Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2001 nr 145 str. 12
Wersja archiwalna od 2005-12-20 do 2013-12-20
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2001 nr 145 str. 12
Wersja archiwalna od 2005-12-20 do 2013-12-20
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1037/2001

z dnia 22 maja 2001 r.

zezwalające na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi niektórych przywożonych win, które mogły być poddane procesom enologicznym nie przewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1493/1999

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2005 r., Nr 333, poz. 6)   Pokaż wszystkie zmiany

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(1), w szczególności jego art. 45 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

Art. 45 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, które zastąpiło rozporządzenie (EWG) nr 822/87(2) z mocą od dnia 1 sierpnia 2000 r., ustanawia, że odstępstwa określone w ust. 1 w odniesieniu do przywożonych produktów, mają być przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 133 Traktatu.

Art. 68 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 ustanawia, że produkty, określone w art. 1 ust. 2 lit. a) i b) tego rozporządzenia, mogą być przywożone tylko wówczas, gdy towarzyszy im świadectwo stwierdzające, że odpowiadają one przepisom regulującym produkcję, obrót oraz, stosownie do przypadku, dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi w państwach trzecich, z których pochodzą.

Rozporządzenie (EWG) nr 1873/84(3) przewiduje odstępstwo zezwalające na przywóz ze Stanów Zjednoczonych do Wspólnoty win, które poddano niektórym procesom enologicznym nieprzewidzianym przez reguły wspólnotowe. W odniesieniu do niektórych procesów enologicznych, takie zezwolenie jest ważne tylko do dnia 31 grudnia 2003 r.

Art. 81 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 uchylił, z mocą od dnia 1 sierpnia 2000 r., pewną liczbę rozporządzeń Rady, w tym rozporządzenie (EWG) nr 1873/84. Jednakże, rozporządzenie Komisji (WE) nr 1608/2000 z dnia 24 lipca 2000 r. ustanawiające środki przejściowe do czasu przyjęcia ostatecznych środków mających na celu wykonanie rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku

wina(4) przewiduje, że niektóre przepisy rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 obowiązują do chwili przyjęcia przez Radę tego rozporządzenia, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2003 r.

Obecnie trwają negocjacje między Wspólnotą, reprezentowaną przez Komisję, a Stanami Zjednoczonymi Ameryki w celu zawarcia Porozumienia w sprawie handlu winem. Dotyczą one w szczególności odpowiednich procesów enologicznych obydwu stron, jak również ochrony oznaczeń geograficznych. Na spotkaniu w dniu 23 października 2000 r., Rada ds. rolnictwa uwzględniła sprawozdanie Komisji w sprawie negocjacji przewidzianych w art. 1 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 i potwierdziła swoją wolę dokonania postępów w tych negocjacjach i wyznaczenia im określonego kierunku działań.

W celu zapewnienia sprawnego postępu w negocjacjach, przepisy rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 powinny być rozszerzone, a procesy enologiczne Stanów Zjednoczonych określone w Załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 ust. 1 lit. b) powinny nadal być dopuszczane na zasadach przejściowych do chwili wejścia w życie Porozumienia będącego wynikiem negocjacji, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2003 r., zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 2839/98 zmieniającym rozporządzenie (EWG) nr 1873/84.

W świetle postępów w zakresie ram prawnych i procesów enologicznych, techniczne aspekty Załącznika powinny być uaktualnione, aby je dostosować do obecnie obowiązujących uregulowań w tej dziedzinie,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. Bez względu na przepisy art. 45 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1493/1999, zezwala się na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi we Wspólnocie produktów objętych kodami CN 2204 10, 2204 21, 2204 29 oraz 2204 30 10 otrzymywanych z winogron zebranych i przerobionych na wino na terytorium Stanów Zjednoczonych Ameryki, zgodnie z przepisami Stanów Zjednoczonych, w odniesieniu do których podczas wytwarzania lub składowania mógł być stosowany jeden lub więcej procesów enologicznych wymienionych w ust. 1 lit. a) i b) Załącznika [1] do tego rozporządzenia.

Jednakże w odniesieniu do procesów enologicznych wymienionych w pkt 1 lit. b) Załącznika, zezwolenie takie jest ważne tylko do chwili wejścia w życie art. 4 i 9 Porozumienia pomiędzy Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie handlu winem, jednak nie dłużej niż przez okres trzech lat od daty wejścia w życie Porozumienia w formie wymiany listów pomiędzy Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie kwestii związanych z handlem winem (5). [2]

2. Państwa Członkowskie nie mogą zakazywać oferowania lub dostarczania do bezpośredniego spożycia przez ludzi wina otrzymywanego z winogron zebranych i przerobionych na wino na terytorium Stanów Zjednoczonych Ameryki, zgodnie z obowiązującymi w tym kraju przepisami, w oparciu o zasadę, że mógł zostać zastosowany jeden lub więcej procesów enologicznych wymienionych w ust. 2 lit. a) i b) Załącznika.

3. Wina uzyskane z winogron zebranych i przerobionych na wino na terytorium Stanów Zjednoczonych Ameryki, do których dodawano cukier w roztworze wodnym, nie mogą być oferowane lub dostarczane do bezpośredniego spożycia przez ludzi we Wspólnocie.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 maja 2001 r.


(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2826/2000 (Dz.U. L 328 z 23.12.2000, str. 2).

(2) Dz.U. L 84 z 27.3.1987, str. 1.

(3) Dz.U. L 176 z 3.7.1984, str. 6. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2839/1998 (Dz.U. L 354 z 30.12.1998, str. 12).

(4) Dz.U. L 185 z 25.07.2000, str. 24. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 491/2001 (Dz.U. L 71 z 13.03.2001, str. 3).

(5) Dz.U. L 301 z 18.11.2005, str. 16.

ZAŁĄCZNIK

1. Dozwolone procesy enologiczne

a) bez ograniczeń czasowych:

- katalaza pochodząca z Aspergillus niger,

- oksydaza glukozowa pochodząca z Aspergillus niger,

- siarczan żelaza,

- mąka sojowa;

b) najpóźniej do daty określonej w art. 1 ust. 1 akapit drugi:

dimetylopolisiloksan,

poliksyetyleno-40-monostearynian,

monostearynian sorbitanu,

kwas fumarowy,

żywice jonowymienne,

kwas mlekowy,

kwas jabłkowy.

2. Procesy enologiczne, które są identyczne lub porównywalne do procesów dozwolonych we Wspólnocie

a) procesy enologiczne, które są identyczne:

guma arabska,

węgiel aktywowany,

białko zwierzęce (włączając albuminę jaja kurzego w proszku i roztwór albuminy jaja kurzego),

fosforan amonu (dwuzasadowy),

kwas askorbinowy,

bentonit (glina Wyoming),

zawiesina bentonitu,

ditlenek węgla,

kazeina,

kwas cytrynowy,

sprężone powietrze (napowietrzanie),

siarczan miedzi,

ziemia okrzemkowa,

enzymy: pektolityczne, pochodzące z Aspergillus niger,

żelatyna jadalna,

zawiesina żelatyny,

karuk,

azot,

diwinian potasu,

kazeinian potasu,

disiarczyn potasu,

sorbat potasu,

żel krzemionkowy (koloidalny ditlenek krzemu - 30%),

kwas sorbinowy,

garbnik,

kwas winowy,

węglan wapnia, ewentualnie zawierający niewielkie ilości podwójnej soli wapnia kwasu L (+) winowego i L (–) jabłkowego,

siarczan wapnia, do wytwarzania win likierowych,

poliwinylopolipirolidon (PVPP),

tlen;

b) procesy enologiczne, które są porównywalne:

agar agar,

węglan amonu,

fosforan amonu (jednozasadowy),

korek granulowany,

mleko w proszku,

wióry i trociny dębowe, niezwęglone i nieoczyszczone,

węglan potasu,

karagen,

celulaza pochodząca z Aspergillus niger,

celuloza,

drożdże autolizujące,

substancje złożone z żelazocyjanku potasu i wodnego siarczanu żelaza, ewentualnie związane z siarczanem miedzi i węglem aktywowanym.



[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2079/2005 z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 883/2001, rozporządzenie Rady (WE) nr 1037/2001 oraz rozporządzenie (WE) nr 2303/2003 w zakresie przedłużenia niektórych odstępstw w odniesieniu do certyfikacji i etykietowania win oraz procesów enologicznych (Dz.Urz.UE L 333 z 20.12.2005, str. 6). Zmiana weszła w życie 20 grudnia 2005 r.

[2] Art. 1 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2079/2005 z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 883/2001, rozporządzenie Rady (WE) nr 1037/2001 oraz rozporządzenie (WE) nr 2303/2003 w zakresie przedłużenia niektórych odstępstw w odniesieniu do certyfikacji i etykietowania win oraz procesów enologicznych (Dz.Urz.UE L 333 z 20.12.2005, str. 6). Zmiana weszła w życie 20 grudnia 2005 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00