Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2002 nr 39 poz. 356
Wersja archiwalna od 2002-05-01 do 2009-08-28
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2002 nr 39 poz. 356
Wersja archiwalna od 2002-05-01 do 2009-08-28
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 70 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2009 r. Nr 18, poz. 97) oraz zastąpione przez rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 4 sierpnia 2009 r. w sprawie wzoru legitymacji służbowej pracowników Inspekcji Handlowej oraz trybu jej więcej …

ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW

z dnia 28 lutego 2002 r.

w sprawie szczegółowego trybu postępowania organów Inspekcji Handlowej, wzoru legitymacji służbowej pracowników Inspekcji oraz trybu wydawania i wymiany legitymacji.

Na podstawie art. 35 ust. 1 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 2001 r. Nr 4, poz. 25 i Nr 110, poz. 1189) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Rozdział 1

Przepis ogólny

§ 1.Rozporządzenie określa:

1) tryb przygotowania postępowania kontrolnego,

2) szczegółowy tryb przeprowadzania kontroli,

3) sposób dokumentowania wyników kontroli,

4) sposób zabezpieczania dowodów i produktów,

5) wzór legitymacji służbowej pracowników Inspekcji Handlowej oraz tryb wydawania i wymiany legitymacji.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Rozdział 2

Wszczęcie i prowadzenie postępowania kontrolnego

§ 2.1. W celu realizacji planów kontroli, o których mowa w art. 9 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej, zwanej dalej „ustawą”. Główny Inspektor opracowuje programy kontroli o znaczeniu krajowym lub ponadwojewódzkim oraz innych kontroli wykonywanych na jego zlecenie lub na zlecenie Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. W pozostałych przypadkach programy kontroli opracowuje wojewódzki inspektor.

3. Programy kontroli powinny zawierać w szczególności:

1) określenie podmiotowego i przedmiotowego zakresu kontroli,

2) wykaz przepisów prawnych regulujących zagadnienia objęte zakresem kontroli.

4. Inspektor przeprowadza kontrolę w oparciu o program kontroli.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Wojewódzki inspektor, na wniosek inspektora złożony przed zakończeniem kontroli, może, w szczególnie uzasadnionych przypadkach, przedłużyć termin przeprowadzenia kontroli przez dokonanie adnotacji na upoważnieniu do przeprowadzenia kontroli.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Przy przeprowadzaniu kontroli przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą na terenach podlegających ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, niewymienionych w art. 4 pkt 1 ustawy, inspektor jest zobowiązany do przestrzegania przepisów regulujących zasady wstępu na te tereny.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.1. Jeżeli w trakcie kontroli uproszczonej, o której mowa w art. 23 ustawy, stwierdzono nieprawidłowości, których usunięcie w toku kontroli jest konieczne ze względu na bezpieczeństwo lub interes konsumentów albo interes gospodarczy państwa, inspektor przeprowadza kontrolę na zasadach ogólnych.

2. O podjęciu kontroli na zasadach ogólnych inspektor jest obowiązany niezwłocznie zawiadomić wojewódzkiego inspektora.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Rozdział 3

Zabezpieczenie dowodów i produktów

§ 6.Zabezpieczenie dowodów wykonuje się w odniesieniu do:

1) produktów - przez opatrzenie ich plombami, pieczęciami lub innymi znakami urzędowymi oraz przekazanie ich do przechowania kontrolowanemu lub jego przedstawicielowi, z zastrzeżeniem pkt 2, albo przez przechowywanie ich w zabezpieczonym pomieszczeniu kontrolowanego albo wojewódzkiego inspektoratu, w warunkach właściwych dla poszczególnych rodzajów produktów,

2) dokumentów, ewidencji, informacji, innych rzeczy niebędących produktami oraz produktów, które mogą być dowodami w sprawach o wykroczenia lub w sprawach karnych - przez:

a) oddanie na przechowanie kontrolowanemu lub jego przedstawicielowi w zamkniętym i zabezpieczonym pomieszczeniu,

b) opieczętowanie lub nałożenie innych znaków urzędowych i oddanie na przechowanie osobom, o których mowa w lit. a),

c) złożenie na przechowanie w pomieszczeniu Inspekcji Handlowej,

3) pomieszczeń - przez ich zamknięcie oraz nałożenie plomb, pieczęci lub innych znaków urzędowych,

4) produktów spożywczych oraz produktów niebezpiecznych - przez ich umieszczenie w pomieszczeniach i w warunkach spełniających wymagania określone w przepisach odrębnych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.1. Postanowienie dotyczące zabezpieczenia dowodów powinno zawierać określenie terminu zabezpieczenia.

2. Jeżeli jest to możliwe, termin zabezpieczenia produktów powinien być określany z uwzględnieniem terminów gwarancji, terminów przydatności do spożycia oraz innych terminów określających ważność lub trwałość produktu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.Z zastrzeżeniem przepisu art. 26 ust. 2 ustawy, wojewódzki inspektor uchyla zabezpieczenie dowodów, jeżeli stało się bezprzedmiotowe.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Rozdział 4

Dokumentowanie wyników kontroli i postępowania przed stałym polubownym sądem konsumenckim

§ 9.1. Wyniki kontroli inspektor dokumentuje w protokole kontroli, którego wzór określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

2. Inspektor jest obowiązany zapoznać kontrolowanego lub jego przedstawiciela z treścią protokołu.

3. Protokół podpisuje inspektor oraz kontrolowany lub jego przedstawiciel, w którego obecności przeprowadzono kontrolę.

4. O braku uwag do protokołu należy uczynić adnotację w protokole.

5. Jeden egzemplarz protokołu przekazuje się, za pokwitowaniem, kontrolowanemu lub jego przedstawicielowi, w którego obecności przeprowadzono kontrolę, a drugi pozostawia się w aktach sprawy.

6. W razie odmowy podpisania lub odbioru protokołu inspektor sporządzający protokół powinien uczynić o tym adnotację w protokole, podając, jeżeli jest to możliwe, przyczynę odmowy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.1. W przypadku dokonania oględzin lub przeprowadzenia innych dowodów inspektor sporządza odrębne protokoły. Przepisy § 9 stosuje się odpowiednio.

2. O sporządzeniu odrębnego protokołu należy uczynić adnotację w protokole kontroli.

3. Wzór protokołu oględzin stanowi załącznik nr 2 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.Wyniki kontroli uproszczonej inspektor dokumentuje przez sporządzenie raportu służbowego z kontroli uproszczonej, który powinien zawierać:

1) czas trwania kontroli uproszczonej,

2) imię i nazwisko, stanowisko służbowe oraz numer legitymacji służbowej inspektora przeprowadzającego kontrolę uproszczoną,

3) dane identyfikujące kontrolowanego,

4) opis stanu faktycznego stwierdzonego w wyniku kontroli uproszczonej,

5) własnoręczny podpis inspektora.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.Inspektor może, z urzędu lub na wniosek kontrolowanego, prostować błędy pisarskie i rachunkowe lub inne oczywiste pomyłki w protokole kontroli, odrębnym protokole, o którym mowa w § 10 ust. 1, oraz w raporcie służbowym, o którym mowa w § 11.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.Postępowanie przed stałym polubownym sądem konsumenckim dokumentuje się przez sporządzenie protokołu rozprawy, którego wzór określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Rozdział 5

Wzór legitymacji służbowej pracowników Inspekcji Handlowej oraz tryb jej wydawania i wymiany

§ 14.1. Pracownicy jednostek organizacyjnych Inspekcji Handlowej, zwani dalej „pracownikami”, na czas trwania stosunku pracy otrzymują legitymacje służbowe.

2. Wzór legitymacji służbowej określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 15.1. W przypadku utraty legitymacji służbowej pracownik jest obowiązany niezwłocznie zawiadomić o tym organ, który wydał legitymację.

2. Organ, który wydał legitymację, zleca przeprowadzenie postępowania wyjaśniającego oraz unieważnia legitymację służbową i wydaje nową.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 16.Legitymacje służbowe wydaje:

1) Głównemu Inspektorowi i jego zastępcy - Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów,

2) pracownikom Głównego Inspektoratu - Główny Inspektor,

3) wojewódzkiemu inspektorowi i jego zastępcy - wojewoda,

4) pracownikom wojewódzkiego inspektoratu - wojewódzki inspektor.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 17.1. Legitymacja służbowa podlega wymianie w przypadku:

1) zmiany nazwiska,

2) uszkodzenia lub zniszczenia,

3) zmiany stanowiska,

4) utraty ważności legitymacji z mocy prawa.

2. Wymiany legitymacji służbowych dokonują organy określone w § 16.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 18.Dotychczas wydane legitymacje służbowe zachowują ważność przez okres 12 miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Rozdział 6

Przepisy końcowe

§ 19.Traci moc rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 23 listopada 1999 r. w sprawie trybu postępowania organów Inspekcji Handlowej (Dz. U. Nr 96, poz. 1116).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 20.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: L. Miller

Załączniki do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów
z dnia 28 lutego 2002 r. (poz. 356)

Załącznik nr 1

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik nr 2

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika


Załącznik nr 3

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik nr 4

WZÓR LEGITYMACJI SŁUŻBOWEJ PRACOWNIKA INSPEKCJI HANDLOWEJ

infoRgrafika

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00