Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2008 nr 211 poz. 1329
Wersja archiwalna od 2010-01-01 do 2011-01-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2008 nr 211 poz. 1329
Wersja archiwalna od 2010-01-01 do 2011-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)

z dnia 28 listopada 2008 r.

w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7 %

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2009 r., Nr 222, poz. 1759)  

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Określa się wykaz towarów wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiący załącznik [1] do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7 % (Dz. U. Nr 74, poz. 447).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2008 r.

1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 14, poz. 113, Nr 90, poz. 756, Nr 143, poz. 1199 i Nr 179, poz. 1484, z 2006 r. Nr 143, poz. 1028 i 1029, z 2007 r. Nr 168, poz. 1187 i Nr 192, poz. 1382 oraz z 2008 r. Nr 74, poz. 444, Nr 130, poz. 826, Nr 141, poz. 888 i Nr 209, poz. 1320.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 28 listopada 2008 r. (poz. 1329)

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

1

0101

Konie, osły, muły i osłomuły, żywe

2

0102

Bydło żywe

3

0103

Świnie żywe

4

0104

Owce i kozy, żywe

5

0105

Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

6

* 0106

Pozostałe zwierzęta żywe1)

7

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

8

0202

Mięso z bydła, zamrożone

9

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

10

0204

Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

11

0205 00

Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

12

0206

Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

13

0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

14

0208

Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone

15

* 0209 00

Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2)

16

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów

17

0301

Ryby żywe

18

0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

19

0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

20

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

21

0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

22

0306

Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

23

0307

Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi

24

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego

25

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

26

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao

27

0404

Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

28

0405

Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka;

produkty mleczarskie do smarowania

29

0406

Ser i twaróg

30

0407 00

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane

31

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

32

0409 00 00

Miód naturalny

33

0410 00 00

Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

34

* 0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone3)

35

ex* 0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi3) – z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39

36

0601

Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212

37

0602

Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia

38

0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

39

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone

40

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

41

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

42

0704

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

43

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

44

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

45

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

46

0708

Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone

47

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

48

0710

Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone

49

ex* 0711

Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia4) – z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90

50

0712

Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone

51

0713

Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

52

0714

Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

– Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

53

0802 21 00

– – W łupinach

54

0802 22 00

– – Bez łupin

– Orzechy włoskie:

55

0802 31 00

– – W łupinach

56

0802 32 00

– – Bez łupin

57

0806

Winogrona, świeże lub suszone

58

ex 0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże – z wyłączeniem CN 0807 20 00

59

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

60

0809

Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

61

ex 0810

Pozostałe owoce, świeże – z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95

62

0811

Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

63

* 0812

Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia4)

64

0813

Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem

65

* 0814 00 00

Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących4)

66

* 0904 20 30

Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
– – – Pozostałe5)

67

* 0908

Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony5)

68

* 0909

Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca5)

69

* 0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5)

70

1001

Pszenica i meslin

71

1002 00 00

Żyto

72

1003 00

Jęczmień

73

1004 00 00

Owies

74

1005

Kukurydza

75

1006

Ryż

76

1007 00

Ziarno sorgo

77

1008

Nasiona gryki, prosa i mózgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

78

1101 00

Mąka pszenna lub z meslin

79

1102

Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin

80

1103

Kasze, mączki i granulki, zbożowe

81

1104

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone

82

1105

Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane

83

1106

Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8

84

1108

Skrobie; inulina

85

1109 00 00

Gluten pszenny, nawet suszony

86

1201 00

Nasiona soi, nawet łamane

87

1203 00 00

Kopra

88

1204 00

Nasiona lnu, nawet łamane

89

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

90

1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane

91

1207

Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane

92

* 1208

Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6)

93

1209

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu

94

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

95

1212 91

– – Burak cukrowy

96

ex 1212 99

– – Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41 i 1212 99 49

97

1213 00 00

Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek

98

1214

Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane

99

ex 1302

Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych – z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 19

100

ex 1501 00

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 – z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503:

101

1502 00 90

– Pozostałe

102

* 1503 00

Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6)

103

* 1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

104

* 1506 00 00

Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

105

* 1507

Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

106

* 1508

Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

107

* 1509

Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

108

* 1510 00

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096)

109

* 1511

Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6)

110

* 1512

Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

111

* 1513

Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

112

ex* 1514

Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) – z wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10

113

* 1515

Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

114

* 1516

Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone6)

115

* 1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166)

116

* 1521 10 00

– Woski roślinne6)

117

* 1522 00

Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych6)

118

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

119

1602

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane

120

1604

Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej

121

1605

Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane

122

ex 1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej – z wyłączeniem CN 1701 91 00

123

1702

Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel

124

1703

Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru

125

ex 1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone – z wyłączeniem CN 1901 90 11 i 1901 90 19

126

1902

Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany

127

1903 00 00

Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach

128

1904

Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

129

1905 10 00

– Chleb chrupki

– – Gofry i wafle:

130

* 1905 32 05

– – – O zawartości wody przekraczającej 10% masy7)

– Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe:

131

1905 40 90

– – Pozostałe

– Pozostałe:

132

1905 90 10

– – Mace

133

* 1905 90 20

– – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby8)

Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze:

134

1905 90 30

– – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu

– – – Pozostałe:

135

1905 90 60

– – – – Z dodatkiem środka słodzącego

136

* 1905 90 90

– – – – Pozostałe9)

137

* 2001

Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym4)

138

* 2002

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym4)

139

* 2003

Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym4)

140

* 2004

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20064)

141

* 2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20064)

142

* 2006 00

Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)4)

143

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

144

* 2008

Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone4)

145

2009

Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej

146

2101 30

– Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty

147

ex 2103

Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda – z wyłączeniem CN 2103 30 90

148

2104

Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane

149

2105 00

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

150

ex 2106

Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone – z wyłączeniem CN 2106 90 20

Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg

151

* 2201 90 00

– Pozostałe10)

Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009:

152

* 2202 90

– Pozostałe11)

153

2301

Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki

154

2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane

155

2303 10

– Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości

156

2303 20

– Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru

157

* 2303 30 00

– Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane2)

158

2308 00

Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

159

2309

Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt

160

ex 2401

Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe – z wyłączeniem CN 2401 30 00

161

* 2509 00 00

Kreda13)

162

* 2518 10 00

– Dolomit niekalcynowany ani niespiekany14)

163

2522

Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825

164

* 2530 90 00

Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: – Pozostałe15)

165

* 2703 00 00

Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany16)

166

* 2802 00 00

Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna17)

167

* 2814

Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym18)

168

* 2852 00 00

Organiczne lub nieorganiczne związki rtęci, z wyłączeniem amalgamatów19)

Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:

169

2903 51 00

– – 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN)

170

2903 52 00

– – Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO)

171

2903 59

– – Pozostałe

Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:

172

* 2903 62 00

– – Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)20)

173

* 2918

Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne19)

174

* 2922

Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną19)

175

* 2923

Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie19)

176

* 2924

Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego19)

Organiczne związki siarki:

177

2930 90 13

– – Cysteina i cystyna

178

2930 90 16

– – Pochodne cysteiny lub cystyny

179

* 2932

Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu19)

180

* 2933

Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu19)

181

* 2934

Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne19)

182

* 2935 00

Sulfonamidy19)

183

* 2936

Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z

naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku19)

184

* 2937

Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony19)

185

* 2938

Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne19)

186

* 2940 00 00

Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293919)

187

* 2941

Antybiotyki19)

188

* 3001

Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone19)

189

* 3002

Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne19)

190

* 3003

Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej19)

191

* 3004

Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę), lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej19)

192

* 3005

Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte

substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych19)

193

ex* 3006

Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu19) – z wyłączeniem CN 3006 10 30 i 3006 91 00

194

3101 00 00

Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

195

ex* 3102

Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe21) – z wyłączeniem CN 3102 50 10

196

3103

Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne

197

ex 3104

Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne – z wyłączeniem CN 3104 20

198

* 3105

Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg22)

199

* 3407 00 00

Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny” lub jako „dentystyczny materiał formierski”, pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)23)

Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny

200

* 3501 10 90

– – Pozostałe24)

201

ex 3502

Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin – z wyłączeniem CN 3502 90

202

* 3503 00 10

– Żelatyna i jej pochodne25)

203

3505 10

– Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane

204

3507

Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach:

205

* 3701 10 00

– Do promieni rentgenowskich47)

Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony:

206

* 3702 10 00

– Do promieni rentgenowskich26)

207

* 3808

Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)27)

208

* 3821 00 00

Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych28)

209

* 3822 00 00

Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe29)

Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

210

* 3824 90 61

– – – – Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300430)

211

* 3824 90 62

– – – – Produkty pośrednie z produkcji soli monensin19)

212

* 3824 90 64

– – – – Pozostałe19)

213

* 4009

Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)31)

214

4014

Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu

Rękawiczki:

215

4015 11 00

– – Chirurgiczne

216

* 4115 20 00

– Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej32)

217

4401 10 00

– Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach

218

* 4421 90 98

Pozostałe artykuły z drewna:
– – Pozostałe33)

219

4818 40

– Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki i wkładki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne

220

* 4901

Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach34)

221

* 4902

Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe35)

222

4903 00 00

Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania

223

4904 00 00

Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione

224

4905

Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane

225

5001 00 00

Kokony jedwabników nadające się do motania

Wełna:

226

5101 19 00

– – Pozostała

227

* 5301 10 00

– Len surowy lub roszony36)

228

* 5302 10 00

Konopie siewne, surowe lub roszone36)

229

* 5303 10 00

– Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone36)

230

* 5305 00 00

Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)36), 37)

231

ex * 5601

Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna

tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien38) – z wyłączeniem CN 5601 30 00

232

* 7318 23 00

– – Nity39)

Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane)

233

* 8442 30 99

– – – Pozostałe40)

234

* 8443 32 10

– – – Drukarki41)

235

* 8443 39 90

– – – Pozostałe42)

236

* 8469 00

– Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów43)

237

* 8471

– Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone41)

238

* 8517 62 00

– – Maszyny do odbioru, konwersji i transmisji lub regeneracji głosu, obrazu lub innych danych, włączając aparaty przełączające I routingowe41)

– Monitory z lampą kineskopową:

239

* 8528 41 00

– – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847141)

– Pozostałe monitory:

240

* 8528 51 00

– – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847141)

– Projektory:

241

* 8528 61 00

– – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847141)

242

8713

Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób

243

9001 30 00

– Soczewki kontaktowe

244

9001 40

– Soczewki okularowe szklane

245

9001 50

– Soczewki okularowe z pozostałych materiałów

Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:

246

* 9018 31

– – Strzykawki, z igłami lub bez44)

247

* 9018 32 10

– – – Metalowe igły do zastrzyków44)

248

* 9018 32 90

– – – Igły chirurgiczne44)

249

* 9018 39 00

– – Pozostałe44)

250

9018 90 10

– – Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi

251

9018 90 50

– – Aparatura do transfuzji

252

* 9021

Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa45)

253

* 9602 00 00

Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny46)

bez względu na Kod CN

1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach

2. Sznurek do maszyn rolniczych

3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) – wyłącznie:

1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług,

2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe,

3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki „ZUBER”

4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika

5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są dla użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a

6. Obuwie dziecięce

7. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt

1) ex = zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3 %

3) Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych

2) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

3) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

4) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %

5) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

6) wyłącznie jadalne

7) wyłącznie wafle

8) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty do opłatków sakralnych

9) wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta

10) wyłącznie lód naturalny i sztuczny

11) z wyłączeniem piwa bezalkoholowego

12) wyłącznie wywar

13) wyłącznie kreda mielona, pastewna i nawozowa

14) wyłącznie mączka dolomitowa

15) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus

16) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych

17) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona

18) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa

19) wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie farmaceutycznym

20) z wyłączeniem heksachlorobenzenu

21) z wyłączeniem związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)

22) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych

23) wyłącznie do stosowania w dentystyce

24) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkującym żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym

25) z wyłączeniem klejów kazeinowych

26) z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości przekraczającej 1 m

27) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej

28) wyłącznie dla farmacji

29) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne

30) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów ceramiki szlachetnej

31) wyłącznie węże medyczne

32) z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)

33) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

34) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów, telefaksów i ulotek

35) z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67 % powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe

36) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego

37) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej

38) z wyłączeniem waty konfekcyjnej

39) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

40) z wyłączeniem maszyn, urządzeń i wyposażenia do dokonywania składu innymi metodami, z użyciem lub bez użycia urządzeń do odlewania

41) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)

42) wyłącznie automatyczne maszyny do pisania dla niewidomych

43) wyłącznie maszyny dla niewidomych

44) z wyłączeniem weterynaryjnych

45) z wyłączeniem sztucznych zębów i protez dentystycznych

46) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej

47) wyłącznie do stosowania w medycynie, dentystyce i weterynarii

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 18 grudnia 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7 % (Dz.U. Nr 222, poz. 1759). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2010 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00