związana bezpośrednio z gospodarstwem)+płatności bezpośrednie

VI. WSPARCIE ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH

Korzystanie przez gospodarstwo z jednego z wymienionych poniżej środków wsparcia rozwoju obszarów wiejskich w ciągu ostatnich trzech lat

Działania określone w tytule III rozdział 1 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013, których beneficjentem jest rolnik.

Należy zebrać informacje, czy w ciągu ostatnich trzech lat gospodarstwo było beneficjentem jednego z wymienionych poniżej działań dotyczących rozwoju obszarów wiejskich, zgodnie z pewnymi ustalonymi normami i zasadami określonymi w najnowszym prawodawstwie.

Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności

Art. 16 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Płatności związane z obszarami Natura 2000 oraz z ramową dyrektywą wodną (10)

Art. 30 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013:

Płatności dla obszarów Natura 2000 i płatności związane z ramową dyrektywą wodną Płatności rolno-środowiskowe – płatności klimatyczne

Art. 28 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013:

Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne Rolnictwo ekologiczne

Art. 29 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013:

Rolnictwo ekologiczne Płatności z tytułu dobrostanu zwierząt

Art. 33 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013:

Dobrostan zwierząt Inwestycje w środki trwałe

Art. 17 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013:

Inwestycje w środki trwałe Zapobieganie szkodom w potencjale produkcji rolnej z powodu klęsk żywiołowych i katastrof oraz jego przywracanie

Art. 18 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku klęsk żywiołowych i katastrof oraz wprowadzanie odpowiednich środków zapobiegawczych

Rozwój gospodarstw rolnych i działalności gospodarczej

Art. 19 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013:

Rozwój gospodarstw i działalności gospodarczej Inwestycje przeznaczone na rozwój obszarów leśnych oraz poprawę rentowności lasów

Art. 21 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Inwestycje w rozwój obszarów leśnych i poprawę żywotności lasów

Zalesianie i tworzenie terenu zalesionego

Art. 22 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Zalesianie i tworzenie terenów zalesionych

Zakładanie systemów rolno-leśnych

Art. 23 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Zakładanie systemów rolno-leśnych

Zapobieganie zniszczeniom lasów oraz odtwarzanie lasów

Art. 24 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Zapobieganie zniszczeniom lasów wskutek pożarów lasów, klęsk żywiołowych i katastrof oraz odtwarzanie lasów

Inwestycje przeznaczone na poprawę odporności lasów i ich wartości dla środowiska

Art. 25 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Inwestycje zwiększające odporność ekosystemów leśnych i ich wartość dla środowiska

Inwestycje przeznaczone na technologie w zakresie leśnictwa oraz w przetwarzanie, mobilizację i wprowadzanie do obrotu produktów leśnych

Art. 26 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Inwestycje w technologie w dziedzinie leśnictwa oraz w przetwarzanie, transport i wprowadzanie do obrotu produktów leśnych

Płatności z tytułu obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami

Art. 31 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami

Usługi leśno-środowiskowe i klimatyczne oraz ochrona lasów

Art. 34 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Usługi leśno-środowiskowe i klimatyczne oraz ochrona lasów

Zarządzanie ryzykiem

Art. 36 rozporządzenia (UE) nr 1305/2013: Zarządzanie ryzykiem

VII. GLEBA I PRAKTYKI ZARZĄDZANIA NAWOZAMI NATURALNYMI STOSOWANE W GOSPODARSTWACH ROLNYCH

Metody uprawy na nieosłoniętych gruntach ornych

Uprawa tradycyjna

Grunty orne uprawiane metodą tradycyjną, obejmującą odwracanie gleby, zwykle przy użyciu pługu lemieszowego lub talerzowego, jako pierwszą czynność w ramach uprawy, po której następuje orka przy użyciu brony talerzowej.

Uprawa konserwująca

Grunty orne uprawiane metodą konserwującą (płytka orka), obejmującą czynności lub zestaw czynności, przy wykonywaniu których na powierzchni gleby pozostają rośliny (co najmniej 30 %) w celu zapobiegania erozji i zachowania wilgotności, zazwyczaj bez odwracania gleby.

Uprawa bezorkowa (z wyjątkiem obszarów nieosłoniętych gruntów rolnych pokrytych roślinami wieloletnimi)

Grunty orne, których nie uprawia się pomiędzy zbiorem plonów a siewem.

Pokrywa gleby na nieosłoniętych gruntach ornych

Sposób pokrycia gruntów ornych roślinami lub pozostałościami, lub brak pokrywy zimą.

Uprawy ozime

Grunty orne, na których rośliny uprawne są wysiewane jesienią i rosną zimą (zwykłe uprawy ozime, np. pszenica ozima), zwykle zbierane dla plonów lub używane do wypasania.

Uprawa okrywowa lub poplony

Grunty orne, na których wysiewane są rośliny w celu zmniejszenia utraty gleby, składników odżywczych i środków ochrony roślin zimą lub w innym okresie, kiedy grunty nie byłyby wykorzystane i narażone na straty. Wartość gospodarcza tych upraw jest mała, a głównym celem uprawy jest ochrona gleby i składników odżywczych.

Są to uprawy zwykle zaorywane wiosną przed zasianiem następnej uprawy i niezbierane ani też nieużywane do wypasu.

Pozostałości roślin

Grunty orne pokryte zimą pozostałościami roślin i ścierniskiem z upraw poprzedniego sezonu. Poplony i uprawy okrywowe nie są uwzględniane.

Ugór

Grunty orne zaorywane lub w inny sposób uprawiane jesienią i nieobsiane ani niepokryte żadnymi pozostałościami roślin zimą, niepokryte roślinnością do czasu wykonania czynności rolniczo-technicznych przygotowujących do siewu lub związanych z siewem w następnym okresie wiosennym.

Nieosłonięte obszary gruntów ornych pokrytych roślinami wieloletnimi

Nieosłonięte obszary gruntów rolnych pokryte roślinami wieloletnimi, które nie były zasiewane ani uprawiane w roku referencyjnym.

Płodozmian na gruntach ornych

Płodozmian to praktyka polegająca na zmianie upraw na danym polu, przeprowadzanej w zaplanowany sposób lub w zaplanowanej kolejności w kolejnych latach uprawy, tak aby te same gatunki nie były uprawiane bez przerwy na tym samym polu.

Odsetek gruntów ornych objętych płodozmianem

Grunty rolne stanowiące część planowanego płodozmianu.

Obszar proekologiczny – całkowity obszar obrzeży pola, pasów buforowych, żywopłotów, szpalerów drzew, gruntów ugorowanych, biotopów, obszarów zalesionych oraz cech krajobrazu

Obszary, które osoba zarządzająca gospodarstwem wykazuje jako obszary proekologiczne, zgodnie z opisem art. 46 rozporządzenia (UE) nr 1307/2013. Całkowity obszar obrzeży pola, pasów buforowych, żywopłotów, szpalerów drzew, gruntów ugorowanych, biotopów, obszarów zalesionych oraz cech krajobrazu.

Dane wymagane jedynie od gospodarstw rolnych posiadających więcej niż 15 ha gruntów ornych.

Metody stosowania nawozów naturalnych

Udział procentowy nawozu naturalnego, który jest rozmieszczany na powierzchni gruntów rolnych za pomocą różnych dostępnych technik, w całkowitej ilości nawozu naturalnego z gospodarstwa (suma ilości wyprodukowanej i przywiezionej, pomniejszona o ilość wywiezioną).

Stosowanie rozrzutowe

Nawóz naturalny jest rozmieszczany na powierzchni obszaru gruntów lub plonów, bez stosowania technik nawożenia rzędowo-wgłębnego czy też wtryskowych

Bez przyorania

Udział procentowy nawozu naturalnego, który nie został przyorany, w całkowitej ilości zastosowanego nawozu naturalnego. Włącza się tu nawóz naturalny, który nie został przyorany w ciągu 24 godzin po jego rozrzuceniu.

Z przyoraniem w ciągu czterech godzin

Udział procentowy nawozu naturalnego, który został mechanicznie przyorany w ciągu czterech godzin po aplikacji, w całkowitej ilości zastosowanego nawozu naturalnego.

Z przyoraniem po czterech godzinach

Udział procentowy nawozu naturalnego, który został mechanicznie przyorany później niż w ciągu czterech godzin po aplikacji, w całkowitej ilości zastosowanego nawozu naturalnego. Jeżeli nawóz naturalny nie został przyorany w ciągu 24 godzin po jego rozrzuceniu, jest wyłączony z niniejszej pozycji i włączony do pozycji „Bez przyorania”.

Nawożenie rzędowo-wgłębne

Płynny nawóz naturalny lub gnojowica jest rozlewany na obszarze w równoległych rzędach – w taki sposób, że utrzymywany jest wolny od nawozu obszar pomiędzy tymi rzędami – za pomocą urządzenia (pasmowe rozlewacze nawozów) przymocowanego z tyłu pojazdu-cysterny lub ciągnika rolniczego, służącego do powierzchniowego stosowania płynnego nawozu naturalnego lub gnojowicy.

Węże wleczone

Typ pasmowego rozlewacza nawozów, w którego skład wchodzą węże wleczone zawieszone na belce rozlewającej, niewykorzystujący urządzeń do odchylania plonów czy traw.

Płozy

Typ pasmowego rozlewacza nawozów, w którego skład wchodzą węże zawieszone na belce rozlewającej z końcówkami wyposażonymi w płozy lub redlice stopkowe służące do odchylenia plonów lub traw, tak aby nawóz naturalny został rozmieszczony w rzędach na powierzchni gleby przy jak najmniejszym skażeniu plonów lub trawy.

Nawożenie wtryskowe

Aplikacja płynnego nawozu naturalnego lub gnojowicy przez umieszczenie w szczelinach wyciętych w glebie, na głębokość zależną od typu urządzenia wtryskowego.

Płytkie/otwarte szczeliny

Szczeliny są płytkie, zwykle o głębokości ok. 50 mm. Po aplikacji nawozu szczeliny pozostawia się otwarte.

Głębokie/zamknięte szczeliny

Szczeliny są głębsze, zwykle o głębokości ok. 150 mm. Po aplikacji nawozu szczeliny zamyka się.

Przywóz nawozu naturalnego do gospodarstwa i jego wywóz z gospodarstwa

Całkowita ilość wytworzonego nawozu wywiezionego z gospodarstwa

Ilość nawozu wywieziona z gospodarstwa.

Nawóz przywieziony do gospodarstwa

Ilość nawozu przywieziona do gospodarstwa do wykorzystania do celów rolniczych, niezależnie od tego, czy nawóz ten został zakupiony czy też otrzymany nieodpłatnie.

(1) Podstawowe definicje gospodarstwa rolnego i sztuki dużej określone są w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 1166/2008.

(2) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 31/2011 z dnia 17 stycznia 2011 r. zmieniające załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 13 z 18.1.2011, s. 3).

(3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 487).

(4) Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.U. L 189 z 20.7.2007, s. 1).

(5) Rozporządzenie (WE) nr 138/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 grudnia 2003 r. dotyczące rachunków gospodarczych dla rolnictwa we Wspólnocie (Dz.U. L 33 z 5.2.2004, s. 1).

(6) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej, zarządzania nią i monitorowania jej oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 352/78, (WE) nr 165/94, (WE) nr 2799/98, (WE) nr 814/2000, (WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 485/2008 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 549).

(7) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1782/2003 z dnia 29 września 2003 r. ustanawiające wspólne zasady dla systemów wsparcia bezpośredniego w ramach wspólnej polityki rolnej i ustanawiające określone systemy wsparcia dla rolników oraz zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 2019/93, (WE) nr 1452/2001, (WE) nr 1453/2001, (WE) nr 1454/2001, (WE) nr 1868/94, (WE) nr 1251/1999, (WE) nr 1254/1999, (WE) nr 1673/2000, (EWG) nr 2358/71 i (WE) nr 2529/2001 (Dz.U. L 270 z 21.10.2003, s. 1).

(8) Rozporządzenie Rady (WE) nr 479/2008 z dnia 29 kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina, zmieniające rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 1290/2005, (WE) nr 3/2008 oraz uchylające rozporządzenia (EWG) nr 2392/86 i (WE) nr 1493/1999 (Dz.U. L 148 z 6.6.2008, s. 1).

(9) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 637/2008 i rozporządzenie Rady (WE) nr 73/2009 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 608).

(10) Dyrektywa 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki wodnej (Dz.U. L 327 z 22.12.2000, s. 1).

ZAŁĄCZNIK III

Definicje cech dla wspólnotowego badania metod produkcji rolnej

I. METODY UPRAWY

1.01

Uprawa tradycyjna (pług lemieszowy lub pług talerzowy)

Grunty orne uprawiane metodą tradycyjną, która obejmuje odwracanie gleby, zwykle przy użyciu pługu lemieszowego lub talerzowego, jako pierwszej czynności w ramach uprawy, po której następuje orka przy użyciu brony talerzowej.

1.02

Uprawa konserwująca (płytka orka)

Grunty orne uprawiane metodą konserwującą (płytka orka) obejmującą czynności lub zestaw czynności, przy wykonywaniu których na powierzchni gleby pozostają rośliny (co najmniej 30 %) w celu zapobiegania erozji i zachowania wilgotności, zazwyczaj bez odwracania gleby.

1.03

Uprawa bezorkowa (siew bezpośredni)

Grunty orne, których nie uprawia się pomiędzy zbiorem plonów a siewem.


II. OCHRONA GLEBY

2.01

Pokrywa gleby zimą

Sposób pokrycia gruntów ornych roślinami lub pozostałościami, lub brak pokrywy zimą.

2.01.01

Uprawy ozime

Grunty orne, na których rośliny uprawne są wysiewane jesienią i rosną zimą (zwykłe uprawy ozime, np. pszenica ozima), zwykle zbierane dla plonów lub używane do wypasania.

2.01.02

Uprawa okrywowa lub poplony

Grunty orne, na których wysiewane są rośliny w celu zmniejszenia utraty gleby, składników odżywczych i środków ochrony roślin zimą lub w innym okresie, kiedy grunty nie byłyby wykorzystane i narażone na straty. Znaczenie gospodarcze tych upraw jest małe, a głównym celem uprawy jest ochrona gleby i składników odżywczych.

Są to uprawy zwykle zaorywane wiosną przed zasianiem następnej uprawy i niezbierane, ani też nieużywane do wypasu.

2.01.03

Pozostałości roślin

Grunty orne pokryte zimą pozostałościami roślin i ścierniskiem z upraw poprzedniego sezonu. Poplony i uprawy okrywowe nie są uwzględniane.

2.01.04

Gleba niepokryta roślinnością

Grunty orne zaorywane lub w inny sposób uprawiane jesienią i nieobsiane ani niepokryte żadnymi pozostałościami roślin zimą, niepokryte roślinnością do czasu wykonania czynności rolniczo-technicznych przygotowujących do siewu lub związanych z siewem w następnym okresie wiosennym.

2.02

Płodozmian

2.02.01

Część gruntów ornych wyłączonych z planowanego płodozmianu

Grunty orne, na których te same rośliny są uprawiane przez 3 kolejne lata lub więcej i które nie stanowią części planowanego płodozmianu.

Płodozmian polega na corocznej zmianie upraw na określonym polu według zaplanowanego wzoru lub kolejności w następujących po sobie latach, tak aby te same gatunki roślin nie były uprawiane bez przerwy na tym samym polu. W przypadku prowadzenia tej samej uprawy w sposób ciągły stosuje się określenie monokultura.


III. CECHY KRAJOBRAZU

3.01

Elementy linearne utrzymywane przez rolnika w ciągu ostatnich 3 lat

Elementy linearne to stworzone przez człowieka rzędy drzew, krzaków lub krzewów, kamienne mury itp., które stanowią granicę pola.

3.01.a

Żywopłoty

Rzędy krzaków lub krzewów tworzących żywopłot, czasami z rzędem drzew pośrodku.

3.01.b

Szpalery drzew

Ciągły szpaler roślinności drzewiastej, zwykle tworzący granicę pól na gruntach rolnych lub wzdłuż dróg lub cieków wodnych.

3.01.c

Kamienne mury

Stworzone przez człowieka konstrukcje z cegieł lub kamienia, np. mury z kamienia, bez zaprawy lub z zaprawą.

3.02

Elementy linearne utworzone w ciągu ostatnich 3 lat

3.02.a

Żywopłoty

3.02.b

Szpalery drzew

3.02.c

Kamienne mury


IV. WYPAS ZWIERZĄT

4.01

Wypas na terenie gospodarstwa

4.01.01

Obszar będący pastwiskiem w ciągu roku odniesienia

Całość obszaru pastwisk należących do gospodarstwa rolnego, dzierżawionych lub w inny sposób przypisanych do gospodarstwa, na których były wypasane zwierzęta w ciągu roku odniesienia.

4.01.02

Ilość czasu, jaką zwierzęta spędzają na otwartej przestrzeni na pastwisku

Liczba miesięcy, w ciągu których zwierzęta były wypasane na pastwiskach należących do gospodarstwa rolnego, dzierżawionych lub w inny sposób przypisanych do gospodarstwa w ciągu roku odniesienia.

4.02

Wypas na gruntach wspólnego wypasu

Grunty wspólne to grunty nienależące bezpośrednio do gospodarstwa rolnego, na których obowiązują wspólne prawa. Mogą się składać z pastwisk, ogrodów lub innych gruntów.

Ogólnie rzecz biorąc, grunty wspólne to użytkowane użytki rolne należące do podmiotu publicznego (państwo, parafia itp.), w stosunku do których inna osoba może wykonywać prawa wspólne, i prawa te są zwykle wykonywane wspólnie z innymi.

4.02.01

Całkowita liczba zwierząt wypasanych na gruntach wspólnego wypasu

4.02.02

Ilość czasu, jaką zwierzęta spędzają na gruntach wspólnego wypasu

Liczba miesięcy, w ciągu których zwierzęta były wypasane na gruntach wspólnego wypasu w ciągu roku odniesienia.


V. POMIESZCZENIA INWENTARSKIE

5.01

Bydło

5.01.01

Obora stanowiskowa (uwięziowa) – z obornikiem i gnojówką

Pomieszczenia inwentarskie, w których zwierzęta są zamknięte na swoich stanowiskach i nie mogą się swobodnie poruszać i w których nawóz jest zwykle usuwany mechanicznie poza budynek w postaci obornika lub gnojówki.

5.01.02

Obora stanowiskowa (uwięziowa) – z gnojowicą

Pomieszczenia inwentarskie, w których zwierzęta są zamknięte na swoich stanowiskach i nie mogą się swobodnie poruszać i w których nawóz i uryna są odprowadzane do zbiornika pod podłogą, gdzie tworzą gnojowicę.

5.01.03

Obora wolnostanowiskowa – z obornikiem i gnojówką

Pomieszczenia inwentarskie, w których zwierzęta mogą się swobodnie poruszać i w których nawóz jest zwykle usuwany mechanicznie poza budynek w postaci obornika lub gnojówki.

5.01.04

Obora wolnostanowiskowa – z gnojowicą

Pomieszczenia inwentarskie, w których zwierzęta mogą się swobodnie poruszać i w których nawóz i uryna są odprowadzane do zbiornika pod podłogą, w którym tworzą gnojowicę, która może być wygarniana z betonowych korytarzy do zbiorników lub lagun, wraz z gnojowicą składowaną na zewnątrz.

5.01.99

Pozostałe

Wszystkie rodzaje pomieszczeń inwentarskich, które nie pasują do powyższych opisów.

5.02

Trzoda chlewna

5.02.01

Na podłogach częściowo rusztowych

Pomieszczenia inwentarskie, w których podłoga jest częściowo rusztowa, tzn. w części podłogi znajdują się płyty rusztowe, przez które nawóz i uryna są odprowadzane do zbiornika pod podłogą, gdzie tworzą gnojowicę.

5.02.02

Na podłogach całkowicie rusztowych

Pomieszczenia inwentarskie, w których podłoga jest całkowicie rusztowa, tzn. w podłodze znajdują się płyty rusztowe, przez które nawóz i uryna są odprowadzane do zbiornika pod podłogą, gdzie tworzą gnojowicę.

5.02.03

Na podłożu ze ściółki (utrzymywanie zwierząt na głębokiej ściółce)

Pomieszczenia inwentarskie, w których podłoga jest pokryta grubą warstwą ściółki (słoma, torf, trociny lub inny podobny materiał wiążący nawóz i urynę), która jest usuwana w pewnych odstępach czasu, nawet co kilku miesięcy.

5.02.99

Pozostałe

Wszystkie rodzaje pomieszczeń inwentarskich, które nie pasują do powyższych opisów.

5.03

Kury nioski

5.03.01

Na podłożu ze ściółki (utrzymywanie zwierząt na głębokiej ściółce)

Pomieszczenia, w których podłoga jest pokryta grubą warstwą ściółki (słoma, torf, trociny lub inny podobny materiał wiążący obornik i urynę), która jest usuwana w pewnych odstępach czasu, nawet co kilka miesięcy.

5.03.02

Klatki bateryjne (wszystkie rodzaje)

Pomieszczenia, w których kury nioski są trzymane w klatkach, po jednej lub kilka w każdej.

5.03.02.01

Klatka bateryjna z przenośnikiem taśmowym odchodów

Klatki bateryjne, z których nawóz jest usuwany mechanicznie za pomocą przenośnika taśmowego znajdującego się pod klatkami na zewnątrz budynku, gdzie tworzy obornik lub gnojówkę.

5.03.02.02

Klatka bateryjna, z głębokim, otwartym i wentylowanym zbiornikiem odchodów

Klatki bateryjne, w których nawóz opada do głębokiego zbiornika pod klatkami, gdzie tworzy gnojowicę.

5.03.02.03

Klatka bateryjna z głębokim, zakrytym, napowietrzanym grawitacyjnie zbiornikiem odchodów

Klatki bateryjne, w których nawóz opada na podłogę pod klatkami, gdzie tworzy obornik lub gnojówkę i jest regularnie usuwany mechanicznie.

5.03.99

Pozostałe

Wszystkie rodzaje pomieszczeń inwentarskich, które nie pasują do powyższych opisów.


VI. ZASTOSOWANIE NAWOZU

6.01

Użytkowane użytki rolne, na których stosuje się nawóz stały/obornik

6.01.01

Ogółem

Użytkowane użytki rolne w gospodarstwie ogółem, na których zastosowany został nawóz stały/obornik w roku odniesienia.

6.01.02

Z jednoczesnym przyorywaniem

Użytkowane użytki rolne w gospodarstwie ogółem, na których zastosowany nawóz został mechanicznie wprowadzony do gleby z wykorzystaniem technik umożliwiających jego jednoczesne przyorywanie.

6.02

Użytkowane użytki rolne, na których stosuje się gnojowicę

6.02.01

Ogółem

Łączna powierzchnia użytkowanych użytków rolnych w gospodarstwie, na których zastosowano gnojowicę w roku odniesienia.

6.02.02

Z jednoczesnym przyorywaniem lub wstrzykiwaniem

Łączna powierzchnia użytkowanych użytków rolnych, na których zastosowana gnojowica została mechanicznie wprowadzona do gleby z wykorzystaniem technik umożliwiających jej jednoczesne przyorywanie lub na których gnojowica została bezpośrednio wstrzyknięta podczas jej stosowania.

6.03

Procentowy udział całkowitej ilości wytworzonego nawozu wywiezionego z gospodarstwa

Ilość nawozu lub gnojowicy, która została sprzedana lub w inny sposób usunięta z gospodarstwa, obliczona jako procentowy udział w całkowitej ilości nawozu i gnojowicy wytworzonych w gospodarstwie w roku odniesienia.


VII. OBIEKTY DO SKŁADOWANIA I ZABEZPIECZENIA NAWOZU

7.01

Obiekty do składowania:

7.01.01

obornika

Obiekty do składowania obornika na nieprzepuszczalnej uniemożliwiającej wycieki powierzchni zadaszonej lub niezadaszonej.

Obornik: ekskrementy (ze ściółką lub bez) zwierząt domowych zawierające ewentualnie niewielką ilość uryny.

7.01.02

gnojówki

Wodoszczelny zbiornik, otwarty lub przykryty, lub też zbiornik wykopany (laguna) szczelnie wyłożony nieprzepuszczalnym materiałem do składowania gnojówki.

Gnojówka: uryna zwierząt domowych zawierająca ewentualnie niewielką ilość ekskrementów lub wody.

7.01.03

gnojowicy

Wodoszczelny zbiornik, otwarty lub zakryty, lub też zbiornik wykopany (laguna) i szczelnie wyłożony nieprzepuszczalnym materiałem do składowania gnojowicy.

Gnojowica to nawóz w stanie płynnym, tzn. mieszanina ekskrementów i uryny zwierząt domowych, mogąca również zawierać wodę lub małe ilości ściółki.

7.01.03.01

Zbiornik na gnojowicę

Zbiornik wykonany zwykle z nieprzepuszczalnego materiału i wykorzystywany do składowania gnojowicy.

7.01.03.02

Laguna

Wykopany w ziemi dół, zwykle wyłożony szczelnym materiałem, wykorzystywany do składowania gnojowicy.

7.02

Czy obiekty do składowania są zakryte?

Obiekty do składowania nawozu są zakryte (np. pokrywa betonowa, namiot, brezent itp.) w sposób chroniący je przed deszczem lub innymi opadami i ograniczający emisję amoniaku.

Dla obornika

Dla gnojówki

Dla gnojowicy


VIII. NAWADNIANIE

8.01

Tereny nawadniane

8.01.01

Średnia powierzchnia nawadniana w ciągu ostatnich trzech lat

Średnia powierzchnia użytkowanych użytków rolnych w gospodarstwie nawadniana w ciągu ostatnich trzech lat, w tym w roku odniesienia.

8.01.02

Całkowity obszar uprawny nawadniany co najmniej raz w ciągu poprzednich 12 miesięcy

Obszar uprawny nawadniany co najmniej raz w ciągu 12 miesięcy poprzedzających dzień odniesienia badania, podzielony na kategorie upraw.


Uprawy zostały zdefiniowane w sekcji II. Grunty.

8.01.02.01

Zboża na ziarno (w tym materiał siewny) (oprócz kukurydzy i ryżu)

8.01.02.02

Kukurydza (na ziarno i na zielonkę)

8.01.02.03

Ryż

8.01.02.04

Strączkowe jadalne na ziarno i uprawy białkowe na ziarno (w tym materiał siewny i mieszanki zbóż oraz nasiona roślin strączkowych)

8.01.02.05

Ziemniaki (w tym odmiany wczesne i uprawy ziemniaków na sadzeniaki)

8.01.02.06

Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych)

8.01.02.07

Rzepak i rzepik

8.01.02.08

Słonecznik

8.01.02.09

Uprawy włókniste (len, konopie, inne uprawy włókniste)

8.01.02.10

Świeże warzywa, melony i truskawki gruntowe

8.01.02.11

Trawy polowe oraz pastwiska stałe

8.01.02.12

Inne uprawy na gruntach ornych

8.01.02.13

Sady i plantacje roślin jagodowych

8.01.02.14

Plantacje owoców cytrusowych

8.01.02.15

Plantacje oliwek

8.01.02.16

Winnice

8.02

Stosowane metody nawadniania

8.02.01

Nawadnianie powierzchniowe (nawadnianie zalewowe, rowy melioracyjne)

Rozprowadzanie wody po ziemi albo metodą zalewania całej powierzchni, albo prowadzenie jej małymi rowkami między rzędami upraw z wykorzystaniem siły grawitacji.

8.02.02

Nawadnianie przy użyciu deszczowni

Podlewanie roślin metodą rozprowadzania pod wysokim ciśnieniem wody tworzącej deszcz.

8.02.03

Nawadnianie kropelkowe

Podlewanie roślin przez nakrapianie, kropla po kropli, wody w okolicę dolnych części roślin lub przy użyciu mikrozraszaczy, lub przez tworzenie warunków zbliżonych do mgły.

8.03

Źródło wody służącej do nawadniania, wykorzystywane przez gospodarstwo

Źródło całej lub większości wody do nawadniania wykorzystywanej w gospodarstwie.

8.03.01

Wody gruntowe na terenie gospodarstwa

Źródła wody znajdujące się na terenie gospodarstwa lub w jego pobliżu, wykorzystujące wodę pompowaną ze studni wierconych albo wykopanych, z naturalnych źródeł swobodnie płynącej wody gruntowej lub źródeł podobnych.

8.03.02

Wody powierzchniowe na terenie gospodarstwa (stawy lub tamy)

Małe stawy naturalne lub stworzone przez zbudowanie tam, umieszczone całkowicie na terenie gospodarstwa lub wykorzystywane tylko przez jedno gospodarstwo.

8.03.03

Wody powierzchniowe poza terenem gospodarstwa, z jezior, rzek i cieków wodnych

Powierzchniowe wody słodkie (jeziora, rzeki, inne cieki wodne) niestworzone sztucznie do celów irygacyjnych.

8.03.04

Wody powierzchniowe poza terenem gospodarstwa z sieci wodociągowych

Źródła wody poza terenem gospodarstwa, inne niż wymienione w punkcie „Wody powierzchniowe poza terenem gospodarstwa, z jezior, rzek i cieków wodnych”, dostępne dla co najmniej dwóch gospodarstw. Za dostęp do tych źródeł jest zwykle pobierana opłata.

8.03.99

Pozostałe źródła

Pozostałe źródła wody do nawadniania, gdzie indziej niewymienione. Mogą to być źródła silnie zasolone, np. Atlantyk lub Morze Śródziemne, gdzie woda podlega przed użyciem obróbce redukującej stężenie soli (odsalaniu), lub woda ze źródeł wody słonawej (o niskiej zawartości soli), np. z Bałtyku i z niektórych rzek, której można używać bezpośrednio bez uzdatniania. Może to być również woda po uzdatnieniu wód ściekowych dostarczana użytkownikowi jako odzyskana woda ściekowa.

8.04

Ilość wody zużytej do nawadniania przez rok

Ilość wody zużytej w gospodarstwie do nawadniania w ciągu 12 miesięcy przed datą odniesienia badania, bez względu na jej źródło.

[1] Załącznik II w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1391 z dnia 13 sierpnia 2015 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1200/2009 wdrażające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej w odniesieniu do współczynników dotyczących sztuk dużych oraz definicji cech objętych badaniem (Dz.Urz.UE L 215 z 14.08.2015, str. 11). Zmiana weszła w życie 3 września 2015 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00