history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-07-11    (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)

Art. 18. [Plan selektywnych kontroli zgodności] 1. Główny Inspektor, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, opracowuje plany selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. (uchylony)

3. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, stosuje się przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

4. Pracownik Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych może także przeprowadzić kontrolę jakości handlowej owoców i warzyw po okazaniu legitymacji służbowej oraz imiennego okresowego upoważnienia do przeprowadzenia kontroli, o których mowa w art. 25 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

5. Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2023 r. poz. 221, 641 i 803).

Wersja obowiązująca od 2023-07-11    (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)

Art. 18. [Plan selektywnych kontroli zgodności] 1. Główny Inspektor, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, opracowuje plany selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. (uchylony)

3. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, stosuje się przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

4. Pracownik Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych może także przeprowadzić kontrolę jakości handlowej owoców i warzyw po okazaniu legitymacji służbowej oraz imiennego okresowego upoważnienia do przeprowadzenia kontroli, o których mowa w art. 25 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

5. Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2023 r. poz. 221, 641 i 803).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-10-14 do 2023-07-10    (Dz.U.2022.2101 tekst jednolity)

Art. 18. [Plan selektywnych kontroli zgodności] 1. Główny Inspektor, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, opracowuje plany selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. (uchylony)

3. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, stosuje się przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

4. Pracownik Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych może także przeprowadzić kontrolę jakości handlowej owoców i warzyw po okazaniu legitymacji służbowej oraz imiennego okresowego upoważnienia do przeprowadzenia kontroli, o których mowa w art. 25 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

5. Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2021 r. poz. 162 i 2105 oraz z 2022 r. poz. 24, 974 i 1570).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2021-04-02 do 2022-10-13    (Dz.U.2021.618 tekst jednolity)

Art. 18. [Plan selektywnych kontroli zgodności] 1. Główny Inspektor, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, opracowuje plany selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. (uchylony)

3. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, stosuje się przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

4. Pracownik Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych może także przeprowadzić kontrolę jakości handlowej owoców i warzyw po okazaniu legitymacji służbowej oraz imiennego okresowego upoważnienia do przeprowadzenia kontroli, o których mowa w art. 25 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

5. Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2021 r. poz. 162).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2020-07-01 do 2021-04-01

[Plan selektywnych kontroli zgodności] 1. [5] Główny Inspektor, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, opracowuje plany selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. [6] (uchylony)

3. [7] Do kontroli, o których mowa w ust. 1, stosuje się przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

4. Pracownik Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych może także przeprowadzić kontrolę jakości handlowej owoców i warzyw po okazaniu legitymacji służbowej oraz imiennego okresowego upoważnienia do przeprowadzenia kontroli, o których mowa w art. 25 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

5. [8] Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2019 r. poz. 1292 i 1495).

[5] Art. 18 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 6 pkt 3 lit. a) ustawy z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 285). Zmiana weszła w życie 1 lipca 2020 r.

[6] Art. 18 ust. 2 uchylony przez art. 6 pkt 3 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 285). Zmiana weszła w życie 1 lipca 2020 r.

[7] Art. 18 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 6 pkt 3 lit. c) ustawy z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 285). Zmiana weszła w życie 1 lipca 2020 r.

[8] Art. 18 ust. 5 dodany przez art. 6 pkt 3 lit. d) ustawy z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 285). Zmiana weszła w życie 1 lipca 2020 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-05-17 do 2020-06-30    (Dz.U.2019.935 tekst jednolity)

[Plan selektywnych kontroli zgodności ] 1. Główny Inspektor oraz Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, opracowują plany selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów przekazuje Głównemu Inspektorowi informacje do sporządzenia sprawozdań w zakresie określonym w art. 18 rozporządzenia nr 543/2011.

3. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, przeprowadzanych przez:

1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej;

2) wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

4. Pracownik Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych może także przeprowadzić kontrolę jakości handlowej owoców i warzyw po okazaniu legitymacji służbowej oraz imiennego okresowego upoważnienia do przeprowadzenia kontroli, o których mowa w art. 25 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-09-08 do 2019-05-16

Art. 18. [Plan selektywnych kontroli zgodności] 1. Główny Inspektor oraz Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, opracowują plany selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów przekazuje Głównemu Inspektorowi informacje do sporządzenia sprawozdań w zakresie określonym w art. 18 rozporządzenia nr 543/2011.

3. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, przeprowadzanych przez:

1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej;

2) wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

4. [7] Pracownik Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych może także przeprowadzić kontrolę jakości handlowej owoców i warzyw po okazaniu legitymacji służbowej oraz imiennego okresowego upoważnienia do przeprowadzenia kontroli, o których mowa w art. 25 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

[7] Art. 18 ust. 4 dodany przez art. 2 pkt 3 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu zwiększenia efektywności prowadzonych działań kontrolnych w zakresie niektórych rynków rolnych (Dz.U. poz. 1633). Zmiana weszła w życie 8 września 2018 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-06-12 do 2018-09-07    (Dz.U.2018.1131 tekst jednolity)

Art. 18. [Plan selektywnych kontroli zgodności ] 1. Główny Inspektor oraz Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, opracowują plany selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów przekazuje Głównemu Inspektorowi informacje do sporządzenia sprawozdań w zakresie określonym w art. 18 rozporządzenia nr 543/2011.

3. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, przeprowadzanych przez:

1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej;

2) wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-01-13 do 2018-06-11    (Dz.U.2016.58 tekst jednolity)

Art. 18. [Plan selektywnych kontroli zgodności ] 1. Główny Inspektor oraz Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, opracowują plany selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów przekazuje Głównemu Inspektorowi informacje do sporządzenia sprawozdań w zakresie określonym w art. 18 rozporządzenia nr 543/2011.

3. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, przeprowadzanych przez:

1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej;

2) wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-10-03 do 2016-01-12

[Plan selektywnych kontroli zgodności] [93] 1. Główny Inspektor oraz Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, opracowują plany selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów przekazuje Głównemu Inspektorowi informacje do sporządzenia sprawozdań w zakresie określonym w art. 18 rozporządzenia nr 543/2011.

3. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, przeprowadzanych przez:

1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej;

2) wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

[93] Art. 18 w brzmieniu ustalonym przez art. 5 pkt 25 ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1419). Zmiana weszła w życie 3 października 2015 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2012-11-15 do 2015-10-02

[Plan selektywnych kontroli zgodności] 1. [33] Główny Inspektor opracowuje, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, plan selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 11 rozporządzenia nr 543/2011.

2. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

[33] Art. 18 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 11 ustawy z dnia 10 października 2012 r. o zmianie ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz.U. poz. 1258). Zmiana weszła w życie 15 listopada 2012 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-07-15 do 2012-11-14    (Dz.U.2011.145.868 tekst jednolity)

[Plan selektywnych kontroli zgodności] 1. Główny Inspektor opracowuje, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, plan selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 10 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1580/2007.

2. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2010-12-17 do 2011-07-14

[Plan selektywnych kontroli zgodności] 1. [54] Główny Inspektor opracowuje, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, plan selektywnych kontroli zgodności, o których mowa w art. 10 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1580/2007.

2. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

[54] Art. 18 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 17 ustawy z dnia 22 października 2010 r. o zmianie ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 228, poz. 1486). Zmiana weszła w życie 17 grudnia 2010 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2008-01-23 do 2010-12-16    (Dz.U.2008.11.70 tekst jednolity)

1. Główny Inspektor opracowuje, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, plan wyrywkowych kontroli jakości handlowej owoców i warzyw wprowadzanych do obrotu.

2. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2008-01-22

1. Główny Inspektor opracowuje, po zasięgnięciu opinii wojewódzkich inspektorów, plan wyrywkowych kontroli jakości handlowej owoców i warzyw wprowadzanych do obrotu.

2. Do kontroli, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.