history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-07-21    (Dz.U.2023.1397 tekst jednolity)

§ 1. [Wymagania dla osób prowadzących czynności kontrolne] Osoby prowadzące czynności kontrolne przestrzegania wymagań integrowanej produkcji roślin powinny posiadać:

1) wykształcenie:

a) określone w § 6 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2013 r. w sprawie szkoleń w zakresie środków ochrony roślin (Dz. U. z 2022 r. poz. 824) lub

b) wyższe, inne niż określone w § 6 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2013 r. w sprawie szkoleń w zakresie środków ochrony roślin oraz ukończone szkolenie określone w § 6 ust. 1 pkt 2 tego rozporządzenia, z uwzględnieniem jego § 6 ust. 2 i § 13;

2) co najmniej:

a) sześciomiesięczny staż pracy na stanowisku związanym z uprawą lub ochroną roślin, lub kontrolą żywności lub jej certyfikacją, lub

b) sześciomiesięczne doświadczenie w prowadzeniu działalności gospodarczej związanej z uprawą lub ochroną roślin, lub kontrolą żywności lub jej certyfikacją, lub

c) sześciomiesięczne doświadczenie w pracy związanej z uprawą lub ochroną roślin w gospodarstwie rolnym.

Wersja obowiązująca od 2023-07-21    (Dz.U.2023.1397 tekst jednolity)

§ 1. [Wymagania dla osób prowadzących czynności kontrolne] Osoby prowadzące czynności kontrolne przestrzegania wymagań integrowanej produkcji roślin powinny posiadać:

1) wykształcenie:

a) określone w § 6 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2013 r. w sprawie szkoleń w zakresie środków ochrony roślin (Dz. U. z 2022 r. poz. 824) lub

b) wyższe, inne niż określone w § 6 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2013 r. w sprawie szkoleń w zakresie środków ochrony roślin oraz ukończone szkolenie określone w § 6 ust. 1 pkt 2 tego rozporządzenia, z uwzględnieniem jego § 6 ust. 2 i § 13;

2) co najmniej:

a) sześciomiesięczny staż pracy na stanowisku związanym z uprawą lub ochroną roślin, lub kontrolą żywności lub jej certyfikacją, lub

b) sześciomiesięczne doświadczenie w prowadzeniu działalności gospodarczej związanej z uprawą lub ochroną roślin, lub kontrolą żywności lub jej certyfikacją, lub

c) sześciomiesięczne doświadczenie w pracy związanej z uprawą lub ochroną roślin w gospodarstwie rolnym.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-08-12 do 2023-07-20

§ 1. [Wymagania dla osób prowadzących czynności kontrolne] Osoby prowadzące czynności kontrolne przestrzegania wymagań integrowanej produkcji roślin powinny posiadać:

1) [1] wykształcenie:

a) określone w § 6 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2013 r. w sprawie szkoleń w zakresie środków ochrony roślin (Dz. U. z 2022 r. poz. 824) lub

b) wyższe, inne niż określone w § 6 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2013 r. w sprawie szkoleń w zakresie środków ochrony roślin oraz ukończone szkolenie określone w § 6 ust. 1 pkt 2 tego rozporządzenia, z uwzględnieniem jego § 6 ust. 2 i § 13;

2) [2] co najmniej:

a) sześciomiesięczny staż pracy na stanowisku związanym z uprawą lub ochroną roślin, lub kontrolą żywności lub jej certyfikacją, lub

b) sześciomiesięczne doświadczenie w prowadzeniu działalności gospodarczej związanej z uprawą lub ochroną roślin, lub kontrolą żywności lub jej certyfikacją, lub

c) sześciomiesięczne doświadczenie w pracy związanej z uprawą lub ochroną roślin w gospodarstwie rolnym.

[1] § 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lipca 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób prowadzących czynności kontrolne przestrzegania wymagań integrowanej produkcji roślin oraz wzoru certyfikatu poświadczającego stosowanie integrowanej produkcji roślin (Dz.U. poz. 1589). Zmiana weszła w życie 12 sierpnia 2022 r.

[2] § 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lipca 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób prowadzących czynności kontrolne przestrzegania wymagań integrowanej produkcji roślin oraz wzoru certyfikatu poświadczającego stosowanie integrowanej produkcji roślin (Dz.U. poz. 1589). Zmiana weszła w życie 12 sierpnia 2022 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2020-05-06 do 2022-08-11    (Dz.U.2020.810 tekst jednolity)

§ 1. [Wymagania dla osób prowadzących czynności kontrolne] Osoby prowadzące czynności kontrolne przestrzegania wymagań integrowanej produkcji roślin powinny posiadać:

1) kwalifikacje, w tym wykształcenie, wymagane od osób prowadzących szkolenia w zakresie integrowanej produkcji roślin, określone w § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2013 r. w sprawie szkoleń w zakresie środków ochrony roślin (Dz. U. poz. 554 oraz z 2019 r. poz. 1320), z uwzględnieniem § 6 ust. 2 i § 13 tego rozporządzenia;

2) co najmniej roczny staż pracy na stanowisku związanym z uprawą lub ochroną roślin lub co najmniej roczne doświadczenie w prowadzeniu działalności gospodarczej związanej z uprawą lub ochroną roślin, lub co najmniej roczne doświadczenie w pracy związanej z uprawą lub ochroną roślin w gospodarstwie rolnym.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2013-07-17 do 2020-05-05

[Wymagania dla osób prowadzących czynności kontrolne] Osoby prowadzące czynności kontrolne przestrzegania wymagań integrowanej produkcji roślin powinny posiadać:

1) kwalifikacje, w tym wykształcenie, wymagane od osób prowadzących szkolenia w zakresie integrowanej produkcji roślin, określone w § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2013 r. w sprawie szkoleń w zakresie środków ochrony roślin (Dz. U. poz. 554), z uwzględnieniem § 6 ust. 2 i § 13 tego rozporządzenia;

2) co najmniej roczny staż pracy na stanowisku związanym z uprawą lub ochroną roślin lub co najmniej roczne doświadczenie w prowadzeniu działalności gospodarczej związanej z uprawą lub ochroną roślin, lub co najmniej roczne doświadczenie w pracy związanej z uprawą lub ochroną roślin w gospodarstwie rolnym.