history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-07-11    (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)

Rozdział 5

(uchylony)

Art. 34.  (uchylony)

Wersja obowiązująca od 2023-07-11    (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)

Rozdział 5

(uchylony)

Art. 34.  (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-10-14 do 2023-07-10    (Dz.U.2022.2101 tekst jednolity)

Rozdział 5

(uchylony)

Art. 34.  (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2021-04-02 do 2022-10-13    (Dz.U.2021.618 tekst jednolity)

Rozdział 5

(uchylony)

Art. 34. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-05-17 do 2021-04-01    (Dz.U.2019.935 tekst jednolity)

Rozdział 5

(uchylony)

Art. 34. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-06-12 do 2019-05-16    (Dz.U.2018.1131 tekst jednolity)

Rozdział 5

(uchylony)

Art. 34. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-01-13 do 2018-06-11    (Dz.U.2016.58 tekst jednolity)

Rozdział 5

(uchylony)

Art. 34. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-10-03 do 2016-01-12

Rozdział 5

(uchylony) [122]

Art. 34. (uchylony).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-07-15 do 2015-10-02    (Dz.U.2011.145.868 tekst jednolity)

Rozdział 5

Rynek suszu paszowego

Art. 34. (uchylony).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2008-01-23 do 2011-07-14    (Dz.U.2008.11.70 tekst jednolity)

Rozdział 5

Rynek suszu paszowego

Art. 34. (uchylony).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2007-01-12 do 2008-01-22

Rozdział 5

Rynek suszu paszowego

Art. 34. [14] (uchylony).

[14] Art. 34 uchylony przez art. 1 pkt 7 ustawy z dnia 7 grudnia 2006 r. o zmianie ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 245, poz. 1774). Zmiana weszła w życie 12 stycznia 2007 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2005-08-13 do 2007-01-11

Rozdział 5

Rynek suszu paszowego

Art. 34. [26] Użyte w niniejszym rozdziale określenie „zatwierdzenie" oznacza odpowiednie krajowe zezwolenie, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 382/2005 z dnia 7 marca 2005 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1786/2003 w sprawie wspólnej organizacji rynku suszu paszowego (Dz. Urz. UE L 61 z 8.03.2005, str. 4), zwanym dalej „rozporządzeniem Komisji 382/2005".

[26] Rozdział 5 w brzmieniu ustalonym przez art. 2 pkt 8 ustawy z dnia 3 czerwca 2005 r. o zmianie ustawy o organizacji niektórych rynków rolnych, ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego oraz ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych (Dz.U. Nr 141, poz. 1182). Zmiana weszła w życie 13 sierpnia 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2005-08-12

Rozdział 5

Rynek suszu paszowego

Art. 34. 1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej dyrektor oddziału terenowego Agencji, właściwy ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo przetwórcze lub podmiotu skupującego zielonkę do suszenia i śrutowania:

1) wydaje decyzje w sprawach:

a) zatwierdzenia przedsiębiorstwa przetwórczego, w którym jest produkowany susz paszowy, zwanego dalej „przedsiębiorstwem przetwórczym”,

b) zatwierdzenia podmiotu skupującego zielonkę do suszenia i śrutowania, zwanego dalej „podmiotem skupującym”,

c) cofnięcia zatwierdzenia, o którym mowa w lit. a i b,

d) przyznawania dopłat z tytułu produkcji suszu paszowego, zwanego dalej „suszem”;

2) prowadzi nadzór nad:

a) ponownym wprowadzeniem na teren przedsiębiorstwa przetwórczego suszu wyprodukowanego przez to przedsiębiorstwo, w celu przepakowania lub powtórnego przerobu,

b) wprowadzeniem na teren przedsiębiorstwa przetwórczego suszu wyprodukowanego przez inne przedsiębiorstwo przetwórcze;

3) przyjmuje informacje dotyczące pochodzenia i przeznaczenia suszu, o którym mowa w pkt 2 lit. b.

2. Do wniosku o wydanie decyzji w sprawie zatwierdzenia przedsiębiorstwa przetwórczego, oprócz dokumentów określonych w przepisach Unii Europejskiej, dołącza się:

1) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obiektów, w których ma być prowadzona zamierzona działalność;

2) zaświadczenie komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego i wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska stwierdzające, że obiekty spełniają wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska.

3. Do wniosku o zatwierdzenie podmiotu skupującego dołącza się dokument urzędowy potwierdzający, że wnioskodawca wykonuje działalność gospodarczą w zakresie skupu zielonki.

4. Wniosek o przyznanie dopłaty, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d, składa się na formularzu udostępnionym przez Agencję.

5. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wzór wniosku o przyznanie dopłaty, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d, mając na względzie właściwe przepisy Unii Europejskiej w tym zakresie.